FC Emmen pakt drie punten in Zuid-Limburg

Het altijd enthousiast meelevende en buitengewoon kritisch Maastrichtse publiek was boos. Hun ploeg had zich opzij laten zetten door de nummer vijftien van de Jupiler League en dat werd niet geapprecieerd. Het boegeroep en gefluit was niet van de lucht maar de spelers van FC Emmen klonk het als muziek in de oren. Na negentig minuten plus in totaal negen minuten extra tijd keihard werken  is het natuurlijk heerlijk om met drie punten de langste terugreis van het seizoen te aanvaarden. En daarbij was de zege ook nog verdiend. Trainer René Trost van de trots van Zuid Limburg: ,,De zege van FC Emmen was absoluut niet onverdiend.’’. Collega Joop Gall sprak hem uiteraard niet tegen: ,,Het was in de slotfase vrouwen en kinderen eerst maar ik moet de ploeg een groot compliment geven.’’

FC Emmen begon geconcentreerd aan het duel. Joop Gall: ,,We wilden MVV de opbouw laten doen en zelf uit de omschakeling eventueel toeslaan.’’ Dat dit advies zo snel werd opgevolgd had niemand kunnen bedenken maar de 0-1 na bijna vijf minuten was er eentje uit het boekje. Said Bakkati was de man met een perfecte voorzet op Ruud ter Heide die de bal simpel langs doelman Bram Castro in knikte: 0-1. Achterover leunen was er echter niet bij want amper twee minuten later had het vanuit MVV oog[punt ook gelijk kunnen staan. Tom Van Hyfte stond helemaal vrij maar doelman Peter van der Vlag, die later naar grote hoogte zou groeien, bleef hem de baas,. Een minuut later moest Van der Vlag een vrije trap van Esajas onschadelijk maken.

Ruud ter Heide kopt de 0-1 binnen.

Norair Mamedov heeft na 1-2 te hebben gescoord zich ontdaan van zijn shirt (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Het restant van de eerste helft bleef uitermate spannend met kansjes over en weer. Ruud ter Heide schoot een keertje voorlangs terwijl kort daarna Van Hyfte voor de tweede maal in zijn eentje voor doelman Van der Vlag verscheen maar de Emmer sluitpost zegevierde ook deze keer. Op slag van rust incasseerde FC Emmen nog wel een tikje toen Tom Hiariej geblesseerd raakte, hij kwam nog even het veld weer maar keerde na de thee niet terug met Kay Velda als vervanger. In de tweede helft speelde MVV richting de harde kern en dat geeft de ploeg dikwijls vleugels. Dat leek ook deze keer te gebeuren want na acht minuten spelen stond de gelijkmaker op het scorebord. Een opzij gelegde vrije trap werd door verdediger Kjell Knops  hard ingeschoten: 1-1.

De snelle gelijkmaker paste uiteraard niet in de plannen van FC Emmen dat zich echter vlot herstelde van deze tegenslag. Twee minuten later had Ruud ter Heide pech toen zijn kopbal op de paal belandde. MVV kon maar geen bres in de redelijk hechte Emmer defensie slaan en moest zelfs voor de tweede maal een achterstand incasseren. In de 73e minuut lanceerde Norair Mamedov vanaf eigenlijk te grote afstand een raketje waarop doelman Castro zich danig verkeek: 1-2. De doelpuntenmaker bezondigde zich vervolgens aan het rare ritueel van shirtje uittrekken wat hem op geel kwam te staan. De zorgen  bij de thuisploeg namen toe want FC Emmen gaf tot dan toe weinig kansen weg. Het kreeg zelf ook nog een mogelijkheid maar het schot van Ruud ter Heide werd tot hoekschop omgebogen.

Peter van der Vlag stopte veel maar dit schot van Kjell Knops (15) was hem te machtig.

Eldridge Rojer wordt afgestopt door Antonio Stankov.

Veel spanning aan de zijlijn (Foto’s: Bennie Wolbers)

Iedereen maakte zich vervolgens op voor een bloedstollende slotfase. Vanaf de 87e minuut tot en met de vijfde minuut extra speeltijd stond FC Emmen vrijwel constant onder druk. Invaller Sven Braken kreeg twee kansen, eentje zeilde voorlangs en de tweede werd door Peter van der Vlag gestopt. In de 89e minuut kreeg Mark Veldmate een droomkans maar helemaal vrij twee meter voor de doellijn slaagde hij er in de bal over de lat te werken. FC Emmen mazzelde en mocht kort daarop Van der Vlag bedanken toen hij een door Esajas genomen vrije trap over de lat tikte. Het laatste fluitsignaal was een bevrijding voor FC Emmen dat over negen tig minuten toch bewees het elke ploeg lastig te kunnen maken en zelfs ook kan verslaan. Komende mandag kan die trend tegen Excelsior worden voortgezet. Dat moet het dan wel zonder Kelvin Maynard doen die zijn vijfde gele kaart ontving en wellicht ook de geblesseerde Tom Hiariej

MVV Maastricht-FC Emmen 1-2. 5. Ter Heide 0-1, 53. Knops 1-1, 73. Mamedov 1-2. Scheidsrechter: Janssen. Gele kaart: Van Hyfte (MVV), Görtz, Mamedov, Maynard (FC Emmen). Toeschouwers: 4645.
MVV Maastricht: Castro; Stankov, GHillis (75. La Rosa), Knops, Winkens, Rutjes, Daerden, Van Hyfte, Esajas, Smeets (81. Braken), Veldmate.
FC Emmen; Van der Vlag; Bakkati, Maynard, Van der Linden, Kunst, Hiariej (46. Velda), Mamedov, Metaj (75. Görtz), Wijks, Ter Heide, Rojer (85. Jones).