Terug naar overzicht Terug

FC Emmen-SC Heerenveen niet zo maar een bekerduel


 


Bas Dost in een wedstrijd tegen TOP Oss. 

 

Twee clubs die erg nauw samenwerken moeten onder elkaar uitmaken wie de volgende ronde haalt. Op papier is SC Heerenveen natuurlijk de favoriet maar de hoop is dat FC Emmen zich een uiterst lastige tegenstander zal tonen. In 1998 zorgde Emmen voor een stunt door dat zelfde SC Heerenveen op een winterse dag uit het bekertoernooi te stoten. Met een geweldig slot toen Martin Drent in de 90e minuut voor de 3-2 zorgde. De verhoudingen zijn intussen wel veranderd. Emmen was in die periode een topploeg met reële vooruitzichten op promotie. Dat is momenteel natuurlijk niet het geval maar aan de andere kant draaien de Friezen onder trainer Ron Jans ook nog niet geweldig. Met Jans is ook een van de velen genoemd die zowel banden met Heerenveen als Emmen hebben.

 

Bas Dost hier actief in de A-jeugd tegen Ajax A2. 

 

Ron Jans was ooit assistent onder Hennie Spijkerman bij Emmen toen hij door FC Groningen werd gehaald en daar een zeer succesvolle hoofdtrainer werd. Met Bas Dost heeft hij tevens een ex-Emmenaar in zijn ploeg. De lange spits keert terug naar de plek waar hij zijn jeugdopleiding heeft gehad. Omdat hij op jonge leeftijd een contract tekende, leverde het FC Emmen bij latere transfers geld op. Andere talenten weigeren soms bij de club die veel geld en moeite in de opleiding heeft gestoken een contract te tekenen, dan kunnen ze immers bijna gratis naar een grotere club gaan. Een beetje clubliefde is hun vreemd maar niet bij Bas Dost die toen hij naar Heracles vertrok onder tranen werd uitgezwaaid.


Een aparte wedstrijd wordt het vanzelfsprekend ook voor de talenten uit Heerenveen die dit seizoen aan FC Emmen zijn verhuurd. Keeper Harm Zeinstra naast Bas de Groot, Richard Stolte, Johnny de Vries en recentelijk Pele van Anholt doen het door de bank genomen goed op de Meerdijk en dat moeten ze nu onder bewijs stellen tegen hun eigenlijke werkgever SC Heerenveen. Een aparte situatie maar ze weten natuurlijk dat het in hun eigen belang is om zo goed mogelijk voor de dag te komen.  Ze moeten daarbij indruk maken op beide trainers wat van belang is met het oog op hun eigen positie voor het volgende seizoen. De druk is groot, dat mag duidelijk zijn.