FC Emmen pakt punt in Roosendaal

Gelet op de resultaten in de laatste jaren in Roosendaal, met o.a. fikse nederlagen als 4-0 en 5-0, mocht FC Emmen best tevreden zijn met het gelijke spel. Dat was het echter niet omdat het zeker in de eerste helft domineerde en ook kansen kreeg om tijdig afstand van RBC te nemen. ,Afgelopen vrijdag hebben we fortuinlijk in Eindhoven gewonnen en daar waren we natuurlijk blij mee. Met de 1-1 van vanavond heb ik echter het gevoel te weinig te hebben gekregen’’, oordeelde trainer Harry Sinkgraven na afloop.

Het was inderdaad zo iets als het omgekeerde van het gebeuren in Eindhoven. FC Emmen werd toen in de eerste helft weggespeeld en nu kreeg het tegen RBC een redelijk aantal mogelijkheden zonder dat de thuisploeg daar iets tegenover kon stellen. Het begon al in de achtste minuut toen FC Emmen een vrije trap kreeg na een overtreding op de gedreven spelende Roy Stroeve op een voor Hans Denissen aantrekkelijke afstand. De topschutter van FC Emmen kegelde de bal vanaf een meter of dertig tegen de binnenkant van de staander waardoor RBC met de schrik vrij kwam. FC Emmen, met Angelo Zimmerman op de plek van de geschorste Guus de Vries, had het heft stevig in handen met af en toe prima combinaties. RBC had na een kwartier geluk dat Ruud ter Heide net een teentje te kort kwam bij een voorzet van Xander Houtkoop. Een paar minuten later kopte verdediger Ramos in paniek over zijn eigen doel en een kopbal van Ruud ter Heide, na aangeven van Hans Denissen, was net iets te zacht om doelman Christianen te verontrusten. Negen minuten voor de rust maakte Roy Stroeve zich vrij en schoot met links rakelings naast. Stroeve had dus zijn basisplaats terug en speelde een goede wedstrijd. Hoe gedreven bleek uit het feit dat de gele kaart die hij kort daarvoor had gekregen al zijn derde in de laatste vier wedstrijden was.

Doelman Cristianen is kansloos op de vrije trap van Denissen maar de paal brengt redding voor RBC.

RBC kwam pas vijf minuten voor de rust tot leven met het eerste schot op het doel van Harm Zeinstra. Kort daarop had Xander Houtkoop een prima mogelijkheid om zijn ploeg met de rust op 0-1 te zetten, hij kwam oog-in-oog met de RBC sluitpost te staan maar slaagde er niet in om die te passeren. Het laatste woord in de eerste helft had vervolgens RBC maar Erik van der Ven was deze keer een reddende engel. Na de pauze werd er uiteraard iets meer van RBC verlangd en de Brabanders probeerden ook aan die uitdrukkelijke wens te voldoen. Het werd een meer gelijk opgaande wedstrijd met de eerste kans voor de thuisclub na zwak optreden van Leonardo. Harm Zeinstra keerde de inzet van Jordan Remacle echter met de voet. Na bijna een uur spelen ontsnapte FC Emmen aan de druk van RBC en sloeg toe via Ruud ter Heide die Roy Stroeve een niet te missen kans bood en dat deed de aanvoerder van FC Emmen dan ook niet: 0-1.

Roy Stroeve schiet op doel maar had in dit geval beter kunnen terugleggen (Foto’s Gerrit Rijkens).

FC Emmen kon de voorsprong slechts acht minuten vasthouden. Invaller Tjaronn Chery was met zijn eerste balcontact succesvol en dat deed de vrees voor een toch nog een slechte afloop wat FC Emmen betrof ontstaan. Vijf minuten voor afloop zat een nieuwe voorsprong er echter ook in toen de Emmenaren twee hoekschoppen op rij fabriceerden waaruit veel gevaar ontstond maar RBC hield stand. Roy Stroeve worstelde zich nog een keertje door de Roosendaalse defensie maar miste net de kracht om het af te ronden. In de extra tijd kwam FC Emmen nog met de schrik vrij toen Remacle in het strafschopgebied onderuit ging. De goed leidende scheidsrechter Jochem Kamphuis zag er gelukkig geen strafschop in. Dat laatste deed RBC-trainer Rini Coolen wel: ,,Ik heb de beelden een paar keer teruggezien en denk dat het wel een strafschop was. Maar het zij zo.’’

RBC Roosendaal-FC Emmen 1-1. 59. Stroeve 0-1, 67. Chery 1-1. Scheidsrechter: Kamphuis. Gele kaart: Schot (RBC), Houtkoop, Stroeve (FC Emmen). Toeschouwers: 1700.
RBC Roosendaal: Christianen; Polak, De Leeuw, Toet, Ramos, Boddaart, Gündogan (66. Chery), Schot (63. Nahrwold), Hayen, Ars, Remacle.
FC Emmen: Zeinstra; Leonardo, Fischer, Ouedraogo, Zimmerman, Poldervaart (72. Ripson), Stroeve, Van der Ven, Denissen, Ter Heide (89. De Blok), Houtkoop (81. Lip).