FC Emmen sluit jaar af met vuurwerk

FC Emmen had de bedoeling voetbaljaar 2014 feestelijk af te sluiten en is daar getuige de knallende 5-3 overwinning op RKC Waalwijk aardig in geslaagd. De schutters van FC Emmen hebben na exact de helft van de competitie 53 keer gescoord wat maar liefst 24 meer is dan vorig seizoen na evenveel wedstrijden. Het aantal tegengoals bedraagt echter twee meer dan in de vergelijkbare periode van 2013/14: 31 nu en 29 toen. Het aantal wedstrijdpunten zit behoorlijk in de plus met 35 in het huidige seizoen na negentien duels en 26 in 13/14 na een gelijk aantal wedstrijden.

Een wedstrijd tegen de hekkensluiter valt op papier in de categorie van ‘het varkentje dat wel even wordt gewassen’ maar dat ging aanvankelijk niet echt soepel. De combinaties liepen in de eerste helft niet terwijl RKC toch een uitermate zwakke indruk bood. Het had wellicht anders kunnen verlopen indien Niek Vossebelt en Roland Bergkamp in de 2e en 10e minuut wat scherper met de geboden kansen waren omgegaan. Nu duurde het tot de 35e minuut voordat Niek Vossebelt met een kopbal uit een voorzet van de naar rechts uitgeweken Cas Peters vallend de 1-0 scoorde. Een fraaie treffer maar het was het enige hoogtepunt in de eerste helft. RKC kwam niet verder dan een niet al te moeilijk schot van Ismael Yildirim waarmee Marko Meerits geen enkele moeite had.

De stemming bij de supporters zat er al vroeg in: gezamenlijk trokken ze in optocht naar het stadion. (Foto: Bennie Wolbers).

Niek Vossebelt kopt de 1-0 langs doelman Nils den Hartog.

Jurjan Mannes scoort de 5-2 of glijdt RKC aanvoerder Jungschläger de bal in eigen doel (Foto’s: Boudewijn Benting)

In de tweede helft kwam RKC Waalwijk zo waar terug in de wedstrijd daarbij geholpen door een knoeiend FC Emmen. Het begon met een schot van Yildiruim op de lat en na een klein kwartier viel plotseling de gelijkmaker uit de lucht. Kenny Anderson kreeg een vrije loop in het hart van de Emmer defensie en maakte het karwei keurig af: 1-1. De tegentreffer was een wake up call bij FC Emmen, coach Joop Gall bracht kort daarop Soufiane Laghmouchi in het veld en de druk op de debuterende RKC doelman Nils den Hartog werd opgevoerd. Bij valpartijen van Cas Peters en Niek Vossebelt in de zestien had FC Emmen al te vergeefs strafschoppen geclaimd. Cas Peters was daarbij geblesseerd geraakt en na opgelapt te zijn was zijn eerste handeling het uitspelen van twee tegenstanders en vervolgens een schot in de lange hoek die precies paste: 2-1. Het was de vijftiende treffer van de topscorer van FC Emmen.

Mooi Wark droeg ook bij tot de feestelijke avond.

Een bekende pose: Cas Peters heeft weer eens gescoord.

Doelman Marko Meerits was niet geheel werkloos.

In het laatste kwartier sloeg de wedstrijd totaal op hol. Om met Joop Gall te spreken was het ‘comedy capers.’ Eerst vestigde Boy Deul de aandacht op zich met de 3-1 en leek FC Emmen alsnog op weg naar een ruime triomf. Zes minuten later was de eerste daad van invaller Elson Almeida een onnodige terugspeelbal richting doelman Meerits die vervolgens tegen Endy Opoku Bernadina op schoot waarna de bal oevr de doellijn rolde: 3-2. Vier minuten later sloeg FC Emmen weer terug, Roland Bergkamp werd onderuit getikt door Ingo van Weert en schoot de strafschop zelf langs Den Hartog: 4-2. Twee minuten later werd het 5-2 na een duel tussen RKC aanvoerder Peter Jungschläger en Jurjan Mannes waarna de bal langzaam over de doellijn rolde: 5-2. In de slotminuut werd het zo waar nog 5-3. Een vrije trap van Yildirim ging door de Emmer muur maar in eerste instantie op de paal. De rebound werd vervolgens door Maxim Deckers voor de 5-3 eindstand ingetikt.

Joop Gall zag dat het goed was (Foto’s: Bennie Wolbers).

FC Emmen-trainer Joop Gall was zo trots als een pauw na de winst. ,,We hebben 35 punten en 53 goals gescoord, de uitdaging voor de tweede helft van het seizoen wordt dat te evenaren. Een compliment voor de ploeg. In de wedstrijd hadden we in de eerste helft geen centje pijn waarin we drie grote kansen hebben gehad. De tweede helft begonnen we niet scherp genoeg waarbij de organisatie niet goed stond en de 1-1 viel. Daarna gaf het feit dat we over meer kwaliteit beschikken de doorslag.” Joop Gall, jarig op tweede kerstdag, kreeg van de spelersgroep een vervroegd cadeau in de vorm van een wandbord aangeboden met daarop een bloemlezing uit zijn rijk gevulde arsenaal favoriete spreuken.

FC Emmen-RKC Waalwijk 5-3. 35. Vossebelt 1-0, 58. Anderson 1-1, 68. Peters 2-1, 74. Deul 3-1, 80. Bernadina 3-2, 84. Bergkamp (strafschop) 4-2, 86. Jungschläger (in eigen doel) 5-2, 90. Deckers 5-3. Scheidsrechter: Lindhout. Gele kaart: Peters (FC Emmen), Van Weert, Wielinga (RKC Waalwijk). Toeschouwers: 3850.

FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, Siekman, Jallo (79. Almeida), Rozema, Vossebelt (63. Laghmouchi), Olijve (74. Mannes), Deul, Bergkamp, Peters.
RKC Waalwijk: Den Hartog: Deckers, Jungschläger, Van Weert, Seedorf, Wielinga, Anderson, Janah (78. Van Zeelst), Coster (32. Valpoort), Bernadina, Yildirim.