FC Emmen onderuit tegen effectief Fortuna

FC Emmen heeft vrijdagavond in Sittard met 3-1 verloren van directe concurrent Fortuna Sittard. Een vroeg eigen doelpunt van Andrej Lukić leidde de nederlaag in. Lisandro Semedo en Andrija Novakovich maakten er 3-0 van. Na een rode kaart voor Glenn Bijl, zorgde Reuven Niemeijer vlak voor tijd voor de eretreffer.

Terwijl Cavlan het doel in wordt geduwd, valt de 1-0 (Foto: Gerrit Rijkens)

Fortuna zette vanaf het begin hoog druk en dat leidde tot problemen achterin bij FC Emmen. In de tweede minuut kwam de bal uit een corner in de kluts voor de voeten van Calvin Mac-Intosch, die via Lukić afwerkte: 1-0.

Daarna ging de Limburgse storm al liggen en kwam FC Emmen aan het voetballen toe. Voorzetten van Caner Cavlan konden niet tot doelpunt gepromoveerd worden door Michael de Leeuw, Sven Braken en Lukić, daarna kopte Bijl recht in de handen van doelman Alexei Koselev.

Bijl wint het kopduel van Lamprou, maar kopt recht in de handen van Koselev (Foto: Gerrit Rijkens)

Na tien minuten kreeg FC Emmen dé kans op de gelijkmaker. De Leeuw kopte een voorzet van Bijl richting de kruising, maar Koselev tikte de bal tegen de onderkant van de lat en uit het doel.

Trainer Dick Lukkien: “Na de 1-0 spelen we best aardig. We hebben veel balbezit en spelen veel kansen bij elkaar. Maar het was tekenend dat we de kansen niet benutten.”

Even later kwam Semedo, die voor het laatst gescoord had tijdens de vorige ontmoeting met FC Emmen, vanuit een doorgekopte lange bal één op één met Kjell Scherpen. De rechtsbuiten scoorde met een hard, laag schot en benutte zo ook de tweede kans voor de thuisploeg.

Braken kan koppen, maar mikt te hoog (Foto: Gerrit Rijkens)

De Drenten waren even van slag, maar kregen voor rust toch genoeg kansen op de aansluitingstreffer. Een counter, opgezet door Michael Chacón, werd niet benut door Braken en Bijl. Daarna kopte Braken nog tweemaal over het doel van Koselev.

In de extra tijd van de eerste helft kwam Fortuna nog een keer voor het Drentse doel. Jorrit Smeets gaf een voorzet op spits Novakovich, die de bal langs Scherpen kopte en de wedstrijd al voor rust leek te beslissen: 3-0.

Teleurstelling bij FC Emmen na de 3-0 (Foto: Gerrit Rijkens)

“Om op dit niveau wedstrijden te winnen, moet je meedogenloos verdedigen. In de eerste helft geven wij de doelpunten weg. Want kijk je naar de kansenverhouding, dan was die minimaal in evenwicht of zelfs in ons voordeel,” aldus Lukkien op de persconferentie. “Maar met 3-0 bij rust kun je daar als trainer helemaal niets over zeggen. Fortuna was heel effectief.”

Tweemaal de VAR in de tweede helft

Lukkien greep in en bracht Jafar Arias en Nick Kuipers in de ploeg voor verdedigers Lukić en Keziah Veendorp. Zijn ploeg kwam niet in de problemen maar creëerde ook geen grote kansen, behoudens een voorzet waar Braken, De Leeuw en Arias net niet bij konden.

Even leek Mark Diemers er ook nog 4-0 van te maken met een afstandsschot vanaf de zijkant, maar de treffer werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd wegens buitenspel.

Bijl krijgt de eerste rode kaart voor FC Emmen in de eredivisie (Foto: Gerrit Rijkens)

Tien minuten later moest de VAR weer ingrijpen, na een overtreding van Bijl. De rechtsback hield Novakovich vast tijdens een tegenaanval en kreeg aanvankelijk geel, maar na het zien van de beelden toonde scheidsrechter Danny Makkelie de rode kaart.

Met tien man wist FC Emmen in de laatste minuten toch nog kansen te creëren. In de extra tijd wist Anco Jansen met een lage voorzet invaller Niemeijer te bereiken, die beheerst binnenschoot en de eer redde voor zijn ploeg.

Na de 3-1 pakken de Emmenaren de bal weer snel uit het net (Foto: Gerrit Rijkens)

“We moeten met gif spelen, dat hebben we niet gedaan. Dan lijd je een nederlaag die in mijn beleving dik verdiend is. Maar dat mag niet gebeuren op dit niveau,” aldus Lukkien. “Dit is wel een tik, maar we moeten nu door. We blijven iedere week ons uiterste best doen.”

Door de nederlaag blijft FC Emmen steken op de zestiende plek en is het verschil met Fortuna vier punten. Volgend weekend is er geen eredivisievoetbal. Wel komen Scherpen en Arias in actie met nationale elftallen.

Bekijk hier welke wedstrijden onze internationals gaan spelen!

Fortuna Sittard – FC Emmen: 3-1
2. Lukić 1-0 (e.d.)
18. Semedo 2-0
45+2. Novakovich 3-0
90+2. Niemeijer 3-1