FC Emmen rolt Excelsior in tweede helft op

FC Emmen trainer Harry Sinkgraven hoopte vooraf op een soortgelijke thuiswedstrijd als tegen AGOVV. Die wedstrijd werd met veel strijdlust in de eerste zege omgezet wat door het eigen publiek zeer werd gewaardeerd. Na een helft spelen tegen Excelsior, tot vrijdagavond ongeslagen koploper in de derde periode, leek dat echter een utopie. De Rotterdammers hadden in de eerste veertig minuten nauwelijks een reële mogelijkheid gehad maar kregen plotseling twee doelpunten als het ware in de schoot geworpen. De oorzaak lag voornamelijk op het Emmer middenveld waar te veel afspeelfouten werden gemaakt. Voor die fatale vijf minuten verliep de wedstrijd eigenlijk helemaal niet zo slecht voor FC Emmen. Milos Malenovic kreeg twee kopkansen maar kon er geen voldoende kracht achter zetten en Guus de Vries maakte een einde aan een voortreffelijke aanval met een belabberd schot dat hoog over de goal verdween. De beste kans was echter voor Michel Poldervaart die in de 38e minuut in prima positie een meter naast mikte. Vervolgens ging het wat FC Emmen betrof helemaal de verkeerde kant op. Doelman Harm Zeinstra redde in de 40e minuut nog in eerste instantie maar op de inzet van Michal Janota was hij kansloos mede omdat Arjen Bergsma de bal van richting veranderde: 0-1. Twee minuten later maakte Guyon Fernandez de 0-2 die met een dieptepass helemaal vrij werd gespeeld. Trainer Harry Sinkgraven ging met een beroerd gevoel de rust in. ,,Verdorie het zal toch niet weer gebeuren.”
Voor de tweede helft had de ploeg van de technische staf de raadgeving gekregen de kopjes niet te laten hangen. En dat straalde er ook vanaf. Hoewel lang niet alles vlekkeloos verliep vergoede de optimale inzet veel en door het winnen van de meeste duels kreeg Excelsior nauwelijks meer kans in de wedstrijd te komen. In de 55e minuut viel vervolgens de aansluitingstreffer. Een fraai doelpunt van Milos Malenovic die een lange bal van achteruit tussen twee verdedigers met het hoofd opving en doelman Arjan van Dijk met een diagonaal schot klopte: 1-2. Het Emmer publiek rook een sensatie en ging achter de ploeg staan en werd daarvoor beloond met de gelijkmaker in de 67e minuut. Kort na de rentree van Roy Stroeve, die Michel Poldervaart was komen vervangen, kreeg FC Emmen net buiten het strafschopgebied een vrije trap te nemen na een overtreding op Kevin Görtz. Een prima positie voor een linkspoot als Sjors Paridaans die dat regelmatig op de training oefent en het nu ook in de praktijk bracht: 2-2.
Er zat duidelijk meer in hoewel Excelsor trainer Alex Pastoor het tij met twee wissels nog probeerde te keren. In de laatste tien minuten kreeg het duel echter een voor de thuisploeg fantastische wending. Eerst werd een schot van Milos Malenovic nog door de Rotterdamse verdediger Nieveld van de doellijn gehaald. Kort daarna dacht FC Emmen een strafschop te krijgen maar scheidsrechter Maarten Ketting had daarover een andere mening. Vijf minuten voor het einde kwam FC Emmen toch op de meer dan verdiende voorsprong. Hans Denissen lepelde vanuit een moeilijke positie de bal over doelman Van Dijk: 3-2. Het kon niet op want vijf minuten later zette Xander Houtkoop de 4-2 op het scorebord. Invaller Steven de Blok leek in eerste instantie te sco ren maar de bal dreigde voorlangs te gaan. Houtkoop was er als de kippen bij om zijn eerste goal van het seizoen te laten aantekenen.
De trainers waren zoals mocht worden verwacht heel verschillend gestemd. Alex Pastoor had zijn ploeg ver onder de maat zien spelen. ,,Na de eerste helft was er niet zoveel aan de hand maar in de tweede helft zijn we niet of nauwelijks meer in de wedstrijd geweest. Collega Harry Sinkgraven kon eindelijk weer eens ontspannend achter de tafel zitten en genieten. ,,Voor ons natuurlijk een prachtige overwinning.”
FC Emmen-Excelsior Rotterdam 4-2. 40. Janota 0-1, 43. Fernandez 0-2, 55. Malenovic 1-2, 67. Paridaans 2-2, 85. Denissen 3-2, 90. Houtkoop 4-2. Scheidsrechter: Ketting. Gele kaart: Akouili, Ripson (FC Emmen), Koolwijk (Excelsior). Toeschouwers: 2118.
FC Emmen: Zeinstra: De Vries, Paridaans, Görtz, Bergsma, Van der Ven (79. Akouili), Poldervaart (66. Stroeve), Ripson, Houtkoop, Malenovic, Denissen (88. De Blok).
Excelsior Rotterdam: Van Dijk: Van Peppen, Van Steensel, Nieveld, Bandjar, Mokotjo, Koolwijk, Fernandez (71. Schet), Erasmus (81. Faouzi), Mossaoui, Janota (71. Bergkamp).

Kevin Görtz in duel met Kermit Erasmus.

Arjen Bergsma met twee Rotterdammers in zijn nek.

Harm Zeinstra moest twee keer vissen.

Guus de Vries en Niek Ripson maken het doelman Arjan van Dijk lastig (Foto’s Boudewijn Benting)