Terug naar overzicht Terug

FC Emmen pakt de draad weer op tegen Jong Ajax


Na een onderbreking die bijna de lengte van een winterstop had, pakt FC Emmen vrijdag de strijdbijl weer op. In de JENS Vesting krijgt het bezoek van Jong Ajax en dat is de afgelopen twee jaren gebleken een duel dat meer publiek trekt dan de doorsnee wedstrijden. Het heeft dan niets met de klassering van Jong Ajax te maken, want het is hooguit een subtopper in het rechterrijtje, maar de naam en het feit dat regelmatig toppers hun opwachting maken, doet het publiek in grotere getale komen. Zo hebben in het huidige seizoen spelers als Viktor Fischer, Mike van der Hoorn, John Heitinga, Ricardo van Rhijn, Daley Sinkgraven, Nick Viergever en Amin Youness minuten gemaakt in het beloftenelftal.


De basis van Jong Ajax bestaat echter uit de jonge talenten die soms heel snel naar een hoog niveau kunnen door groeien. Zo speelde vorig seizoen Kenny Tete nog in Emmen die inmiddels A-international is. Opvallendste jongeling van dit moment is wellicht aanvaller Sam Hendriks, hij mocht al een keertje in het eerste team invallen en scoorde tot nu toe acht maal. Geen talent overigens die van jongs af aan in de jeugd van Ajax heeft gespeeld, maar in 2013/14 van De Graafschap werd over genomen. De kern van het elftal wordt verder gevormd door, met tussen haakjes de leeftijd: Danny Bakker (20), Donny van de Beek (18), Pelle Clement (19), Damil Dankerlui (19), Ashraf El Mahdiou (19), Leeroy Owusu (19), Robert Muric (19) en Django Warmerdam (20). Verder de doelmannen André Onana (19) en Indy Groothuizen (19). Ajax heeft het deze dagen druk. Donderdag het eerste uit naar Celtic, vrijdag de beloften tegen FC Emmen en zondag PEC Zwolle-Ajax. De kans is dus groot dat in Emmen een piepjong Ajax elftal op het veld staat.

FC Emmen heeft in de afgelopen twee seizoenen vier keer tegen Jong Ajax gespeeld: twee maal gewonnen en twee keer gelijk gespeeld. De balans is dus positief en op papier is FC Emmen vrijdag dan ook favoriet. Jong Ajax laat vooral in uitwedstrijden veel punten liggen. Zo werd buiten Amsterdam vier maal verloren, een keer gelijk gespeeld en slechts een keer gewonnen. Trainer-coach is oud-international Jaap Stam die o.a. wordt geassisteerd door ex-Emmenaar Saïd Bakkati.

Scheidsrechter is de pas 24 jarige Steven van der Vrande. Deze uit Beuningen afkomstige jongeling wordt als een echt talent beschouwd en heeft in oktober j.l. zijn eerste wedstrijden in het betaalde voetbal gefloten met FC Oss-Jong PSV en Almere City FC–Achilles ’29.