Terug naar overzicht Terug

FC Emmen naar vierde plaats na winst op Jong Ajax


 De voortekenen voor het duel tegen Jong Ajax stonden niet al te gunstig omdat topscorer Cas Peters, die nog geen wedstrijd had gemist, verstek moest laten gaan. Hij heeft last van een heup en dat zeurt al een tijdje. De Tukker wil dolgraag topscorer worden maar zag toch het belang in om zijn gezondheid niet onnodig op het spel te zetten. Trainer Joop Gall had wat de tegenstander betrof wel verwacht dat Viktor Fischer en Rihairo Zivkovic zouden opdraven maar daaraan werden ook nog eens de routiniers Diederik Boer en Niki Zimling toegevoegd. Een winstpuntje aan Emmer zijde was uiteraard de terugkeer van Frank Olijve na een duel schorsing te hebben uitgezeten.


Iemand die zich tegen Jong Ajax altijd top lijkt te voelen is Alexander Bannink. Hij had tot nu toe in alle drie vorige ontmoetingen gescoord en ging daar ook in de vierde beurt gewoon mee door. Al in de vierde minuut legde Roland Bergkamp na een pass van Said Bakkati de bal met het hoofd keurig opzij naar de opkomende Bannink. De Emmer middenvelder had geen moeite om Diederik Boer te passeren: 0-1. Een stormloop van Jong Ajax om snel de achterstand te repareren bleef vervolgens uit. Wel af en toe een mogelijkheid zo in de 21e minuut toen Boy Deul te gemakkelijk op eigen helft de bal verspeelde aan Kenny Tete maar voorin liepen Fischer en Bakker elkaar in de weg. Ruim halverwege was Viktor Fischer aan de rechterkant niet van de bal te krijgen maar raakte slechts de staander. Tegen het einde kwam Jong Ajax nog met een offensiefje dat voor FC Emmen niet onfortuinlijk afliep. FC Emmen kreeg in de 39e minuut een goede kans uit een hoekschop maar de fraaie kopstoot van Tim Siekman werd stijlvol door Boer gepakt.

Alexander Bannink passeert Diederik Boer voor de 0-1.

Marcel Seip geeft Niki Zimling geen kans.

Sombere gezichten bij de Ajax top met o.a. Frank de Boer en Sjaak Swart.

Roland Bergkamp geniet van het uitzicht.

Zo rond de zestigste minuut kreeg FC Emmen een aantal mogelijkheden om het duel voortijdig te beslissen. Eerst werd Roland Bergkamp uitstekend bediend door Leandro Resida maar de nummer negen van FC Emmen mikte over het doel. Kort daarna mocht FC Emmen de vijfde hoekschop nemen en daaruit was het Tim Siekman die zoals gebruikelijk gevaar stichtte maar net over de lat kopte. Een onderscheppeing van Leandro Resida vier minuiten later had ook gemakkelijk tot een treffer kunnen leiden maar Resida werkte het niet goed af. In de 68e minuut werd de niet zo opvallend acterende Boy Deul vervanger door Soufiane Laghmouchi en dat bleek de oplossing van het scoringsprobleem. Uit een voorzet van Said Bakkati maakte hij met medewerking van Diederik Boer die de bal niet klemvast kon krijgen van dichtbij de 0-2.

Tim Siekman heeft Viktor Fischer bij zijn nekvel.

Chaos voor het doel van Diederik Boer.

Soufiane Laghmouchi heeft vrij spel na de fout van Boer en brengt FC Emmen in veilige haven (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Van Jong Ajax had FC Emmen in de tweede helft weinig te duchten. Viktor Fischer speelde zeker verdienstelijk maar Richairo Zivkovic kwam nauwelijks aan de bal en werd voortijdig gewisseld. Dat gold ook voor de Deen Niki Zimmling die geen rol van betekenis speelde. En toen de vierde routinier Diederik Boer de 0-2 inleidde was duidelijk dat ervaring ook niet altijd zaligmakend is. FC Emmen speelde het restant van het duel vrij moeteloos uit en boekte een uiterst belangrijke overwinning. Het verschil met nummer negen Sparta is op tien punten gebracht waardoor de play offs ook in theorie zo goed als bereikt is en het doet volop mee aan de strijd om het vierde periodekampioenschap.  

Jong Ajax-FC Emmen 0-2. Scheidsrechter: Martens. Gele kaart: Zivkovic (Jong Ajax). Toeschouwers: 691.
Jong Ajax: Boer: Sanniez, Tete, Van Bruggen, Warmerdam, Zimling (71. Vissie), Sporkslede, Bakker, Menig, Zivkovic 75. Acolatse), Fischer.

FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, Seip, Siekman, Olijve, Mannes, Bannink (88. De Groot), Resida, Bergkamp (90. Hagenauw), Deul (68. Laghmouchi).