Terug naar overzicht Terug

FC Emmen ontvangt met Sparta de club in vorm


De Rotterdammers, dit seizoen voor het eerst onder leiding van Adrie Bogers, kenden een matige start. Na zes wedstrijden werd slechts de tiende positie ingenomen en dat is niet wat van een ploeg met eredivisie ambitie mocht worden verwacht. Maar het gewenningsproces is blijkbaar achter de rug want uit de laatste vijf duels werden liefst dertien punten gepakt. De achterstand op leider FC Dordrecht bedraagt weliswaar vier punten maar Sparta heeft nog een wedstrijd in te halen, thuis tegen Achilles ’29, en kan dus op één punt komen. Aanvallend zit het goed in elkaar met 17 doelpunten in de laatste vijf wedstrijden en achterin heeft coach Bogers ook geen klagen want met 12 doelpunten tegen, heeft Sparta de minst gepasseerde defensie in de Jupiler League.

FC Emmen heeft hopelijk het rouwproces, naar aanleiding van de gemiste kans om de laatste zestien in het bekertoernooi te halen, achter de rug. De cijfertjes maken duidelijk dat Sparta op dit moment de best draaiende ploeg is, dus zal FC Emmen optimaal voor de dag dienen te komen. Helemaal onkwetsbaar is Sparta daarbij ook niet want in uitwedstrijden werden nogal wat puntjes verspeeld. Zo werd uit van Willem ll en Excelsior verloren en bij FC Volendam en MVV gelijkgespeeld. Maar dat gebeurde wel in de mindere fase van de Rotterdammers. Theoretische pluspunten voor FC Emmen zijn er ook want de ploeg is immers thuis voor de competitie nog ongeslagen en van Sparta werd in de historie in Emmen slechts een maal, van de zes ontmoetingen, verloren. Dat was wel een ‘dikke’ overigens want op 18 februari 2005 werd het liefst 0-5.


Aan de laatste wedstrijd tussen deze twee teams bewaart FC Emmen uitstekende herinneringen terwijl het voor Sparta Rotterdam bijzonder pijnlijk is. Op 1 april van dit jaar vierde Sparta het 125-jarig bestaan wat samenviel met de thuiswedstrijd tegen FC Emmen. De Rotterdammers waren bovendien koploper en wat kon er voor bijna elfduizend kijkers nog mis gaan. FC Emmen werd echter spelbederver want door een fraaie goal van Elson do Rosario Almeida werd met 1-0 gewonnen. Sparta verloor de koppositie en in de nasleep werd de trainer ontslagen. Van het elftal van toen is Sparta enkele basisspelers kwijt geraakt zoals spits Sandro Calabro die naar Antwerp FC is gegaan. De huidige Emmenaar Quenten Martinus was in de winterstop al vertrokken. Ook weg ging doelman Nico Pellatz die een contract bij Dynamo Dresden tekende. Voor hem in de plaats kwam Khalid Sinouh die in leeftijd Peter van der Vlag nog een jaartje de baas is. Hij heeft een imposante rij clubs afgewerkt met NEC, FC Utrecht, AZ, RKC, SC Heerenveen, Haarlem, Hamburger SV plus clubs in Finland, Turkije en Cyprus en is momenteel aan zijn 21e seizoen bezig.

 

Seizoen 2004/05: sfeerplaatje uit FC Emmen-Sparta met Mark Veldmate.