FC Emmen staat rode lantaarn af aan FC Eindhoven

Na bijna vanaf de start de laatste plaats stevig in handen te hebben gehad, lijkt FC Emmen definitief de weg naar boven te hebben gevonden. De thuiszege op Excelsior werd gevolgd door de eerste uitoverwinning met voetbal dat perspectief biedt. Wat afgelopen dinsdag toch ook werd aangetoond in het bekerduel tegen Go Ahead Eagles ondanks de uitschakeling na verlenging. Komende zondag moet het een vervolg krijgen in de thuiswedstrijd tegen kampioenskandidaat De Graafschap. Op papier een kansloze missie maar in de Jupiler League zijn verrassingen nooit uitgesloten.
FC Emmen kon nog niet over Leonardo beschikken. De Braziliaanse bond was niet wakker te porren om de vrijgave op schrift te stellen waardoor het debuut nog even moet worden uitgesteld. Of FC Emmen hem heeft gemist kan moeilijk hard worden gemaakt want de ploeg leverde een prima totaal prestatie. Ook Timothy Cathalina, op papier de derde keus voor de rechtsbackpositie na Arjen Bergsma (geblesseerd) en Leonardo, deed in dat geheel dapper mee hoewel niet altijd vlekkeloos. Ex-Ossenaar Erik van der Ven ontbrak wegens een liesblessure maar werd wel door zijn oude club vooraf nog even in het zonnetje gezet.
FC Emmen was van zins de thuisclub vanaf het eerste fluitsignaal onder druk te zetten. Een aardige gedachte maar dat houdt zeker risico in. De tegenstander krijgt dan voorin de ruimte en niet zelden leidt zoiets een tegengoal in. FC Emmen zette dan ook de traditie voort om de eerste goal te incasseren. Dat moment werd wel uitgesteld tot de 21e minuut toen Sjors Paridaans tot twee maal toe mistastte waardoor de sterke spits Joel Tshibamba kon profiteren. Het pleit voor FC Emmen dat het niet van de kook raakte en vijf minuten later tekende Roy Stroeve na aangeven van Hans Denissen , hij kwam aan de bal na balverlies van Pedro Beda, voor de gelijkmaker. In dertien voorgaande wedstrijden had FC Emmen nog niet de weelde van een voorsprong bij het in gaan van de rust bezeten maar met die traditie werd eindelijk gebroken. Hans Denissen knalde met een vrije trap, verkregen na een overtreding op Cathalina, vanaf een meter of dertig raak: 1-2. De derde keer dit seizoen dat hij met een vrije trap raak schoot. Zijn schot leek niet zo moeilijk maar kreeg kort voor de doellijn plotseling een sterk dalende lijn waardoor doelman Wilko de Vogt zich er op verkeek. ,,Een fantastische vrije trap”, meende FC Emmen trainer Harry Sinkgraven. Collega en oud keeper Hans de Koning van FC Oss had er een andere kijk op. ,,Het was gewoon een oppakkertje.” Kort voor rust stichtte Timothy Cathalina nog gevaar door snel op te komen en lanceerde Hans Denissen spits Milos Malenovic die echter net een teentje te kort kwam. Waarmee de voorsprong zeker verdiend mocht worden genoemd.

Roy Stroeve wordt na de 1-1 geknuffeld (Foto: Gerrit Rijkens)

Sjors Paridaans probeert Joel Tshibamba af te stoppen (Foto FC Emmen Media)

Na de rust zette FC Oss meer druk op de Emmer verdediging. Het verkreeg in tien minuten tijd een drietal hoekschoppen maar ondanks dat het druk was in het domein van de goed keepende Harm Zeinstra bleef het aantal reële doelkansen beperkt. Wel moest Zeinstra in de 66e minuut een prima redding verrichten en kreeg Moutawakil een kwart voor tijd een kans maar mikte naast. In de laatste tien minuten was het echter alles FC Emmen wat de klok sloeg. Met Xander Houtkoop voor Michel Poldervaart werd opeens kans op kans gecreëerd en de bevrijdende 1-3 hing in de lucht. Die kwam er dan zeven minuten voor tijd toen Milos Malenovic op aangeven van Roy Stroeve scoorde. Xander Houtkoop kreeg daarna nog twee goede mogelijkheden en invaller Fachtali voor de thuisploeg maar het veranderde niets meer aan de 1-3 eindstand.
Trainer Harry Sinkgraven was uiteraard content. ,,Met drie wedstrijden in acht dagen hebben we heel wat minuten moeten maken maar uiteindelijk is het een goede week voor ons geweest. Daarover ben ik erg tevreden. We toonden ook weer aan over veerkracht te beschikken na die 1-0. In de tweede helft zijn er weliswaar enige hectische momenten voor onze goal geweest maar echte doelkansen voor FC Oss waren er nauwelijks.”
Collega Hans de Koning had echter een heel andere wedstrijd gezien en toonde zich een slecht verliezer. ,,We hebben weinig weggegeven en als er een ploeg niet had mogen winnen was dat FC Emmen. En die 3-1 was ook nog buitenspel.” Dat laatste bleek aan de hand van de kwalitatief matige TV beelden echter niet zo duidelijk als het in eerste instantie leek. Op het moment van spelen leek aangever Roy Stroeve op gelijke hoogte te staan waardoor dus van buitenspel geen sprake was.

Guus de Vries en Sjors Paridaans zijn hier aan de winnende hand (Foto FC Emmen Media)

FC Oss-FC Emmen 1-3. 21. Tshibamba 1-0, 26. Stroeve 1-1, 39. Denissen 1-2, 83. Malenovic 1-3. Scheidsrechter: Kamphuis. Gele kaart: Galata, Van Hintum, Jacobs (FC Oss), Ripson (FC Emmen). Toeschouwers: 1871.
FC Oss: De Vogt: Van Hintum, Schoofs (68. Fachtali), Jacobs, Ebergen (32. Kolf), Thijssen, Emullah Guvenc (81. Lip), Galata, Moutawakil, Tshibamba, Zafarin.
FC Emmen: Zeinstra: De Vries, Paridaans, Görtz, Cathalina, Poldervaart (80. Houtkoop), Stroeve, Ripson, Beda (89. De Blok), Malenovic, Denissen (69. Akouili).

Ook jubel aan de zijlijn (Foto: FC Emmen Media)

De supporters krijgen er steeds meer plezier in (Foto: Gerrit Rijkens)