Terug naar overzicht Terug

FC Emmen pakt eerste punt aan de Langeleegte


In de aanloop naar de derby was er bij FC Emmen toch het gevoel ontstaan dat de reeks nederlagen kon worden doorbroken. Niet omdat het BV Veendam onderschatte, maar er werd goed getraind en vooral met de komst van Jeffrey de Visscher was er iemand aangetrokken die het kanon Ruud ter Heide van munitie zou kunnen voorzien. De verwachtingen kwamen niet helemaal uit maar uiteindelijk was het net voldoende om de een minuut of twintig voor het einde verkregen 1-1 over de streep te trekken. Trainer Azing Griever legde uit waaraan het schortte. ,,We zijn slecht aan de wedstrijd begonnen. We hebben de spelers nog gevraagd of ze wel op de hoogte waren van het feit dat we een derby moesten spelen. Daar waren ze toch niet echt van doordrongen. In de eerste 45 minuten hebben we veel te weinig strijd geleverd. Waarbij ik mezelf ook een verwijt moet maken. Ik had Hans Denissen als controlerende middenvelder opgesteld maar dat kon helemaal niet. Na de pauze hebben we dat veranderd waardoor de ploeg meer aan voetballen toe kwam.”
Door de komst van Jeffrey de Visscher was het duidelijk dat dit ten koste van Hans Denissen zou gaan. Maar er was op het middenveld een vacature omdat Bart de Groot achterin de door het vertrek van Sjors Paridaans ontstane leemte moest opvullen. De nieuwe positie was Denissen echter niet op het lijf geschreven en in de eerste helft was hij dan ook grotendeels onzichtbaar. Maar de ploeg als geheel draaide niet goed. Het dreigde in de beginfase door het veel agressievere BV Veendam te worden overlopen dat in de eerste acht minuten zelfs drie hoekschoppen afdwong. Rechterverdediger Angelo Cijntje is al sinds mensenheugenis iemand die tegen FC Emmen op zijn best is maar kon meestal frank en vrij opkomen en ook nog voorzetten afleveren. Toch bleven in die periode de echte kansen voor de thuisclub uit. Het had de helpende hand van Leonardo nodig om de score te openen. De ervaren Braziliaan, die de plaats van de geschorste Johnny de Vries innam, ging gruwelijk in de fout door zonder rugdekking de bal zo maar in de voeten van Haaye Feenstra te spelen. Deze schoof vervolgens de bal door naar spits Andrew Ornoch die geen probleem had om doelman Harm Zeinstra te passeren. Leonardo deed daarna veel pogingen om een wat positievere bijdrage te leveren maar moest in de tweede helft zijn plaats afstaan aan nieuwkomer Pele van Anholt.


Andrew Ornoch (24) schiet de 1-0 binnen.


In het laatste kwartier voor de pauze kreeg FC Emmen wat meer greep op het duel en kreeg een kansje na een goede aanval over rechts maar Ruud ter Heide kreeg uit de voorzet zijn voet er net niet goed onder en schoot over. Kort voor rust mocht Hans Denissen zijn specialiteit uitproberen maar zag zijn vrije schop door doelman Peter van der Vlag tot hoekschop worden verwerkt.
Na de pauze kwam dus Pele van Anholt de selectie versterken en deed het als rechterverdediger niet slecht. Hij won gelijk zijn eerste twee duels en kon in het verdere verloop niet op fouten worden betrapt. BV Veendam was ook niet meer de dominerende ploeg van voor de pauze tot teleurstelling van trainer Joop Gall. ,,We moeten van die min punten af en dan moet je een voorsprong zakelijk en meedogenloos verdedigen. Dat hebben we echter nagelaten en daardoor FC Emmen in het zadel geholpen. Daar ben ik doodziek van.” Toch kreeg BV Veendam kort na de thee een aardige kans op de 2-0 toen Qays Shayeste zag dat Harm Zeinstra iets te ver voor de goal stond en vanaf de linkerkant een boogbal losliet die over de Emmer sluitpost leek heen te gaan. Met een geweldige krachtinspanning tikte Zeinstra de bal echter uit de bovenhoek. Daarna waren er nog wel een paar hachelijke momenten in het Emmer strafschopgebied waar de verdedigers soms als in de grond genageld bleven staan zonder in te grijpen maar het liep steeds goed af. FC Emmen kwam meer aan aanvallen toe hoewel bijvoorbeeld de inbreng van Jeffrey de Visscher nog niet meeviel. Aan de andere ging er van Eldridge Rojer wel meer dreiging uit hoewel hij niet de man is die spitsen probeert aan te spelen. Zijn sterke punt is op snelheid proberen een verdediging op te rollen en dat lukte hem in de 70e minuut bijna. Hij trok de zestien binnen en werd door de verdediger Pavel Cmovs ten val gebracht. Ruud ter Heide toonde zich koelbloedig en schoot FC Emmen naar de 1-1.

Harm Zeinstra tikt de inzet van Qays Shayeste over de lat. 


Dat FC Emmen drie punten verdiende was ongetwijfeld bezijden de waarheid maar toch waren er in de slotfase nog mogelijkheden. Zo kon Hans Denissen tot twee keer toe van onmogelijke afstanden met vrije trappen aanleggen. Beide malen kon doelman Van der Vlag slechts redden ten koste van hoekschoppen. En in de derde minuut van de extra speeltijd kreeg Rojer het nog een keer op zijn heupen maar schoot recht in de armen van Peter van der Vlag. Het was het sluitstuk van een derby die qua spelniveau de geschiedenisboeken niet zal halen maar voor FC Emmen toch een keerpunt kan betekenen. Een ander pluspunt was de steun van twee bussen vol supporters die duidelijk van hun aanwezigheid blijk gaven.

Jeffrey de Visscher aan de bal, op de achtergrond kijkt Joop Gall toe. (Foto’s Gerrit Rijkens).


BV Veendam-FC Emmen 1-1. 14. Ornoch 1-0, 71. Ter Heide (strafschop) 1-1. Scheidsrechter: Kamphuis. Gele kaart: Cmovs, De Leeuw (BV Veendam), Ter Heide (FC Emmen). Toeschouwers: 3095.
BV Veendam: Van der Vlag; Cijntje, Cmovs, Michael Jansen, Apau, Shayeste (65. Anco Jansen), Loohuis (60. Lambooy), Rozema, Ornoch (75. Kolder), De Leeuw, Feenstra.
FC Emmen: Zeinstra; Leonardo (46. Van Anholt), De Groot, Zimmerman, Guus de Vries, Denissen, Chery, Stolte, De Visscher (83. Malenovic), Ter Heide, Rojer.