FC Emmen opent play offs tegen NEC Nijmegen

De wens van FC Emmen om de eerste ronde van de play offs over te mogen slaan is in vervulling gegaan. In
een van FC Emmen kant moeizaam duel tegen Jong FC Utrecht was de 0-0 uitslag voldoende om zich voor de
halve finale te klasseren. Tegenstander zal het Nijmeegse NEC zijn op 10 en 13 mei waarbij FC
Emmen eerst thuis moet aantreden. Het is een herhaling van de halve finale 2016/17 toen FC Emmen ook eerst thuis tegen NEC moest spelen.

FC Emmen was op winst geprogrammeerd, dat was vanaf de eerste minuut zonneklaar. Het zette
Jong FC Utrecht direct onder druk en er ontstonden talloze halve en driekwart kansjes. De beste was
voor Cas Peters. Na een klein half uur spelen schoot hij vanuit de draai enkele centimeters naast. Een
paar minuten later stond ook Alexander Bannink in redelijke positie maar werd net geblokkeerd door
doelman Thijmen Nijhuis. Daarvoor lieten ook Thijs Dallinga en Anco Jansen kansjes onbenut. Zeven
minuten voor de wisseling veerde het publiek op want Cas Peters leek de bal voor het inkoppen te
hebben maar zijn kopstoot vloog naast. Jong FC Utrecht voelde zich blijkbaar lekker in de rol van
counterploeg en had daarmee na een goed half uur bijna succes. Ook op slag van rust stichtten de
Utrechters nog een keertje onrust in de Emmer defensie.

Fc Emmen - Jong Utrecht Foto Boudewijn Benting Emmen km 10
Cas Peters treurt om een gemiste kans.
Alexander Bannink (10) stuit op doelman Thijmen Nijhuis.

De tussenstand bij Telstar-SC Cambuur was ondertussen niet ongunstig voor de Emmenaren maar de Friezen hadden wel
de leiding genomen. Een doelpuntje zou FC Emmen dus goed van pas komen maar het wilde niet echt vlotten. De combinaties liepen vaak stuk op de hechte verdediging en de vrije trappen van Anco Jansen misten meestal precisie. De statistische overmacht van FC Emmen was overigens indrukwekkend. Zo was het balbezit 67-33 in het voordeel van de thuisclub. FC Emmen lanceerde 17 doelpogingen tegenover de gasten slechts 8.

Anco Jansen neemt een duik

Gersom Klok probeert de bal te veroveren (Foto’s: Boudewijn Benting)

Omdat de uitvallen van de gasten niet ongevaarlijk waren bleef er spanning op het duel staan. Cas Peters had daar in de 70e minuut een einde aan kunnen maken maar schoot vrij voor de keeper naast. Het typeerde FC Emmen deze avond, het wilde zo graag maar kon niet het juiste recept vinden om dit Jong FC Utrecht op de knietjes te krijgen. Het had zelfs beroerd kunnen aflopen toen de Utrechtse invaller Mitchell van Rooijen vijf minuten voor het einde een droomkans kreeg maar die hopeloos verknoeide. Intussen was SC Cambuur nog steeds niet verder gekomen dan een 1-0 voorsprong dus was er niets aan de hand wat FC Emmen betrof. Alleen moest het niet per ongeluk verliezen. Die wetenschap werd de laatste minuten gebruikt om de bal rond te spelen. Jong FC Utrecht vond het ook welletjes zodat de 0-0 op het scorebord bleef staan.

FC Emmen-Jong FC Utrecht 0-0. Scheidsrechter: Van der Eijk. Gele kaart: Jansen, Klok (FC Emmen),
Hilterman, Zwartjens, Yaakoubi (Jong FC Utrecht). Toeschouwers: 3329.
FC Emmen: Telgenkamp; Gronsveld, Veldmate, Bakker, Klok, Bijl, Chacon, Jansen, Peters, Dallinga
(79. Loen), Bannink.
Jong FC Utrecht: Nijhuis; Brinkman, Zwartjens, Hoogenhout, Sinteur (83. Belisi), Pattynama (67. Van
Rooijen), Rick van der Meer, El Yaakoubi, Tesselaar (46. Van der Velde), Hilterman, Mallahi.