FC Emmen pakt in slotfase alsnog een punt

Er werd vooraf een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de onlangs overleden Elly Zwart (Foto boven: Henk Benting, foto onder: FC Emmen Media)

FC Emmen-trainer Joop Gall kon in voorgaande wedstrijden terecht stellen dat zijn ploeg een overvloed aan kansen creëerde, maar die vlieger kon tegen FC Eindhoven niet op. De Brabanders hadden de 4-4-2 speelwijze van FC Emmen goed bestudeerd en doeltreffende maatregelen genomen. FC Emmen slaagde er niet in het duel te domineren en het uiteindelijke behaalde gelijke spel was zelfs een tikkeltje fortuinlijk. Aan de andere kant had de thuisploeg wel nog een strafschop onbenut gelaten. Na een handsbal twintig minuten voor tijd plukte doelman Zaari de niet al te hard ingeschoten bal van Ruud ter Heide uit de voor hem linkerhoek. Het had de wedstrijd een andere wending kunnen geven, te meer omdat FC Emmen het voordeel van een man-meer situatie kreeg.
Joop Gall was gelet op het spelverloop best blij met de 2-2. ,,We hadden problemen op het middenveld. FC Eindhoven vond constant de vrije man en dat werd niet goed opgelost. We kregen dan ook minder kansen dan FC Eindhoven. We konden van geluk spreken dat het vlak voor rust nog 1-1 werd. Na rust ging het wel iets beter maar we leidden vervolgens zelf de 1-2 in. Na de rode kaart en de aansluitende strafschop reken je je even rijk, maar met hard werken werd er niet meer dan een gelijkspel uit gehaald. Ik ben tenslotte heel blij met het ene punt, vooral dus omdat FC Eindhoven de betere ploeg was.”

Marvin Wijks zet zijn tegenstander op het verkeerde been.

Wout Weghorst baalt van zijn gele kaart (Foto’s FC Emmen Media).

Het had weinig gescheeld of FC Emmen had binnen de minuut al op 0-1 gestaan. De beweeglijke Serhat Koc werd door de centrale verdediging van FC Emmen over het hoofd gezien maar een redding van Peter van der Vlag voorkwam een snelle achterstand. Daarna bleef FC Eindhoven de eerste helft domineren. Er werd zorgvuldig opgebouwd met veel spelers aan de bal waardoor FC Emmen er maar moeilijk een voet tussen kon krijgen. Balbezit was dus sporadisch en in aanvallende zin moest het voornamelijk van Marvin Wijks komen die een prima wedstrijd speelde. In de negende minuut was hij er met een solo bijna door maar keeper Brahim Zaari redde en kort voor rust leidde Wijks de gelijkmaker in. Daarvoor had Koc echter in de 21e minuut de stand met een kopbal uit een voorzet vanaf links voor de 0-1 gezorgd. Hij kon ongedekt inkoppen. Verder viel op dat spelbepaler Rob van Boekel tot twee maal toe vrij door het centrum kon opstomen maar beide malen stuitte hij op de goed reagerende Van der Vlag. Twee minuten voor de thee viel dan toch nog de gelijkmaker. Een voorzet van Marvin Wijks werd half weggewerkt en belandde voor de voeten van Jeffrey de Visscher die de trekker overhaalde: 1-1.

Wout Weghorst krijgt een kopstoot van Jonathan Vervoort (Foto: Gerrit Rijkens)

Melvin Maynard salueert voor Eldridge Rojer na de 2-2 te hebben gescoord (Foto: Henk Benting)

FC Emmen ging in de tweede periode beter van start maar dat werd vrij snel te niet gedaan door een onnodige tweede tegentreffer in de 53e minuut. Kay Velda werd op de eigen helft tussen drie Eindhovenaren aangespeeld en zag daarbij een mannetje over het hoofd. Het balverlies werd door linkerspits Jasper Waalkens in de 1-2 omgezet. Een tegenvaller voor FC Emmen dat zich had voorgenomen het duel naar zich toe te trekken. Dat streven leek in de 70e minuut haalbaar te worden toen FC Eindhoven verdediger Maikel Verkoelen bijna op de eigen doellijn hands maakte. Ruud ter Heide kopte de bal vervolgens binnen maar juichte te vroeg. Scheidsrechter Honig had reeds gefloten waardoor het Emmer feestje moest worden uitgesteld. Er volgde een rode kaart en een strafschop die zoals beschreven door Ruud ter Heide werd gemist. De tijd ging tegen FC Emmen werken hoewel de inzet wel werd opgevoerd. Wat ook bleek uit het aantal kaarten dat Rogier Honig gaf want na 68 minuten lang geen kaart te hebben getrokken, kregen in resterende 22 minuten vijf spelers geel en eentje rood. Tot de gele kaart ontvangers behoorde Wout Weghorst wat zijn vijfde van het seizoen was, veel te veel voor een aanvaller, waardoor hij een schorsing tegemoet gaat.

Het alles of niets van FC Emmen had uiteindelijk succes in de 87e minuut. Een vrije bal van Jeffrey de Visscher werd door Kelvin Maynard ingekopt. In de vier minuten extra tijd kreeg invaller Eldridge Rojer een identieke mogelijkheid als Maynard uit opnieuw een vrije trap van De Visscher maar kopte voorlangs. Het zou mooi zijn geweest, maar het was FC Emmen niet gegeven,

FC Emmen-FC Eindhoven 2-2 (1-1). 21. Koc 0-1, 43. De Visscher 1-1, 53. Waalkens 1-2, 72. Ter Heide mist strafschop, 87. Maynard 2-2. Scheidsrechter: Honig. Rode kaart: 70. Verkoelen (FC Eindhoven). Gele kaart: Bakkati, Weghorst (FC Emmen), Alakmak, Ospitaliera, Paridaans (FC Eindhoven). Toeschouwers: 2335.
FC Emmen: Van der Vlag; Bakkati, Maynard, De Wit, Kunst, Wijks (81. Mamedov), Velda, Bannink (64. Almubaraki), Ter Heide (73. Rojer), Weghorst.
FC Eindhoven: Zaari; Ospitaliera, Verkoelen, Vervoort, Zweegers, Bourdouxhe (75.Paridaans), Van Boekel, Van Geele, Waalkens, Koc, Lagouirih (66. Alakmak).