Terug naar overzicht Terug

FC Emmen ontvangt titelkandidaat Sparta


Na drie wedstrijden kan worden gesteld dat Sparta met zeven punten uit drie duels redelijk op koers ligt, wat van FC Emmen nog niet kan worden beweerd met één uit drie. Joop Gall sprak na afloop van Fortuna-FC Emmen dan ook terecht van een valse start. Niet dat van FC Emmen opeens wonderen mogen worden verwacht, maar in de onderste regionen bungelen lijkt ook weer niet nodig. In elk van de drie gespeelde wedstrijden waren fases waarin FC Emmen prima voetbal speelde waarna een ondoorgrondelijke terugval volgde. Een van de opvallende zaken is dat het centrum van de verdediging nog niet optimaal functioneert. Drie keer was er een andere samenstelling en dat speelde waarschijnlijk een grote rol bij de totstandkoming van de tegengoals. Drie van de zes tegentreffers waren namelijk kopgoals waarbij de kopper vrij spel kreeg. Een vierde goal was ook al geen schoolvoorbeeld van een goede afstemming. De elf spelers waarmee FC Emmen aan het karwei tegen Fortuna begon, krijgen vrijdag een herkansing want de opstelling blijft ongewijzigd 

Spelbeeld uit Emmen-Sparta van het seizoen 2002/03 met Donny de Groot op de voorgrond en uiterst links Berend Oosting. Emmen won met 3-0.

 Sparta wil graag terug naar de eredivisie, het heeft daar de aanhang en het stadion voor. Of het dit seizoen ook de ploeg daarvoor heeft, is een ander verhaal. De 2-1 overwinningen op SC Veendam en FC Den Bosch waren geen flonkerende prestaties en afgelopen vrijdag werd thuis tegen AGOVV, dat niet als titelkandidaat door het leven gaat, gelijkgespeeld wat ook geen uitslag was die de overige clubs angst aan doet jagen. Voor de Rotterdammers geldt natuurlijk ook dat ze voor een nieuwe opbouw staat. Zo verloor Sparta topscorer Jeremy Bokila (Zulte Waregem), Marten de Roon (SC Heerenveen), eerder in het seizoen Joshua John (FC Twente) en de broers Mark en Jeroen Veldmate (naar respectievelijk MVV en Heracles).


Van de nieuwkomers springt de naam Danny Buijs in het oog. De ooit bij FC Groningen razend populaire Buijs heeft geen geweldig seizoen bij Kilmarnock achter de rug maar moet bij Sparta een leidersrol vervullen. Robert van Boxel (Cambuur) en Jens van Son (FC Eindhoven) zijn ook versterkingen voor de basis terwijl Quenten Martinus en Donovan Beekman uit de Heerenveen school komen. FC Emmen dacht laatstgenoemde ooit te kunnen inlijven bij de start van de samenwerking met Heerenveen, maar hij koos voor het Belgische Lokeren waar hij drie weinig succesvolle seizoenen achter de rug heeft. Sandro Calabro was in de tweede helft van het vorige seizoen ook al bij Sparta actief maar scoorde niet. Na het vertrek van Bokila is hij nu aanvalsleider en neemt met inmiddels twee goals die taak blijkbaar zeer serieus.