FC Emmen sneuvelt in eerste bekerronde

FC Emmen dacht tegen NEC een redelijke kans te hebben om aanstaande donderdag deel uit te mogen maken van de loting voor de tweede bekerronde. Op basis van de competitiewedstrijd van afgelopen vrijdag was dat optimisme ontstaan, maar het pakte anders uit. De Emmenaren gingen met 3-1 de boot in tegen de Nijmegenaren en dat was dik verdiend.

FC Emmen vertrouwde op bijna hetzelfde elftal dat de vrijdag er voor in Nijmegen gelijkspeelde. Met enige uitzondering dat Jeroen Veldmate wegens een blessure moest worden vervangen door Josimar Lima. Laatstgenoemde was vorig seizoen basisspeler, dus kon niet echt van een verzwakking worden gesproken hoewel dat anders zou uitpakken. Bij NEC had de onder druk staande coach Adrie Bogers het elftal op drie plaatsen gewijzigd. Zo was er nu een basisplaats voor Ferdi Kadioglu die het predicaat groot talent met zich torst. De Nijmegenaren waren in de eerste helft de betere ploeg, creëerden bijvoorbeeld zeven hoekschoppen tegenover FC Emmen een viertal. Toch kreeg FC Emmen een paar redelijke kansen. Zo in de twaalfde minuut toen Gersom Klok een perfecte voorzet vanaf de rechterkant mishandelde.

Voetbal beker Fc Emmen - NEC Foto Boudewijn Benting  Emmen km 10
Glenn Bijl wordt de voet dwarsgezet door Calvin Verdonk.
Alexander Bannink passeert doelman Joris Delle voor de 1-0.

Na een precies een half uur spelen kwam FC Emmen op voorsprong, dat was wellicht een tikkeltje tegen de verhouding in maar het was een bijzonder fraai doelpunt. Alexander Bannink controleerde een lange bal van Youri Loen perfect en klopte doelman Joris Delle moeiteloos. Een mooi moment voor FC Emmen om daarop voort te borduren maar het goede gevoel verdween vier minuten later even onverwachts als onnodig. Er ging een afgrijselijke fout van Josimar Lima aan vooraf die breed legde op Sven Braken die echter tot de tegenpartij behoorde en het buitenkansje verzilverde. FC Emmen pakte de boel vervolgens toch redelijk weer op en stichtte tot aan de rust met een paar hoekschoppen wat gevaar zonder tot grote kansen te komen.

Dick Lukkien kijkt bedenkelijk.
Josimar Lima had zich zijn rentree anders voorgesteld (Foto’s: Boudewijn Benting).

In de pauze waren er in de Emmer kleedkamer zonder twijfel plannen gesmeed om het duel naar zich toe te trekken maar daar kwam helemaal niets van terecht. In acht minuten tijd liet de Emmer verdediging zich tot twee keer toe voor schut zetten waarvan de Nijmegenaren via Sven Braken en Arnaut Groeneveld zonder aarzeling profiteerden. Een geweldige dreun voor de thuisploeg waar het aan scherpte ontbrak. Onmiddellijk na de derde NEC treffer zette coach Dick Lukkien nog Anco Jansen in voor Michael Chacon, de tweede wissel omdat voor rust Nick Bakker geblesseerd was geraakt en vervangen door Joris Roest. Omran Haydary completeerde het aantal wissels als vervanger voor Alexander Bannink. NEC zat ondertussen in een zetel, liet FC Emmen wat spartelen en stelde zich tevreden met wat countermogelijkheden. Ferdi Kadioglu raakte.acht minuten voor tijd nog de paal. FC Emmen bracht redelijk wat tijd op de helft van de gasten door en had met een tegengoal de spanning terug kunnen brengen maar het zat gewoon niet in op deze voor de thuisclub vervelende avond.

FC Emmen – NEC Nijmegen 1-3.  30. Bannink 1-0, 34. Braken 1-1, 49. Braken 1-2, 53. Groeneveld 1-3. Scheidsrechter: Van den Kerkhof. Toeschouwers: 2452.
FC Emmen: Telgenkamp; Bijl, Veendorp, Lima, Bakker (32. Voest), Chacon (54. Jansen), Ben Moussa, Loen, Peters, Bannink (72. Haydary), Klok.
NEC Nijmegen: Delle; Verdonk, Van de Pavert, Golla, Heinloth, Breinburg, Kadioglu, Dijkstra, Groeneveld, Braken, Rayhi (85. Sleegers).