FC Emmen struikelt weer in de derde bekerronde

Natuurlijk was het een moeilijke wedstrijd maar FC Emmen ging vol zelfvertrouwen op weg naar Katwijk om zich te plaatsen voor de laatste zestien. Het duel eindigde in een geweldige deceptie voor de Emmenaren want VVSB won niet eens onverdiend met 3-1. Wat in de competitie de laatste weken zo goed ging, kon tegen de topklasser niet op de fraaie grasmat worden gelegd.

Wedstrijden tegen topklassers, zeker als die in eigen huis spelen, vereisen opperste concentratie en inzet. Dat is een natuurlijk een open deur intrappen want het dient immers altijd zo te zijn. De spelers van FC Emmen hadden vooraf ongetwijfeld genoeg waarschuwingen op weg naar sportpark Nieuw Zuid in Katwijk mee gekregen maar desondanks werden ze al in de beginfase verrast. Wel kreeg Raymond Gyasi in de zesde minuut een mogelijkheid zonder succes te behalen, maar in de dertiende minuut kreeg VVSB middenvelder Bas Ruigrok van Jurjan Mannes de ruimte en profiteerde daar dankbaar van met een schot van net buiten de zestien: 1-0.

Boy Deul staat stil.

Rick ten Voorde lijkt het duel te verliezen.

Gaby Jallo in balbezit. Foto’s: Bennie Wolbers.

FC Emmen kwam vervolgens niet goed in de wedstrijd terwijl VVSB, dat geenszins van plan was de gasten de ruimte te geven door compact te spelen, zich nog een tweede kans creëerde. Halverwege de eerste helft kopte aanvoerder Stefan Kraayvanger in maar Derre Kwee kopte de bal van de doellijn. Het was tevens een van de laatste acties van Kwee want trainer Marcel Keizer begon ongeduldig te worden en liet de gepasseerde Marnix Kolder warm lopen. Na een dik half uur werd Kolder ingebracht voor verdediger Kwee en ging FC Emmen voorin met de spitsen Ten Voorde en Kolder spelen. De bedoeling was om meer de lange bal te hanteren maar dat werkte ook niet want de Emmer middenvelders zagen nu het spel aan zich voorbij gaan. Op slag van rust moest FC Emmen bijna nog de 2-0 incasseren maar het schot van Frans van Niel spatte op de lat.

De huiveringwekkende gedachte aan een mogelijke uitschakeling deed de Emmer technische staf besluiten direct na rust opnieuw van tactiek te wisselen. Verdediger Jordy van Deelen werd ingebracht voor aanvaller Raymond Gyasi waardoor het evenwicht in de ploeg een beetje was hersteld. De tijd ging dringen en hoewel FC Emmen dat leek te beseffen kwamen er vooreerst nauwelijks kansen. Een vrije trap van Boy Deul had misschien wel meer verdiend maar doelman Ronald van der Meer van de Noordwijkerhouters verwerkte het tot hoekschop. FC Emmen kreeg vervolgens zeven minuten later een tweede, enorme dreun om de oren. VVSB routinier Frans van Niel schoot van grote afstand onhoudbaar raak en het doek leek daarmee voor FC Emmen gevallen: 2-0.

Er was echter nog een half uur te spelen en toen Jurjan Mannes in de 63e minuut met een schot van grote afstand via onderkant paal de spanning terug bracht met de 2-1, werd het tijd voor een alles of niets systeem. Dat brengt echter ook risico’s met zich mee en dat bleek kort na de 2-1 toen FC Emmen aan de 3-1 ontsnapte omdat Tomas Tavila namens VVSB de paal raakte. Het zoeken naar de gelijkmaker leverde FC Emmen niets op want drie minuten voor het einde kwam het op een 3-1 achterstand. Invaller Tommy Bekooy was de maken, hij kreeg de ruimte van een weifelende Emmer verdediging. FC Emmen kreeg nog vijf minuten extra tijd ter beschikking maar kon geen vuist maken.

VVSB-FC Emmen 3-1. 13. Ruigrok 1-0, 59. Van Niel 2-0, 63. Mannes 2-1, 87. Bekooy 3-1 Scheidsrechter: Mulder. Gele kaart: Zwart, Peet van der Slot (VVSB). Toeschouwers: 1000.
VVSB: Van der Meer: Peet van der Slot, Zwart, Kraayvanger, Vijlbrief, De Rijk, Parami, Serbony (78. Bekooy), Van Niel (80. Admiraal), Tavila (90. Hoogeboom).
FC Emmen: Telgenkamp; Kwee (36. Kolder), Seip, Streutker, Jallo, Rozema, Deul, Mannes, Danso, Ten Voorde (87. Hagenouw), Gyasi (46. Van Deelen).