FC Emmen toont twee gezichten in Volendam

Verliezen in Volendam is niets nieuw voor een elftal van FC Emmen want van de veertien voorgaande duels in het Kras stadion verloor FC Emmen er negen en won slechts twee maal. Daarnaast is het met een blik op de ranglijst ook niet onlogisch dat het tien plaatsen hoger geklasseerde FC Volendam met de drie punten ging strijken. Maar zoals in meer wedstrijden dit seizoen blijft er een smaak achter van we hadden ook best een puntje mee naar huis kunnen nemen. Maar FC Emmen ontbeert blijkbaar de kwaliteit om over dat probleem van net-niet heen te stappen. Het zit met smart te wachten op een goede reeks zoals bijvoorbeeld Almere City momenteel laat zien. Het stond hopeloos onderaan en opeens doet het mee aan het kampioenschap van de tweede periode.

Ruud ter Heide schiet de 1-1 binnen.

De 87e minuut: Yannick de Wit moet na zijn tweede gele kaart het veld verlaten.

Duel der aanvoerders: links Antoine van der Linden, rechts Jack Tuijp (Foto’s Bennie Wolbers).

Was het scoren of beter gezegd het niet scoren, doorgaans een grote bron van zorgen maar dat lijkt inmiddels te zijn opgelost. Voor de tweede maal achter elkaar scoorde FC Emmen twee doelpunten waarvan eentje door spits Ruud ter Heide die langzamerhand weer in oude doen lijkt te geraken. Maar nu liet in Volendam de verdediging het in de eerste helft afweten. Het incasseerde drie treffers waarvan er twee uit hoekschoppen ontstonden. De 1-0 door Michiel Kramer werd uit een hoekschop bij de eerste paal ingetikt. Nadat Ruud ter Heide na aangeven van Said Bakkati de hoop deed opflakkeren met de gelijkmaker in de negentiende minuut, liet de verdediging inclusief doelman Peter van der Vlag zich verrassen door een hoekschop van Raymond Fafiani die rechtstreeks in de verste bovenhoek vloog: 2-1. ,,Je kunt er twee dingen over zeggen”, meende trainer Joop Gall. ,,Of het was een geweldige goal, aan de andere kant constateerde ik bij ons een gebrek aan absolute wil om een doelpunt te vermijden.” Dat laatste was een kryptische omschrijving van wat als een blunder moet worden genoteerd. In het laatste kwartier kwam bij FC Volendam ook topscorer Jack Tuijp nadrukkelijk in beeld. Uit de derde Volendammer hoekschop kopte hij goed in, maar stuitte op doelman Van der Vlag. Vier minuten later liep hij aanvoerder Antoine van der Linden er volledig uit en scoorde zijn elfde treffer van het seizoen: 3-1. ,,Een dekkingsfout. De positie van de centrale verdediging was niet optimaal”, aldus Joop Gall.

Norair Mamedov op weg naar de 3-2.

Marvin Wijks (21) stuit op doelman Sonny Stevens (Foto’s: Gerrit Rijkens)

Met een 3-1 ruststand gingen de gedachten onwillekeurig uit naar de stevige nederlagen die FC Emmen in voorgaande jaren in Volendam leed, maar de bange voorgevoelens werden niet bewaarheid. Jeffrey de Visscher werd geslachtofferd voor Norair Mamedov en de invaller zorgde in de 71e minuut voor de 3-2. FC Emmen liet zien dat het geen genoegen wilde nemen met de dreigende nederlaag en was vaak op de helft van de thuisclub te vinden. Uit het aantal hoekschoppen was de Emmer dadendrang ook goed af te lezen: voor rust geen enkele hoekschop, na de pauze dwong het vijf af. Voor de 3-2 van Mamedov, evenals twee Volendammer goals in het eerste bedrijf ook uit een hoekschop ontstaan, was Marvin Wijks al een paar keer goed in beeld geweest maar miste net een beetje fortuin.

Het was niet dat FC Volendam opeens volledig werd gedomineerd want tussen de bedrijven door waren er aardige counterkansen voor bijvoorbeeld Robert Mühren en Michiel Kramer maar dat was ‘all in het the game.” De scherpte was er bij de thuisploeg een beetje uit maar ook FC Emmen bleek in de slotfase het kruit te hebben verschoten. Gall gebruikte het invallers contingent optimaal maar het enige opmerkelijke in de slotfase plus vier minuten extra speeltijd was de tweede gele en dus rode kaart voor Yannick de Wit die een doorgebroken speler niet volgens de regels het spelen belette. Een beetje een persoonlijk drama voor De Wit die jaren in Volendam heeft gespeeld en natuurlijk wilde laten zien het voetballen nog niet te zijn verleerd. ,,Jammer die domme kaart voor Yannick”, vond Joop Gall. ,,Na rust hebben we ons wel scherper getoond. We hebben meer risico genomen en we hadden ook zo maar een derde goal kunnen maken.”

FC Volendam-FC Emmen 3-2. 11. Kramer 1-0, 19. Ter Heide 1-1, 25. Fafiani 2-1, 38. Tuijp 3-1, 71. Mamedov 3-2. Scheidsrechter: Sanders. Rood (2 x geel): 87. De Wit (FC Emmen). Gele kaart: Kramer, Roj, Schilder (FC Volendam), Bannink (FC Emmen). Toeschouwers: 2603.
FC Volendam: Stevens; Roj, Van der Werff, Schilder, Koning, Fafiani, Kramer, Schwiebbe, Mühren (77. Marengo), Tuijp (85. Kuwas), Koster (90. Nick Tol).
FC Emmen; Van der Vlag; Bakkati, Maynard, Van der Linden (83. Velda), Kunst, Wijks, De Wit, Bannink, De Visscher (46. Mamedov), Ter Heide, Almubaraki (80. Rojer).