Terug naar overzicht Terug

FC Emmen op doelpuntenjacht tegen Fortuna


Vrijdag thuis tegen Fortuna Sittard, een week later wederom thuis en dan tegen Helmond Sport. Het zijn uitgerekend de ploegen die momenteel in bloedvorm zijn. Fortuna is al sinds zeven speeldagen ongeslagen en Helmond Sport is al elf wedstrijden achtereen niet verslagen. ,,Ja, dat hebben we ook nog”, verzucht trainer René Hake. ,,We hebben alleen maar tegenstanders die lekker in hun vel zitten. Maar terugblikkend op de wedstrijd tegen FC Dordrecht is hij toch niet helemaal in mineur. ,,We waren absoluut niet de onderliggende partij, alleen het is natuurlijk een open deur intrappen maar we moeten er af en toe wel eentje inschieten. Wat inzet betreft kan ik de ploeg niets verwijten, ze hebben alles gegeven. Maar die persoonlijke foutjes die ons steeds weer nekken moeten er uit willen we vrijdag een kans maken. Tegen Fortuna kunnen we onze borst wel natmaken, aan de ander kant moeten we daar onze motivatie ook maar uithalen.” Hake moet het zonder Marijn Sterk en Elson do Rosario Almeida  doen. Laatstgenoemde heeft last van zijn kuitbeen. Kay Velda is echter weer fit.

FC Emmen verloor de uitwedstrijd tegen Fortuna in het begin van de competitie met 4-1. Op dat moment belandde Fortuna zelfs op de derde plaats maar die kon niet worden vastgehouden. Momenteel wordt de tiende plek in beslag genomen. Tegen FC Emmen was Wim Dusseldorp nog trainer van Fortuna maar is tussentijds naar VVV vertrokken waar hij technisch-manager is geworden. Zijn vervanger is Tiny Ruys die in de winterstop Danny Schreurs en Rowin van Zaanen van Willem II haalde. Laatstgenoemde had René Hake graag bij FC Emmen gezien maar dat bleek helaas niet haalbaar.
Met twee thuiswedstrijden voor de boeg hoopt FC Emmen een recordverbetering van het treurige soort te vermijden. Het gaat om het aantal minuten voetballen zonder zelf te hebben gescoord. Het dateert uit het seizoen 1985/86 toen Emmen 597 minuten zonder doelpunt bleef. De huidige reeks staat op 450 minuten.
In 1985/86, het eerste seizoen dus van Emmen in het betaalde voetbal, was de pijp tegen het einde van het seizoen helemaal leeg. Zes wedstrijden achtereen scoorde geen enkele Emmenaar. De reeks begon in de wedstrijd Emmen-PEC Zwolle toen Leon Vonk in de 43e minuut voor Emmen scoorde. Daarop volgden ‘nulnummers’ tegen Wageningen, FC Volendam, Veendam, Eindhoven, Willem ll en Helmond Sport. In de wedstrijd Cambuur-Emmen kwam er een einde aan de reeks toen opnieuw Leon Vonk in de elfde minuut scoorde. Emmen won dat duel verrassend met 3-1.Een beeld uit de eerste thuiszege van Emmen op Fortuna op 23 oktober 1993. Links Wessel Woortman en Emmen won met 3-1.