Terug naar overzicht Terug

FC Emmen staat vrijdag voor zware taak


FC Emmen heeft aanstaande vrijdagavond in de thuiswedstrijd tegen Almere City FC nog een hels karwei te verrichten wil het in de play offs verder komen.  Het verloor de eerste wedstrijd in Almere met 4-1 van een sterk Almere City FC. Een 3-0 winst in eigen huis zou voldoende zijn, maar afgaande op het duel van maandagavond lijkt dat een schier onmogelijke opgave.


Een speler die na de winterstop dertien keer heeft gescoord is iemand die je een beetje in de gaten moet houden. Ricardo Kip was de naam maar dat was blijkbaar niet helemaal tot de spelers van FC Emmen doorgedrongen. Al na vijf minuten kon hij vrij aanleggen en doelman Dennis Telgenkamp bleef niets anders over dan de bal uit de goal te halen. Het tempo uit de wedstrijd halen was een verstandige optie maar de Emmenaren gingen  te veel mee in het spelletje van de thuisclub. Het had vier minuten later al 2-0 kunnen staan toen Soufyan Ahannach een goed geplaatste kopbal losliet maar deze keer was Telgenkamp de winnaar.

Hand in hand Johan Kulhan en Soufyan Ahannach (rechts)

Boy Deul gaat even plat

Almere doelman Etemadi is geklopt: het doelpunt dat FC Emmen weer hoop gaf.

Na een kwartiertje leek FC Emmen wat meer controle over het duel te krijgen. Boy Deul schiep zich zelf een kansje na Kees van Buren van de bal te hebben gezet, maar het schot was veel te slap. Halverwege de eerste helft liep FC Emmen echter tegen een nieuwe dreun aan. De naar voren getrokken verdediger Kaj  Ramsteijn werd net buiten de zestien neergelegd wat uiteraard een vrije trap tot gevolg had. Soufyan Ahannach is daarvoor de specialist en hij deed dat voortreffelijk: 2-0. FC Emmen leek op een dramatisch avondje af te koersen maar had zes minuten voor de pauze ook eens een mazzeltje. Tom Overtoom haalde met een halve omhaal van net buiten de zestien uit, de bal werd nog even aangeraakt door verdediger Kees van Buuren waarop doelman Agil Etemadi kansloos was: 2-1. Een belangrijke treffer omdat de duels volgens het Europa Cup systeem worden gespeeld waardoor een uit gescoorde goal wellicht dubbel kan tellen.  Deze stand bleef tot aan de rust staan waar FC Emmen zich gelukkig mee mocht prijzen. Almere City had in de laatste minuut bijna voor de derde keer raak gemikt met een kopbal van dichtbij van Pelle van Amersfoort. Dennis Telgenkamp verrichtte evenwel een formidabele redding.

Het was duidelijk dat er bij FC Emmen na de thee iets moest veranderen. Op deze manier verder worstelen leek zinloos. De oplossing werd gevonden door Sander Rozema centraal achterin te laten spelen, niet zijn favoriete stekkie maar het teambelang stond in deze keuze voorop. Johan Kulhan bleef daarnaast in de kleedkamer achter waarvoor de geprikkelde Frank Olijve in de ploeg kwam. Derre Kwee ging op links spelen en Jordy van Deelen switchte van links naar de rechterzijde. De wijzigingen hadden in elk geval tot resultaat dat FC Emmen niet meer de onderliggende partij was. In de zevende minuut had het zelfs tot de gelijkmaker kunnen leiden toen Jordy van Deelen in goede positie uithaalde maar de bal werd bij de tweede paal nog net weggewerkt.

Jurjan Mannes controleert de bal.

Erixon Danso

Dennis Telgenkamp

Sander Rozema (Foto’s: Gerrit Rijkens)

Almere City FC bleef echter niet werkeloos toekijken en stichtte regelmatig gevaar rond de Emmer zestien waardoor het een aantrekkelijke pot voetbal werd. Scheidsrechter Van den Kerkhof moest ook regelmatig het enthousiasme wat bijsturen met gele kaarten. Met nog een kwartier te spelen en bij een 2-1 stand, had FC Emmen best tevreden kunnen zijn maar coach Gert Heerkes koerste op een nog beter resultaat aan en bracht aanvaller Raymond Gyasi nog in voor Tom Overtoom. Er kwamen ook kansen voor de Emmenaren, zo voor Boy Deul tien minuten voor tijd na een fraaie solo. Zijn schot was echter niet goed genoeg om doelman Etemadi te bedwingen. Almere City bleef evenwel scherp en zeven minuten voor tijd zorgde die instelling voor de 3-1 toen Enzo Boldewijn een counter afsloot met een vernietigend diagonaal schot. De kans voor FC Emmen om dit in de thuiswedstrijd goed te maken werd opeens een stuk kleiner, hoewel niet onmogelijk. Maar het kwam nog erger toen kort voor tijd Ahannach de eindstand op 4-1 bepaalde. Een uitslag die weinig ruimte voor optimisme over laat. De wonderen zijn echter de wereld niet helemaal uit.

Trainer Gert Heerkes heeft ondanks de forse uitslag nog hoop voor de return in Emmen: ,,Er is nog hoop, dat stralen de spelers onderling ook naar elkaar uit. Wel gemakkelijk gezegd natuurlijk want drie scoren tegen Almere City is een heel zware opgave. Onmogelijk is het in mijn ogen niet, we hebben dit seizoen wel meer aparte uitslagen gezien. In de Jupiler League is van alles mogelijk.”

Almere City FC-FC Emmen 4-1. 5. Kip 1-0, 24. Ahannach 2-0, 39. Van Buuren (in eigen doel) 2-1, 83. Boldewijn 3-1, 90. Ahannach 4-1. Scheidsrechter: Van den Kerkhof. Gele kaart: Van Buuren, Boldewijn, Oost (Almere City FC), Danso, Streutker (FC Emmen). Toeschouwers: 2500.
Almere City FC: Etemadi; Salasiwa, Nieuwpoort, Ramsteijn, Van Buuren, Ahannach, Oost, Rosario (85. Vet), Kip, Van Amersfoort (71. Receveur), Boldewijn.
FC Emmen: Telgenkamp; Van Deelen, Streutker, Kwee, Kulhan (46. Olijve), Rozema, Overtoom (74. Gyasi), Mannes, Ten Voorde (83. Kolder), Deul, Danso.