FC Emmen pakt verdiend punt tegen Almere City

,,In de eerste helft hebben we de eerste 25 minuten goed gespeeld”, vond trainer René Hake. ,,Maar door een wereldgoal van Sluijter en een onnodig weggeven 1-2 keken we bij rust tegen een achterstand aan. Na de rust was echter het wachten op de gelijkmaker en is Almere niet echt meer in de gelegenheid geweest om een derde goal te scoren. Dat is dan de grote winst vergeleken bij de start van de competitie, toen gingen direct de kopjes hangen.” Collega Dick de Boer van Almere City had FC Emmen liever een paar weken eerder gehad. ,,Na die eerste zege bij AGOVV krijgt de ploeg natuurlijk weer moed en daar hebben wij dan mee te maken. We waren niet in staat die 1-2 voorsprong vast te houden. We speelden dat niet goed uit maar aan de andere kant heeft FC Emmen ons agressief, maar op een gezonde manier onder druk gezet. De strafschop was uit ons oogpunt onnodig maar laten we blij zijn met het punt.”

Matthieu Bemba wordt bijna tegen het hoofd geschopt.

Jorrit Kunst (met de vinger omhoog) viert zijn eerste goal (Foto’s Boudewijn Benting)

Natuurlijk was er stilletjes gehoopt op een driepunter maar het gelijke spel biedt toch voldoende perspectief voor FC Emmen. Het zelfvertrouwen is aanzienlijk toegenomen evenals de werklust. Een voorbeeld daarvan is rechterverdediger Jorrit Kunst. De voormalige FC Groninger zag zijn inzet in de zeventiende minuut beloond met zijn eerste treffer in het betaalde voetbal. Hij kreeg de bal teruggekaatst van Jeffrey de Visscher en punterde het ding vanaf een meter of achttien langs doelman Friebel. FC Emmen speelde goed in die fase hoewel Almere City zeker niet werkeloos stond toe te kijken. FC Emmen verdediger Marijn Sterk had na een kwartier redding gebracht door een inzet hoekschop te tikken en na een klein half uur moest doelman Zeinstra handelend optreden bij een schot van Mitchell Burgzorg. Een minuut later viel dan toch de gelijkmaker. Linkerspits Thijs Sluijter kreeg balbezit na een snel genomen vrije trap, kapte in het strafschopgebied Jorrit Kunst uit en haalde met rechts fraai uit: 1-1. Zes minuten voor de pauze leek Ruud ter Heide zijn eerste veldgoal van het seizoen te maken. Uit een voorzet van Shkodran Metaj kopte hij uitstekend in maar doelman Friebel werkte niet mee en tikte de de bal via de lat over. Op slag kreeg FC Emmen een nieuwe tegenslag te verwerken toen een schot van Burgzorg net genoeg door Cees Toet van richting werd veranderd om Harm Zeinstra kansloos te laten: 1-2.

Mike Koenders (geheel rechts) wordt door een tegenstander omarmd (Foto: Gerrit Rijkens)

Ruud ter Heide (tweede van rechts) schiet raak vanaf elfmeter (Foto: FC Emmen Media).

Direct na de thee ging FC Emmen op jacht naar minimaal de gelijkmaker. Die had ook al in de 51e minuut kunnen vallen toen Jeffrey de Visscher, na een een-tweetje met Ruud ter Heide, vrij voor de doelman verscheen. De Emmer aanvoerder raakte de bal echter niet goed waardoor het aan de verkeerde kant van de paal rolde. Een minuut later moest linksback Marijn Sterk geblesseerd naar de kant en werd vervanger door de jonge Mike Koenders. Dat bleek uiteindelijk de doorslaggevende factor te zijn voor het feit dat FC Emmen alsnog een punt behaalde. Koenders kreeg het een kwartier voor tijd op zijn heupen maar werd in het strafschopgebied vast gehouden. Strafschop besliste arbiter Ketting terecht en dat betekende een klusje voor Ruud ter Heide die geen moeite had om de partijen op gelijke hoogte te brengen. Koenders stichtte zeven minuten later nogeens gevaar maar Metaj reageerde daar niet goed op waardoor de mogelijkheid verloren ging. Het was even doorbijten in de slotfase maar de 2-2 bleef tot en met het laatste fluitsignaal staan.

FC Emmen-Almere City FC 2-2. 17. Kunst 1-0, 29. Sluijter 1-1, 43. Toet 1-2, 76. Ter Heide (strafschop) 2-2. Scheidsrechter: Ketting. Gele kaart: Bemba (FC Emmen), De Lange, Felixdaal, Meulens (Almere City FC). Toeschouwers: 2683.
FC Emmen; Kunst, Görtz, Fischer (77. De Groot), Sterk (51. Koenders), Bemba, De Vries, Metaj, De Visscher, Ter Heide, Poldervaart (70. Wolters).
Almere City FC; Friebel: Hollart, Toet, Felixdaal, Malone, Kappenberg, De Lange, Burgzorg (60. Resodihardjo), Sluijter, Meulens, Rosheuvel (66. Schulmeister).