Terug naar overzicht Terug

FC Emmen schuift tam FC Volendam moeiteloos opzij


De vraag vooraf was of FC Emmen het verlies tegen Sparta Rotterdam goed had verwerkt. FC Volendam was bovendien een ernst te nemen tegenstander maar de twijfel werd moeiteloos weggenomen via een 4-1 zege op de Noordhollanders en de uitslag had nog best hoger kunnen uitvallen. Door de winst is FC Emmen nu nummer vier FC Volendam tot op drie punten genaderd. 


Joop Gall en Hans de Koning zijn niet de beste vrienden in de trainerswereld. Vorig seizoen was dat al duidelijk toen FC Emmen uit met 5-1 won en thuis met 4-1. De FC Volendam coach voelde zich op een of andere manier te kort gedaan en ook nu was de verstandhouding allerminst hartelijk. Na afloop beperkte de verliezende trainer zich tot het noemen van drie korte punten die nochtans het wedstrijdverloop aardig schetsten. ,,Van onze zijde een draak van een wedstrijd. Op de uitslag valt niets af te dingen en FC Emmen gefeliciteerd.” Daar konden de toehoorders het mee doen maar gelukkig is Joop Gall meestal wat langer van stof. ,,De zege was dik en dik verdiend. We hebben het vlekje van de vorige week weggewerkt en gaan de volgende week proberen om FC Volendam voorbij te streven. Alleen had vanavond de uitslag nog wel iets hoger kunnen zijn. We hadden meer uitblinkers maar ik wil speciaal Roland Bergkamp noemen die zich drie slagen in de rondte werkte en anderen beter laat spelen.”  

Tim Siekman kopt de 2-0 binnen.

Boy Deul was moeilijk af te stoppen (Foto’s: Boudewijn Benting).

Roland Bergkamp bleef voor de zesde achtereenvolgende maal zonder doelpunt en daarvoor is hij eigenlijk niet gekomen. Maar er zijn zoveel gemakkelijk scorende spelers in de ploeg dat scoren niet meer centraal bij de spits staat. Met Boy Deul en Cas Peters stonden op papier wel vleugelspitsen in het veld maar die hebben meer oog voor de actie dan voor het bedienen voor de spits. En niet zonder succes want Deul knalde na dik een kwartier de openingstreffer vanaf achttien meter tegen de touwen. Hij had er nog wel een paar kunnen maken maar verloor af en toe het overzicht. Toch leek de score na een helft beperkt te worden tot een magere 1-0 maar op slag van rust kopte Tim Siekman van dicht bij de 2-0 binnen. Van FC Volendam was niet veel te zien. De ploeg speelde apathisch, de duels gingen meestal nogal gemakkelijk verloren en dan is het geen wonder dat er geen kansen worden gecreëerd.

Frank Olijve in extase na zijn kopgoal.

Gaby Jallo houdt een Volendammer van zich af.

Roland Bergkamp in een zee van oranjehemden (Foto’s: Bennie Wolbers).

Hans de Koning had na een helft spelen al zijn wissels ingezet zonder dat het een positief effect had. FC Emmen denderde over de tegenstander heen met eerst een fraaie treffer van Frank Olijve die een actie van Boy Deul en Niek Vossebelt afsloot met een fraaie kopbal: 3-0. Cas Peters en nogmaals Olijve lieten nog kansen op de 3-0 liggen en pas na ruim een uur spelen kreeg FC Volendam de eerste echte scoringskans via Kevin Brands maar doelman Marko Meerits greep uitstekend in. In de slotfase greep ex-Volendammer Soufiane Laghmouchi de hoofdrol met enkele fraaie acties en smaakte het genoegen om tien minuten voor het einde met een geweldige diagonaal knal tegen zijn oude club te scoren: 4-0. In de slotfase werd het hier en daar wat slordig bij de thuisploeg waardoor het zo waar nog een tegentreffer moest incasseren. Een vrije trap van Brands ging onder de muur door, Meerits hield tegen maar de bal belandde voor de voeten van Marengo die de 4-1 op zijn naam bracht. Een schoonheidsfoutje en voor de gasten bepaald geen troost..

FC Emmen-FC Volendam 4-1. 18. Deul 1-0, 45. Siekman 2-0, 55. Olijve 3-0, 83. Laghmouchi 4-0, 86. Marengo 4-1. Scheidsrechter: Sanders. Gele kaart: Olijve (FC Emmen), Wilfert (FC Volendam). Toeschouwers: 4089.
FC Emmen: Meerits; Almeida, Luis Pedro, Siekman, Jallo, Vossebelt (71. Laghmouchi), Rozema, Olijve (65. Mannes), Deul, Bergkamp (89. De Groot), Peters.
FC Volendam: Zwarthoed: Akouili, Schilder, Schouten (46. Van Kippersluis), Wilfert (35. Esseboom), Evers, Brands, Fafiani, Kuwas (25. Philips), Veerman, Marengo.