Terug naar overzicht Terug

FC Emmen niet al te lastig voor landskampioen


FC Emmen heeft in het verleden wel eens hogere nederlagen geleden tegen Ajax dan de 5-0 van zaterdagmiddag. Zo werd het in 2002 maar liefst 0-8 en in 2006 wonnen de Amsterdammers met 6-0, zo gezien is het verlies best te verteren. Op voorhand was natuurlijk volstrekt duidelijk dat de 28-0 zege op SETA eerder in de week geen garantie voor een goede uitslag tegen Ajax bood. Het was ook duidelijk dat FC Emmen en wel speciaal de verdediging nog op elkaar gespeeld moet raken. De twee goals in het eerste kwartier werden te gemakkelijk weggeven waarvan de eerste door Kelvin Maynard in eigen doel. De 0-2 kwam van de voet van de IJslander Kolbeinn Sigthorsson. Toen het na een half uur 0-3 werd via een diagonaal schot van Siem de Jong zag het er even naar uit dat het een grote nederlaag zou worden. Dat kan natuurlijk tegen een Ajax in vorm, dat daarna waarschijnlijk ingegeven door een zware trainingsweek in De Lutte het tempo liet zakken. De scherpte was er bij FC Emmen ook niet echt. Maynard verdedigde matig, doelman Zeinstra leek de bibbers te hebben door de komst van Peter van der Vlag en Jorrit Kunst als linkerverdediger was ook niet altijd rustgevend. De linksback positie is bij FC Emmen momenteel onderbezet. Randy Rustenberg is de nummer één maar heeft nog geen minuut gespeeld. In de twee oefenpotjes tegen amateurclubs stond Shkodran Metaj op links geposteerd maar trainer Joop Gall probeerde deze keer Jorrit Kunst uit. Een mogelijk alternatief als Kevin Görtz ontbrak eveneens.


 

De entourage was weer perfect.

 

 Ruud ter Heide gaat over het been van Daley Blind.

  

Norair Mamedov wordt getackled door Daley Blind. 

FC Emmen had in de eerste helft een goede kans toen Ruud ter Heide net een teentje te kort kwam op een voorzet van Norair Mamedov terwijl in de slotfase  Anmar Almubaraki doelman Kenneth Vermeer tot een redding dwong met een schot van afstand. Na de thee kon Ajax een compleet nieuw elftal opstellen, FC Emmen moest het met vijf wissels doen. Het leek een uitgelezen kans om tot een aansprekend resultaat te komen omdat namen als Dijks, Nieuwpoort, Denswil, Ligeon, Bonevacia en De Sa niet tot overdreven ontzag noopten.  Maar na zes minuten spelen schoot Davy Klaassens al de 0-4 achter Harm Zeinstra. Wederom een onfortuinlijk doelpunt omdat hij de bal uit een rebound per toeval ontving. FC Emmen kreeg in het laatste kwartier nog een paar mogelijkheden om voor het eerst in de oefenreeks tegen Ajax tot een doelpunt te komen. Almubaraki schoot voorlangs, een vrije trap van Shkodran Metaj werd in tweede instantie door Jasper Cillesen gestopt en pogingen van Almeida en Rojer misten net de goede richting.  Net toen iedereen zich had verzoend met een 0-4 uitslag viel de vijfde treffer in de laatste minuut. Ook deze was vermijdbaar want na een hoekschop belandde de bal via meerdere spelers op het achterhoofd van Michal Mravec en vervolgens in eigen doel. 

Toby Alderweireld lijkt een rondje van 30.5 te lopen, rechts Jorrit Kunst.

  

  Eldridge Rojer wordt gehaakt door Sven Nieuwpoort (Foto’s Boudewijn Benting)

FC Emmen-Ajax 0-5. 8. Maynard (in eigen doel), 15. Sigthorsson 0-2, 28. De Jong 0-3, 51. Klaassens 0-4, 90. Mravec (in eigen doel). Scheidsrechter: Kamphuis. Toeschouwers: 8000.
Opstellingen eerste helft:
FC Emmen: Zeinstra; Bakkati, Maynard, Van der Linden, Kunst, De Groot, Amlubaraki, Velda, De Visscher, Ter Heide, Mamedov.
Ajax: Vermeer: Koppers, Alderweireld, Blind, Van Rhijn, Janssen, Anita, Ozbiliz, Fischer, De Jong, Sigthorsson.
Opstellingen tweede helft:
FC Emmen: Zeinstra: Bakkati, Maynard, De Wit, Kunst, Metaj, Almubaraki (76. Almeida), Mravec, Rojer, Ter Heide (76. Weghorst), Mamedov.
Ajax; Cillesen; Ligeon, Dijks, Denswil, Nieuwpoort, Serero, Klaassens, Bonevacia, De Sa, Ebecilio, Lukoki.