Terug naar overzicht Terug

FC Emmen trapt vrijdag af tegen De Graafschap


Vrijdagavond is het weer zo ver: na een lange en soms hete voorbereiding gaat de competitie in de Jupiler League weer van start. In de JENS Vesting doen FC Emmen en De Graafschap gezamenlijk de aftrap en hopen beiden uiteraard op een vlekkeloze start. Voor FC Emmen is het tevens een bijzonder seizoen want het is dertigste in het bestaan van de club,.

In de 29 voorgaande voetbaljaren, vanaf 1985/86, heeft FC Emmen 1030 competitiewedstrijden gespeeld. Daarvan werden er 365 gewonnen, 259 keer werd genoegen genomen met een gelijkspel en 406 keer trok Emmen/FC Emmen aan het kortste einde. Al die wedstrijden waren goed voor 1250 wedstrijdpunten, de Emmer schutters troffen daarnaast 1471 maal doel en 1696 keer werd een Emmer doelman gepasseerd. Dit seizoen zal dus ongetwijfeld de mijlpaal van 1500 treffers worden bereikt.

In het jubileumboek ter gelegenheid van het 25ste jaar werd de droom van de Eredivisie geopenbaard. Die droom staat nog steeds overeind maar het is al weer een tijdje geleden dat FC Emmen in de buurt kwam om die hartenwens te vervullen. Toch zijn er dus in de afgelopen 29 seizoenen jaren geweest dat onze club sportief grote successen boekte en aan de deur van de hoogste Nederlandse speelklasse klopte. Twee maal eindigde het op de tweede plaats en drie maal als derde. Acht keer werd deelgenomen aan de nacompetitie, alles nog in de periode toen de club nog gewoon Emmen heette. De magere jaren zoals elke club ze weleens meemaakt waren er natuurlijk ook, zo eindigde FC Emmen zes keer als achttiende.

In het vorige seizoen finishte FC Emmen als twaalfde en was lang in beeld voor een plaatsje in de play offs maar dat doel werd uiteindelijk net gemist. Toch was er sprake van vooruitgang, het voetbal was dikwijls aantrekkelijk, er werd binnen de lijnen en daar buiten veel meer gescoord en meer punten gepakt. Wat het dit seizoen gaat worden valt nog moeilijk te peilen. De selectie is nog niet op volle sterkte maar er staat wel een goede basis. Er is in ieder geval hard gewerkt, reden genoeg om de selectie van trainer Joop Gall het vertrouwen te schenken.