FC Emmen neemt drie punten mee naar huis uit Rotterdam

Door het flinterdunne kansje om alsnog stiekem de play offs te halen kon definitief een streep door worden gehaald maar FC Emmen deed wel wat het moest doen: namelijk winnen van het zwalkende Sparta Rotterdam. Het werd uiteindelijke een moeizame 1-2 zege voor de Emmenaren, dat moeizame sloeg niet zo zeer op het verweer van de Rotterdammers maar op het eigen onvermogen uit de veelheid van kansen er een voldoende aantal te benutten. Met de driepunter is het totaal aantal punten van FC Emmen op 50 gekomen wat exact eentje meer is dan de seizoenen 2011/12 en 2012/13 bij elkaar. Een fikse vooruitgang dus die alleen jammer genoeg niet tot deelname aan de play offs heeft geleid.

De wedstrijd begon voor FC Emmen slecht want al na vier minuten botsten Tim Siekman en Sander Rozema in hun ijver in de buurt van de middenlijn op elkaar. Na langdurige behandeling leek het tweetal verder te kunnen spelen maar na dertien minuten moest Rozema (last van de ribben) al worden vervangen en Siekman (duizelig) volgde na een half uur. Omdat de vervangers Said Bakkati en Yannick de Wit waren en Kevin Görtz naar het centrum opschoof, gaf dat achter weinig problemen. Görtz groeide zelfs uit tot de beste speler bij de Emmenaren. Het bleek al snel dat Sparta zo pover speelde dat een ruime zege voor de Emmenaren niet onmogelijk mocht worden geacht. Even leek die rekening niet op te gaan toen Mario Bilate in de elfde minuut te veel vrijheid kreeg maar op de paal mikte, voor de rest was het allemaal FC Emmen wat de klok sloeg.

Schrik bij FC Emmen als Tim Siekman en Sander Rozema botsen.

Onder: Roland Bergkamp schuift de 0-1 tussen de benen van Khalid Sinouh door

Kevin Görtz (liggend) ruim op.

In de zevende minuut kreeg Roland Bergkamp, hij moest in de tweede helft ook al geblesseerd uitvallen, al een prima kans maar tikte net naast. Een vrije trap van Oebele Schokker vloog rakelings naast en na goed breedleggen van Quenten Martinus kwam Leandro Resida tot schot maar dat werd geblokkeerd. Een kopbal van Kevin Görtz uit een hoekschop werd gestopt waarna het in de 35e minuut dan eindelijk raak was. Roland Bergkamp werd aangespeeld door Shkodran Metaj en de traag uitkomende doelman Khalid Sinouh was geklopt: 0-1. Kort voor de pauze drong Sparta eventjes aan waardoor de organisatie bij FC Emmen een beetje zoek was maar tot de gelijkmaker leidde het niet.

Roald van Hout (17) schiet naast het doel van Peter van der Vlag (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Drie minuten na de rust snelde Quenten Martinus het strafschopgebied binnen en werd door Donovan Deekman onderuit gehaald. De aansluitende strafschop werd door Shkodran Metaj vlekkeloos benut: 0-2. Het was zijn derde benutte strafschop van het seizoen. Vervolgens was Sparta rijp voor de slachtbank. De onthutsend zwakke play off deelnemer (!) had al door Oebele Schokker op een 0-3 achterstand moeten worden gezet maar de Fries liet de opgelegde kans liggen. Dat deed ook Quenten Martinus, eerst struikelde hij half vrij voor de keeper en in de 69e minuut raakte hij de staander. Trainer Joop Gall werd bijkans gek van het missen van al die kansen en toen een kwartier voor tijd de Spartaan Mimoun Mahi op de paal schoot bekroop bij hem het gevoel van dit zal toch niet meer mis gaan

Zeven minuten voor het einde werd dat gevoel nog versterkt toen Donovan Deekman met een kopbal uit een hoekschop de 1-2 liet aantekenen. Er volgden nog vier minuten extra speeltijd waarin onnodig balverlies van Oebele Schokker diep op de eigen helft gevaar opleverde maar FC Emmen bleef wankelend overeind. De 1-2 stand bleef uiteindelijk staan. De winst was dik verdiend maar het missen van al die mooie kansen bleef nog lang nadreunen. Aan FC Emmen zijde kregen de gele kaart abonnementhouders Quenten Martinus en Luis Pedro geel wat voor Martinus betekent dat hij de laatste wedstrijd thuis tegen Fortuna Sittard vanaf de tribune mag bekijken. Luis Pedro mag wel meedoen, de gele kaart in deze fase blijft echter wel staan voor het nieuwe seizoen.

Sparta Rotterdam-FC Emmen 1-2 (0-1). 35. Bergkamp 0-1, 49. Metaj (strafschop) 0-2, 83. Deekman 1-2. Scheidsrechter: LIndhout. Gele kaart: Deekman, Nieuwendaal (Sparta), Luis Pedro, Martinus (FC Emmen). Toeschouwers: 4000.
Sparta Rotterdam: Sinouh; Samseij, Breuer, Ramsteijn, Slijngard, Nieuwendaal, Brunier (54. De Nooijer), Dogan (54. Bessa), Deekman, Bilate (74. Van Hout), Mahi.
FC Emmen: Görtz, Luis Pedro, Siekman (33. Bakkati), Metaj, Bannink, Rozema (13. De Wit), Schokker, Rseida, Bergkamp (57. Weghorst), Martinus.