FC Emmen pakt moeizaam behaald punt

FC Emmen had gehoopt de laatste thuiswedstrijd van het seizoen met een overwinning af te kunnen sluiten. Het kwam er niet van hoewel de eerste helft zeker niet slecht was. Het nam tot twee maal toe een voorsprong met een hoofdrol voor Alexander Bannink die twee maal scoorde. Maar na de pauze was FC Emmen het helemaal kwijt, de gasten bepaalde het spelbeeld en het was een klein wonder dat de formatie uit Noord-Brabant slechts tot een goal kwam. Van Emmer zijde viel alleen Alexander Bannink op die nog twee kansen kreeg maar die beiden in een hoekschop zag eindigden. Waarom het in het tweede bedrijf niet meer lukte was het Alexander Bannink ook niet duidelijk. ,,In de eerste helft ging het best aardig maar de tweede helft van ons was dramatisch. We liepen te ver achteruit en konden het denk ik niet meer belopen. Hoe dat kan is onverklaarbaar, we trainen goed daar kan het niet aan liggen.

Alexander Bannink was voor FC Emmen de man van de wedstrijd.

Wout Weghorst haalt uit maar zou niet scoren (Foto’s: Boudewijn Benting)

Trainer Joop Gall had eveneens een goede eerste helft gezien. ,,Die was redelijk tot goed. Veel dreiging van de zijkanten en vooral die 2-1 van Bannink was erg mooi. In de tweede helft hebben we dat niet meer kunnen brengen. Het was heel onrustig vooral het centrale duo achterin had handen en voeten nodig. Het is nu even de wonden likken want de laatste twee wedstrijden waren niet goed. Daarvoor hebben we wedstrijden verloren maar wel goed gespeeld. Maar goed, we hebben nog twee wedstrijden voor de winterstop te gaan. Yannick de Wit is dan weer beschikbaar maar niet Tim Siekman die na de winterstop weer moet aansluiten.”

Alexander Bannink (derde van rechts) scoort hier de 1-0.

Peter van der Vlag tikt de bal over de lat.

FC Emmen begon dus goed en kreeg de ruggensteun van een snelle goal toen Alexander Bannink de een hoekschop de bal langs doelman Van der Steen frommelde: 1-0. Lang van genieten deed de thuisclub echter niet want amper een minuut later stond het weer gelijk. Luis Pedro maaide halverwege de eerste helft over de bal heen waardoor Helmond Sport spits Mark Janssen opeens een vrij schootsveld kreeg en daarvan dankbaar gebruik maakte: 1-1. Het duurde even voordat FC Emmen die schok had verwerkt maar na een kwartiertje was het Leandro Resida die dicht bij de 2-1 was doch slechts  de lat trof. Het was overigens een wedstrijd met een aanvallend karakter. De hoekschoppenverhouding van zeven tegen tien in het voordeel van Helmond Sport getuigde daar van. Na goed een half uur spelen bracht Alexander Bannink zijn ploeg opnieuw op voorsprong. Hij maakte zich in de zestien fraai vrij en schoot keihard raak: 2-1. Bijna had zich het feit van een snelle gelijkmaker herhaald toen Davy Brouwers kort na de 2-1 een mogelijkheid kreeg maar hij mikte over. Op slag van rust zag Wout Weghorst nog een inzet tot hoekschop worden verwerkt.

FC Emmen bouwt een feestje na een 2-1 voorsprong te hebben genomen (Foto’s: Gerrit Rijkens)

Na de leuke eerste helft was het duidelijk dat Helmond Sport zich niet bij een dreigende nederlaag wilde neerleggen hoewel FC Emmen via Bannink de eerste kans kreeg maar het schot van de Emmer middenvelder eindigde in een hoekschop. Daarna verloor FC Emmen definitief de grip op het duel. Achterin rammelde het inderdaad maar het veelvuldige balverlies van de Emmer dribbelaars op de eigen helft hielp ook niet mee. Helmond Sport kreeg vervolgens een reeks mogelijkheden. Davy Brouwers schoot net naast en Mees Siers knalde een vrije trap op de lat. Ruim een kwartier voor tijd viel dan de verdiende gelijkmaker toen Mark Janssen koppend zijn tweede goal van de avond voor zijn rekening nam uit de tiende hoekschop voor de gasten. Onnodig balverlies van Resida werd daarna gecorrigeerd door doelman Peter van der Vlag maar had gemakkelijk de 2-3 tot gevolg kunnen hebben. Joop Gall wisselde drie keer zonder dat het effect sorteerde. Wel kreeg Alexander Bannink nog een kans na een gelukte actie van Resida maar weer kwam hij niet verder dan een hoekschop. Drie minuten extra tijd overleefde FC Emmen tenslotte onder het motto van ‘een punt is beter dan niks.’

FC Emmen-Helmond Sport 2-2 (2-1). 6. Bannink 1-0, 8. Janssen 1-1, 32. Bannink 2-1, 73. Janssen 2-2. Scheidsrechter: Gerritsen. Toeschouwers: 2430.
FC Emmen: Van der Vlag; Almeida, Luis Pedro, Görtz, Metaj, Olijve (82. Dantuma), Rozema, Bannink, Resida, Weghorst (81. Bergkamp), Martinus (74. Almubaraki).
Helmond Sport: Van der Steen; Justiana, Weuts, De Regt, Siers, Sequeira, Visser, Kazlauskas, Brouwers (90. Nieskens), Janssen, Koc (66. Elbers).