FC Emmen neemt complimenten mee uit Waalwijk

Wat is een goed resultaat tegen de koploper FC Emmen hoopte op een stuntje wat bijvoorbeeld een gelijkspel zou kunnen zijn maar het werd uiteindelijk niets. De 3-1 nederlaag lijkt op zich ook een duidelijke uitslag maar was het in feite niet. FC Emmen was in de eerste helft minimaal gelijkwaardig aan de Waalwijkers en had die periode ook met een voorsprong kunnen afsluiten. In de tweede helft verloor het een beetje de lijn van voor de rust wat mede werd veroorzaakt door het feit dat Geoffrey Verweij al na een half uur moest uitvallen en ook aanvoerder Roy Stroeve in de pauze in de kleedkamer moest achterblijven. Na de 2-1 kort na rust kwamen er ook nog kansjes maar uiteindelijk sloeg RKC nog een keer toe. Dat was echter wel drie minuten in blessuretijd en er werd vervolgens niet meer afgetrapt.
FC Emmen startte met o.a. Kevin Görtz in het hart van de verdediging en met Morten Friis op de plek van Sergio van Dijk. Kevin Görtz, de jongste speler van de selectie, deed het uitstekend en Friis deed waarvoor hij is opgehaald: namelijk een goaltje scoren. Dat gevoegd bij een goed teamverband maakte van FC Emmen in de eerste helft een geduchte tegenstander voor de koploper uit Waalwijk. In de beginfase was het even de thuisclub die druk zette en ook met een kopbal op de lat van Benjamin de Ceulaer de eerste mogelijkheid kreeg maar daarna was het FC Emmen dat de toon aan gaf. Met vaak goed lopende combinaties werden er ook kansen gecreëerd. Geoffrey Verweij kreeg de eerste maar was te zelfzuchtig en produceerde ook nog een slap schot. Robbie Haemhouts stuitte op doelman Theo Zwarthoed en een schot van Christy Bonevacia belandde via een verdediger in het zijnet. Zelfs Kevin Görtz was brutaalweg naar voren gestormd en werd pas in de buurt van het doelgebied geblokkeerd. In de 24e minuut viel vervolgens de niet onlogische openingtreffer voor FC Emmen. Martijn Kamps plaatste een vrije trap zo op het eerste gezicht te laag in de doelmond maar Morten Friis kreeg er zijn hoofd tegen aan en Zwarthoed werd volkomen verrast: 0-1. In de 31e minuut kreeg Roy Stroeve de volgende dikke mogelijkheid toen hij verrassend vanuit de draai uithaalde maar de bal ging via een verdediger van RKC en de doelpaal over de achterlijn.
RKC-trainer Petrovic kwam tot de overtuiging dat hij een tactische fout had gemaakt en haalde snel verdediger Nicklas Svendsen uit het veld voor de geroutineerde Martijn Reuser. Kort daarvoor had FC Emmen een aderlating ondergaan door het uitvallen van Geoffrey Verweij. Toch had de 1-1 van Luwamo Garcia vermeden kunnen worden want hij stond zo vrij als een vogeltje in het strafschopgebied: voor de goed keepende Thomas Villadsen was er geen houden aan.
In de tweede helft keerde Roy Stroeve niet terug waarvoor Sergio van Dijk in de plaats kwam. De organisatie moest noodgedwongen worden veranderd en dat kwam het spel van FC Emmen niet ten goede. De 2-1 viel in de 52e minuut toen Garcia weer werd vrijgelaten. Kevin Görtz was even op avontuur, de counter van FC Emmen mislukte en de razendsnelle Garcia profiteerde van de tijdelijke desorganisatie en liet Villadsen voor de tweede maal kansloos: 2-1. De wedstrijd haalde niet meer het niveau van voor de rust maar was nog altijd leuk om te zien. En FC Emmen probeerde er alsnog een gelijkspel uit te slepen. Er waren kansjes voor Edgar Bernhardt en Robbie Haemhouts terwijl dit duo in de 80e minuut tot twee keer toe gevaar stichtte in de RKC doelmond maar beide malen leverde het slechts een hoekschop op. In de slotfase was de pijp leeg bij FC Emmen en alleen doelman Thomas Villadsen bleef op de been. Tot vier keer toe verhinderde hij een derde treffer maar in de derde minuut van de extra tijd moest hij toch nog zwichten voor een inzet van Martijn Reuser. Het maakte niets meer uit want er werd niet meer afgetrapt. ,,Binnen het bereik van onze mogelijkheden hebben we er alles aan gedaan”, was de juiste constatering van trainer Gerry Hamstra.
RKC Waalwijk-FC Emmen 3-1. 24. Friis 0-1, 38. Garcia 1-1, 50. Garcia 2-1, 90. Reuser 3-1. Scheidsrechter: Winter. Gele kaart: Fuchs (RKC Waalwijk), Danny van Dijk, Kamps (FC Emmen). Toeschouwers: 4342.
RKC Waalwijk: Zwarthoed: Svendsen (33. Reuser), Bakens, Exouzidis (62. Van Mosselveld), Dustley Mulder, Hasn Mulder, Fuchs, Obodai, Garcia, Benson, De Ceulaer (76. Vink).
FC Emmen: Villadsen; Bevaart, Görtz, Van der Kruis, Danny van Dijk, Bonevacia, Kamps (77. Dost), Verweij (30. Bernhardt), Stroeve (46. Sergio van Dijk), Haemhouts, Friis.

Kevin Görtz laat zich niet van de bal zetten.

Het hoofd van Morten Friis lijkt als speelbal te worden gebruikt.

Robbie Haemhouts kijkt met Dustley Mulder (midden) en Theo Zwarthoed (rechts) de bal na.