Terug naar overzicht Terug

FC Emmen niet in goede doen tegen Jong Ajax


De positie op de ranglijst veranderde mede door de uitslagen op de andere velden niet veel maar de 2-0 nederlaag die FC Emmen tegen Jong Ajax leed, deed toch wel een beetje pijn. FC Emmen, zonder een aantal vaste waarden, kon nauwelijks iets creëren en tot overmaat van ramp werd het ook nog met een rode kaart geconfronteerd. Aanvoerder Sander Rozema kreeg die op zijn naam en daar was niets mis mee.


Bij FC Emmen waren de doelpunten producenten, Erixon Danso, Marnix Kolder en Rick ten Voorde, thuis gebleven. Samen waren ze goed voor 31 goals en dat gemis moest worden opgevangen door o.a. twee debutanten voor wat betreft een basisplaats. Justin Mulder en Arjen Hagenauw, samen goed voor nul goals, wachtten al een tijdje op een kans maar zullen zich hun debuut wel iets vrolijker hebben voorgesteld. Op een mooi schot van Mulder, die international Kenny Tete als directe tegenstander had, na een half uur spelen in de eerste helft, vielen er van hen geen opzienbarende daden te noteren. Het moet evenwel worden gezegd dat de ondersteuning ook te wensen over liet. 

Arjen Hagenauw met Damian van Bruggen in de buurt.

Komende trainer Dick Lukkien zag dat het niet goed was.

Justin Mulder gaat over de knie bij Kenny Tete

In de saaie eerste helft leek het nog niet op de eerste nederlaag in de korte historie van de onderlinge duels met de jonge Ajacieden uit te draaien. FC Emmen kon het nog wel bijbenen terwijl de thuisclub pas in het slot van de eerste periode wat meer druk begon uit te oefenen. In de tweede helft ging het echter snel mis. Al na vier minuten stond de 1-0 stand op het scorebord. Feitelijk was het een coproductie van aanvoerder Sander Rozema en doelman Dennis Telgenkamp. Een onnodige en slecht geplaatste terugspeelbal van Rozema werd door Telgenkamp verkeerd beoordeeld. Hij moest ver zijn goal uit en wilde de bal aannemen in plaats van het ding weg te rammen. Dat liep dus verkeerd af en Richairo Zivkovic kon daar gemakkelijk van profiteren: 1-0.

Derre Kwee in duel met Robert Muric.

Sam Hendriks (midden) klopt Dennis Telgenkamp (Foto’s: Gerrit Rijkens)

Na een uur spelen verdubbelden de Amsterdammers de voorsprong. Diverse Emmenaren werden op het verkeerde been gezet waardoor de amper in het veld staande Sam Hendriks met een hakje er 2-0 van kon maken. FC Emmen raakte gefrustreerd door de onverwachte tegenslagen en dat gold met name voor Sander Rozema. Hij torpedeerde Zivkovic, die een paar seconden eerder de paal had geraakt, met een vliegende tackle en in de opwinding die er vervolgens ontstond kreeg Sander Rozema rood, Zivkovic kwam er met geel af. FC Emmen had het niet meer. Trainer Gert Heerkes haalde de debutanten na dik een uur uit het veld en bracht Boy Deul en Tom Overtoom in. In de slotfase werd Tim Siekman nog tot spits gepromoveerd. De dreigende nederlaag kon echter niet worden afgewend. Ajax had er nog wel eentje meer kunnen scoren en Frenkie de Jong raakte nog een keertje de paal maar de 2-0 hield stand tot en met het laatste fluitsignaal van arbiter Steven van der Vrande die ook de wedstrijd in Emmen tussen deze twee ploegen had gefloten. De uitslag was toen een stuk positiever voor wat FC Emmen betrof. 

Rood voor Sander Rozema na een pittig duel met Richairo Zivkovic (links) die geel zou krijgen.

Jong Ajax-FC  Emmen 2-0. 49. Zivkovic 1-0, 61. Hendriks 2-0.  Scheidsrechter: Van der Vrande. Rode kaart: 64. Rozema (FC Emmen). Gele kaart: Hendriks, Zivkovic, Owusu (Jong Ajax). Toeschouwers: 423.
Jong Ajax: Onana; Owusu, Warmerdam, Van Bruggen, Tete (58. Dankerlui), Bakker, De Jong, Clément, Acolatse, Zivkovic, Muric (58. Hendriks).
FC Emmen: Telgenkamp: Kulhan, Seip, Streutker, Kwee, Olijve, Mannes, Rozema, Mulder (69. Overtoom), Hagenauw (69. Deul), Gyasi (84. Siekman).