Terug naar overzicht Terug

FC Emmen Onder 18: twee promoties binnen één seizoen


Het is een bijzonder succesvol seizoen geweest voor FC Emmen. Waar het eerste elftal het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie in de wacht sleepte, volgden de oudste jeugdteams dat voorbeeld ook. Onder 21 werd afgelopen weekend kampioen en promoveerde naar de hoogste divisie in hun leeftijdscategorie. Eerder zegevierde ook de Onder 18 in zowel divisie 3 als 4, waardoor het zich na de zomerstop mag voegen tot de zestien beste Onder 18-teams van Nederland. We spraken met Nico Haak (trainer van FC Emmen Onder 18) en aanvoerder Dave Funke over een memorabel seizoen.

Meetrainen met het eerste
Dave (18) is een centrale verdediger en speelt al zes jaar in onze jeugdopleiding. Op zijn twaalfde werd hij gescout toen hij bij v.v. Emmen speelde. “Ik hou ervan om mee te doen aan het spel en als we de bal niet hebben, dan ben ik iemand die de leiding probeert te nemen in de organisatie en de duels aangaat”, zegt hij. Haak beaamt de woorden van zijn pupil, die hij dit jaar voor het eerst onder zijn hoede heeft: “Dave is hartstikke dynamisch, snel en sterk. Hij neemt inderdaad het initiatief en kan grote afstanden overbruggen. Gewoon een heel goede speler, daarom traint hij ook met het eerste mee.”

Op maandag en dinsdag staat Dave op het veld met de selectie van Dick Lukkien. “Dat is wel een groot verschil”, zegt hij. “De eerste keer dat ik mee mocht trainen is tot nu toe ook mijn persoonlijke hoogtepunt bij de club geweest. Ik werd ’s ochtends opgebeld omdat er iemand was uitgevallen. Het ging zo goed dat ik vaker mocht meetrainen en nu is het standaard.”

Na wake-up call ongeslagen
Het team van Nico en Dave promoveerde het afgelopen jaar maar liefst twee keer; van divisie 4 naar divisie 3 en nu naar divisie 2. In het begin was dat niet zo zeer vanzelfsprekend. De groep en de trainer moesten elkaar leren kennen, aldus Haak. “Ik begon aan mijn eerste jaar bij FC Emmen. We hebben veel geoefend met de manier van spelen en wilden de lat meteen hoog leggen. Alleen de eerste wedstrijd tegen Cambuur hebben we in competitieverband verloren. Dat was ook volkomen terecht. We speelden niet goed. Vanaf dat moment hebben we de formatie wat omgegooid. We speelden eerst met drie verdedigers, maar zijn daarna naar vier gegaan met twee spitsen. Daarna verloren de jongens geen competitiewedstrijd meer.”

“Van onderkant KKD naar onderkant eredivisie”
Haak vergelijkt het met het betaald voetbal: “Je moet het zien alsof we van de onderkant KKD naar de onderkant eredivisie zijn gegaan. We hebben oefenwedstrijden van Heerenveen en Groningen gewonnen en in de beker Ajax het vuur aan de schenen gelegd. De jongens maken allemaal mooie stappen. Dat is hartstikke mooi om te zien als trainer.”

Het laatste kampioenschap wordt door beide heren dan ook als een collectieve topprestatie beschouwd. “Het klinkt misschien een beetje oneerbiedig, maar toen we in divisie 4 begonnen waren we eigenlijk aan onze stand verplicht om te promoveren. Samen met Cambuur waren we namelijk de enige BVO in die competitie”, aldus Nico. “Uiteindelijk wonnen we dat glansrijk. In de derde divisie speelden we tegen clubs als NEC, Volendam en Almere, clubs met prima jeugdopleidingen. We hebben toen vanaf de eerste wedstrijd gezegd dat we meteen weer wilden promoveren. Dat is ons met een aantal geweldige overwinningen gelukt.”

“Ik ga mezelf een enorme veer in de kont steken, maar ik had het voorspeld: twee promoties in één jaar. Een stagiair van ons heeft me destijds uitgelachen, maar die kwam daar vorige week wel op terug”, zegt de trainer met een knipoog. “Ik wist dat de jongens de kwaliteiten hadden om deze vorm door te zetten.”

Uitstekend einde voor Haak
Nico sluit daarmee zijn periode bij FC Emmen Onder 18 uitstekend af. Hij zal vanaf komend seizoen het hoogste jeugdelftal onder zijn hoede nemen: de Onder 21. Daarmee volgt hij de naar ACV vertrekkende Ruud Jalving op. “Ze komen dan in een competitie met FC Groningen, De Graafschap, FC Utrecht. Een serieuze competitie waar deze jongens in moeten blijven. Als we het met de club voor elkaar kunnen krijgen om ook facilitair door te groeien en landelijk kunnen gaan scouten, dan zie ik een mooie toekomst tegemoet. Wie weet kunnen we ons dan wel aansluiten bij de beste acht. Dat zou echt de volgende stap zijn en is een mooie uitdaging voor Mark Looms volgend jaar.” Looms volgt Haak op als trainer van de Onder 18. Meer informatie over zijn aanstelling vind je hier.

Elke wedstrijd beter willen spelen dan die daarvoor
Als we Nico naar de sleutel van het succes vragen, is hij met name zeer te spreken over de strijdlust van zijn elftal. “Het is een heel strijdbare ploeg en echt een team. Ze rennen en tackelen voor elkaar en geven nooit op. Er zit daarnaast veel individuele kwaliteit in deze groep. We proberen veel op de helft van de tegenstander te spelen en nemen daarin veel initiatief. Ook aan de bal creëren we een aardig positiespel en veel wisselingen.”

Dave vindt dat ook. “Ook jongens die minder of door een blessure soms helemaal niet hebben gespeeld, waren er altijd bij. We hebben het echt met z’n allen gedaan. Na de eerste promotie merkten we aan de tegenstanders wel dat het niveau steeg. Maar ook wij ontwikkelden ons door. Nico zegt altijd dat we iedere wedstrijd beter moeten willen spelen dan die daarvoor en daar gaan we ook voor. Ik ben aanvoerder en probeer de jongens daarin mee te nemen, maar ik heb niet het idee dat ik veel anders doe dan dat ik zou doen wanneer ik de band niet zou hebben.”

Na het kampioenschap mochten de jongens hun feestje vieren op het podium voor het stadion, tegelijkertijd met het kampioensfeest van de eerste selectie. “Dan sta je ineens voor een paar duizend man”, zegt Dave. “Dat is mooi om een keer mee te maken.”

Nico vervolgt: “De ambitie moet zijn om het spel zo goed mogelijk te spelen. Binnen die ambitie heb je technische, tactische en fysieke aspecten. Daar hebben we constant met elkaar aan gewerkt. Je kunt niet altijd geweldig spelen. Dat heeft ook met de tegenstander en de vorm van de dag te maken. Maar met agressief spel en veel goals kun je ver komen.”

“Dat klopt. Je moet eerst lopen, voordat je verder kunt praten over zaken. Als je geen inzet toont, dan kom je niet zo ver met het tactische gedeelte”, vult Dave hem aan.

Allebei naar de Onder 21
De wegen van Nico en Dave scheiden na dit seizoen in ieder geval nog niet. Dave gaat met zijn trainer mee naar de Onder 21, dat zaterdag ook promoveerde (en kampioen werd) dankzij een 2-1 overwinning op Vitesse. “Dan is het zaak om te handhaven. Mijn eigen doelstelling is om bij het eerste aan te sluiten en misschien een keer mee te mogen met een eredivisiewedstrijd. Daar ga ik alles aan doen”, zegt de jonge verdediger.

Zowel Nico als Dave gaan de Onder 18 wel missen. Haak: “Daarin zitten veel jongens met wie we een mooie band hebben opgebouwd. Maar aan de andere kant ligt er weer de uitdaging om met nieuwe jongens een mooie ploeg te maken. We willen prestatief goed zijn, maar ook meerdere spelers bij het eerste in beeld krijgen. Laten we Dave als voorbeeld nemen. Het zou mooi zijn als hij echt een plek in de selectie krijgt. Dat is voor de club en de jeugdopleiding top.”

Klik hier om naar de teampagina van FC Emmen Onder 18 te gaan!