FC Emmen trekt in derby aan kortste eind

Na een helft spelen had alles wat FC Emmen was nog best een goed gevoel. De ploeg leidde met 1-0 en leek de zaakjes behoorlijk onder controle te hebben. Na de doelwisseling volgde snel de ontnuchtering, BV Veendam scoorden in elf minuten tijd twee maal en FC Emmen kon niet echt meer in de wedstrijd komen. In de slotfase waren er nog redelijk veel kansen op de gelijkmaker maar door een simpele counter in de 89e minuut kreeg het nog een derde treffer om de oren. Op zich was de winst voor de Veendammers niet onverdiend maar voor de zoveelste keer heerste bij FC Emmen toch weer een beetje het gevoel van ‘er had meer ingezeten.’
Vooropgesteld: het was bepaald geen saaie derby. Alleen reeds de hoekschoppenverhouding van 12-7 in het voordeel van de thuisploeg wijst al op de aanvallende intenties van beide teams. Met de beste start voor BV Veendam dat in de eerste zes minuten vier hoekschoppen op rij forceerde. En in de achtste minuut kreeg rechterspits Ruben Schaken, die met zijn bewaker Danny van Dijk deed wat hij wilde, een dot van een kans maar schoot een meter naast. Kort daarop liet ook Erwn Buurmeijer een mogelijkheid liggen. FC Emmen overleefde deze fase dus met enig fortuin en kwam na een klein kwartier zelfs op voorsprong. Uit een perfecte counter trok Morten Friis voor op Roy Stroeve die de 0-1 intikte. Het gaf FC Emmen zoveel zelfvertrouwen dat BV Veendam in het resterende deel van de eerste helft geen potten meer kon breken. FC Emmen kreeg nog doelrijpe kansen via Morten Friis, doelman Jeroen Lambers had er de nodige moeite mee, en een kopbal van Sergio van Dijk uit een hoekschop ging naast.
Het was duidelijk dat BV Veendam trainer Joop Gall na de pauze zijn ploeg met een andere instelling het veld instuurde maar FC Emmen was daarop niet attent genoeg. Met als gevolg dat al in de vierde minuut de 1-1 op het scorebord stond. Geen fraaie treffer weliswaar van Mark Veldmate maar ook die tellen gewoon mee. Nadat twee minuten later doelman Villadsen Veldmate nog van een tweede goal kon afhouden was het vijf minuten nadien wel raak toen Veldmate een prima aanval over de rechterkant afwerkte: 2-1. Het was tevens einde wedstrijd voor Danny van Dijk, volgende week ook geschorst wegens zijn vijfde gele kaart, die geen grip op Ruben Schaken had en werd vervangen door de 17-jarige eerstejaars A-junior im Siekman. Nadat BV Veendam spits Guilherme Afonso een paar kansjes had gemist begon FC Emmen aan een slotoffensief. Met Bas Dost en Marcel Pannekoek was vers bloed in de ploeg gekomen en FC Emmern creëerde tussen de 80e en 89e minuut zelfs vijf kansen op rij. Pannekoek die de paal raakte en Bas Dost met een kopstoot waren erg dichtbij de gelijkmaker. BV Veendam overleefde de Emmer stormperiode waarbij het veel aan het goede werk van doelman Lambers had te danken. Bij FC Emmen lukte het dus niets meer en kreeg het vervolgens nog in de laatste minuut een derde treffer om de oren. Erwin Buurmeijer kon uit een counter de 3-1 laten aantekenen.
BV Veendam-FC Emmen 3-1. 13. Stroeve 0-1, 49. Veldmate 1-1, 56. Veldmate 2-1, 89. Buurmeijer 3-1. Scheidsrechter: Luinge. Gele kaat: Danny van Dijk, Sergio van Dijk, Van der Kruis en Siekman (FC Emmen). Toeschouwers: 3956.
BV Veendam: Lambers; Fellinga, Zimmerman, Koster, Cijntje, Buurmeijer, Lip, Woudenberg, Veldmate (83. Boersma), Afonso (89. Sahetapy), Schaken.
FC Emmen: Villadsen: Demeijer, Van der Kruis, Breinburg, Danny van Dijk (57. Siekman), Kamps (78. Pannekoek), Haemhouts, Bernhardt (69. Dost), Stroeve, Friis, Sergio van Dijk.