Terug naar overzicht Terug

FC Emmen – Roda JC: talent tegen brok ervaring


Na de 8-1 monsterscore in Sittard heeft de voetbalkoorts in Emmen en omgeving eindelijk toegeslagen. Vooral ook omdat nu vrijdag een ontmoeting wacht tegen titelfavoriet Roda JC Kerkrade. Een wedstrijd waar de koppositie in de tweede periode op het spel staat en het bewijs kan worden geleverd dat de FC Emmen definitief tot de top van de subtop is doorgestoten.


De reeks van vier overwinningen die FC Emmen heeft opgebouwd is natuurlijk niet op toeval gebaseerd. Er zit in alle linies talent in de ploeg met diverse spelers die over scorend vermogen beschikken en de sfeer is uitstekend. Om niet overmoedig te geraken moet wel worden geconstateerd dat de vier zegepralen werden behaald tegen ploegen uit het rechterrijtje. Wat niet betekent dat het dan een simpele zaak is. Integendeel, want de speelwijze van FC Emmen liet het juist zo eenvoudig lijken. In die vier duels werden maar liefst negentien goals gescoord en slechts twee maal werd doelman Marko Meerits gepasseerd. Daar tussen in was overigens wel een 6-2 bekernederlaag tegen Heracles Almelo.

Heracles Almelo, NEC Nijmegen waarvan FC Emmen eerder met 4-0 verloor, en Roda JC kunnen kwalitatief tot het onderste gedeelte van de eredivisie worden gerekend. In Almelo deed FC Emmen lang mee maar hobbelde wel steeds achter de bekende feiten aan. In Nijmegen speelde FC Emmen een goede beginfase maar werd later, ondanks een man meer,  overlopen. Tegen Roda JC kan FC Emmen aantonen daarvan iets te hebben opgestoken, dat plus het feit dat het een thuiswedstrijd is, kan leiden tot een positief resultaat.

Roda JC en FC Emmen hebben selecties die totaal verschillend zijn opgebouwd. In de Limburgse formatie die afgelopen weekeinde met 4-0 bij Achilles ’29 won, stonden bijvoorbeeld zes spelers in de basis van 28 jaar en ouder. De gemiddelde leeftijd was 27,4 jaar. FC Emmen deed het in Sittard met een basiselftal waarvan zeven spelers 24 jaar of jonger waren met een gemiddelde leeftijd van 24,6 jaar! Het is duidelijk dat Roda JC met een geroutineerde ploeg alles in het werk stelt om zo snel mogelijk te promoveren terwijl FC Emmen aan het bouwen is. FC Emmen-Roda JC wordt derhalve een boeiende botsing tussen voornamelijk gearriveerde spelers en talenten die nog een stap willen maken.