FC Emmen pakt winst in goede tweede helft

Met twee uitwedstrijden op het programma, achtereenvolgens tegen FC Volendam en RBC Roosendaal, was het een goede gedachte om tegen Haarlem de volle buit te pakken. Een logische doelstelling dus die alleen nog even moest worden uitgevoerd. Hoewel FC Emmen bij rust met 1-0 leidde miste het in die periode de noodzakelijke overtuiging waardoor de Haarlemmers, ondanks dat ze een bekerwedstrijd en een verlenging in de benen hadden, lang in de wedstrijd bleven. In de tweede helft zette FC Emmen echter de wedstrijd naar de hand en liep via mooie goals van Breinburg en Friis naar een verdiende 3-0 overwinning.
FC Emmen had Geoffrey Verweij en Kevin Görtz weer in de basis. Vooral de aanwezigheid van eerstgenoemde, die met hamstringproblemen in de laatste vijf competitieduels maar een half uur had gespeeld, was belangrijk. Dat manifesteerde zich al in de negende minuut toen hij doorbrak en in het strafschopgebied door doelman René Ponk werd gevloerd. De Haarlemse goalie kreeg geel en ontsnapte daarmee aan een tweede rode kaart in twee wedstrijden want hij was net terug van een schorsing na een rode prent tegen Go Ahead Eagles. Roy Stroeve nam de taak op zich om de strafschop te verzilveren en slaagde in de opzet: 1-0. De goal gaf merkwaardig genoeg FC Emmen geen vleugels en Haarlem kreeg steeds meer grip op de wedstrijd. ,,We begonnen redelijk”, meende coach Gerry Hamstra. ,,Maar na de 1-0 nam Haarlem het heft in handen. Na rust hebben we Martijn Kamps ingebracht om wat meer power op het middenveld te krijgen en we kregen ook iets meer grip op het duel.”
Viel FC Emmen tegen BV Veendam na rust ondanks een 1-0 voorsprong ver terug, tegen Haarlem bleek de ploeg er van te hebben geleerd. De tegenstander werd bij het nekvel gepakt met een goede rol voor Morten Friis, die in de punt van de aanval belandde in plaats van Sergio van Dijk, en een nauwelijks te remmen Geoffrey Verweij. Een slechte uitworp van René Ponk had reeds in de 2-0 kunnen resulteren maar Roy Stroeve legde iets te zacht terug op Morten Friis waardoor de mogelijkheid verloren ging. Drie minuten later viel wel de 2-0 toen de mee opgekomen Ronald Breinburg een hoge bal van Robbie Haemhouts koppend in de 2-0 omzette. Kort daarna kopte Friis nog rakelings voorlangs.
Bij Haarlem speelden met Frank Karreman en Rodney Cairo twee ex-Emmenaren in de ploeg en beiden moeten geen goed gevoel aan hun rentree in het Univé stadion hebben over gehouden. Karreman, die met een fout de 1-0 had ingeleid, werd na een helft gewisseld en Cairo bezondigde zich na een uur spelen aan een slaande beweging richting Robin Demeijer en moest met direct rood van het veld. Voor Haarlem was dat te veel van het goede, hoewel het voetballend niet voor de Emmenaren onder deed werd er in de gehele wedstrijd geen enkele serieuze kans gecreëerd. FC Emmen deed wat elke ploeg in een overtal situatie eigenlijk moet doen: namelijk de voorsprong uitbouwen. Dat gebeurde in de 67e minuut, Geoffrey Verweij bleef op rechts op de been ondanks dat er een overtreding op hem werd gemaakt maar scheidsrechter Makkelie paste de voordeelregel toe waardoor Verweij kon terugleggen op Morten Friis die de kans perfect afmaakte: 3-0. Het was de vierde seizoentreffer voor de Deen. Haarlem kreeg hiermee de nekslag en was niet meer in staat om een bedreiging voor FC Emmen te vormen.
,,We hebben een uur lang goed in de wedstrijd gezeten”, treurde Haarlem trainer Jan Zoutman. ,,Na de 2-0 en snel daarop de rode kaart was het echter voorbij voor ons.” Collega Hamstra zat er wat opgewekter bij: ,,Het was niet onze beste wedstrijd maar ik ben hier heel blij mee.”
FC Emmen – Haarlem 3-0. 10. Stroeve 1-0 (strafschop), 52. Breinburg 2-0, 67. Friis 3-0. Scheidsrechter: Makkelie. Rode kaart: 59. Cairo (Haarlem). Gele kaart: Ponk (Haarlem). Toeschouwers: 3024.
FC Emmen: Villadsen: Demeijer, Van der Kruis (69. Schepers), Breinburg, Görtz, Bonevacia, Haemhouts, Verweij (78. Bernhardt), Stroeve, Friis, Sergio van Dijk (46. Kamps).
Haarlem: Ponk: Berck Beelenkamp, Akerboom, Karreman (46. Amanda), Axwijk (60. Berkleef), Huymans, Kousemaker, Kruijer, Cairo, Buchinhoren, Wijks (69. Holman).

Geoffrey Verweij wordt gevloerd door doelman Ponk: strafschop.

Frank Karreman in een luchtduel verwikkeld met Sergio van Dijk (Foto’s Henk Benting)

Kevin Görtz en Marvin Axwijk gaan gescheiden wegen.