Terug naar overzicht Terug

FC Emmen veel te aardig voor FC Twente


 Wil een eerste divisieclub in het bekertoernooi een kans maken tegen een subtopper uit de eredivisie moet er met hart en ziel voor een goed resultaat worden gevochten. Het kwaliteitsverschil is natuurlijk duidelijk aanwezig maar dat kan met strijdlust worden gecompenseerd. De wil om er iets goeds van te maken zal zonder twijfel bij FC Emmen aanwezig zijn geweest maar tijdens het duel tegen FC Twente werd dat aardig verborgen gehouden. De Tukkers freewheelden moeiteloos naar een 5-0 overwinning in een duel dat nooit een wedstrijd is geweest. Scheidsrechter Braamhaar kon zelfs zijn kaarten op zak houden wat eigenlijk een aanfluiting voor een bekerwedstrijd is. 
FC Emmen trainer Gerry Hamstra had Michael van der Kruis buiten de basis gelaten en verrassenderwijs Tim Siekman, met 33 speelminuten ervaring in de hoofdmacht vorig seizoen opgedaan in de uitwedstrijd tegen BV Veendam, als linkerverdediger opgesteld. Waardoor FC Emmen met Kevin Görtz en Tim Siekman twee achttienjarigen in de achterste lijn had staan. Het idee om Van der Kruis eens een wedstrijd aan de kant te laten staan moest Hamstra echter na dertien minuten laten varen omdat Joos Valgaeren met een kuitblessure moest afhaken. FC Emmen wilde FC Twente niet in het spel laten komen door compact op eigen helft met alleen een storende Roy Stroeve in vooruitgeschoven positie te spelen. FC Twente had echter in de dribbelaars Elia, Huysegems en Hersi spelers die gemakkelijk een mannetje kunnen uitspelen. Vooral rechterverdediger Robin Demeijer moest dat ten opzichte van Eljero Elia pijnlijk ervaren.
FC Twente kwam snel op voorsprong. Theo Janssen mocht eerst aanleggen voor een vrije trap die op de paal belandde. Uit de rebound schoot vervolgens N’Kufo tegen de lat. Amper een minuut later mocht Janssen het nogmaals proberen na een handsbal. De linkspoot schoot deze keer wel raak hoewel Danes er nog kort bij zat: 0-1. De kans om er wellicht nog een wedstrijd van te maken kreeg FC Emmen halverwege de eerste helft toen Tim Matavz na een foutje van Wielaert richting Sander Boschker kon opstomen, passte op Roy Stroeve die echter een slecht schot produceerde. In plaats van 1-1 kwam FC Twente twee minuten later op 0-2. Theo Janssen lanceerde een lange bal richting Youssouf Hersi die notabene koppend kon scoren: 0-2.
Na de thee liet kwam Rogier Krohne opdraven voor Matavz en ging FC Emmen over tot het sneller storen. Dat hield natuurlijk risico’s in en dat werd snel duidelijk toen in de 54e minuut Stein Huysegens een voorzet van Jeroen Heubach langs Danes gleed: 0-3. Na een uur spelen werd FC Emmen nog even gevaarlijk toen een lange ren van Kevin Görtz eindigde in een overtreding vlak voor de zestien van de gasten. De aansluitende vrije trap werd echter slap ingeschoten door Geoffrey Verweij. In de slotfase was het voor FC Emmen zaak de schade te beperken maar ook dat viel niet mee. Eljero Elia scoorde nog twee maal en invaller Marko Arnautovic raakte nog eens de lat. Het duel eindigde daardoor in 0-5 waarmee FC Twente-coach Steve McLaren uiterst tevreden was. ,,Na die snelle eerste goal controleerden we de wedstrijd en was ik in de gelegenheid om wat spelers te laten rusten in verband met onze zware programma.” 
FC Emmen heeft ook een zwaar programma maar rusten lijkt daarvoor niet de manier om de komende wedstrijden met een beter gevoel tegemoet te treden. ,,We startten niet goed en dat zette de toon, het ging te gemakkelijk voor FC Twente”, wist Gerry Hamstra. Aanvoerder Roy Stroeve was het met de coach eens. ,,We hebben het FC Twente niet lastig gemaakt, dat moeten we ons zelf verwijten.”
FC Emmen-FC Twente 0-5. 13. Janssen, 26. Hersi 0-2, 54. Huysegems 0-3, 65. Elia 0-4, 90. Elia 0-5. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 4662.
FC Emmen: Danes; Demeijer, Görtz, Valgaeren (13. Van der Kruis), Siekman, Schotman (67. Friis), Ripson, Verweij, Stroeve, Pannekoek, Matavz (46. Krohne).
FC Twente: Boschker; Stam (69. Arnautovic), Douglas, Wielaert, Braafheid (46. Heubach), Brama, Hersi, Janssen, Huysegems, N’Kufo (59. Wellenberg), Elia.


Jesse Schotman met Theo Janssen in de achtervolging.

 

Tim Siekman omarmt Stein Huysegems (Foto’s Boudewijn Benting)

Sander Boschker stompt weg boven het hoofd van Roy Stroeve.

Robin Demeijer (rechts) ziet Eljero Elia aankomen.

 

Tim Matavz komt tegen Douglas niet aan de bal (Foto’s FC Emmen Media)