Terug naar overzicht Terug

FC Emmen na 26 jaar weer naar Tilburg


De wedstrijd MVV-FC Emmen gaf natuurlijk veel stof tot nadenken want er ging redelijk veel mis. Een beetje relativeren is wellicht ook op zijn plaats gezien bijvoorbeeld de wijze waarop de eerste drie goals tot stand kwamen. Het was zeker niet zo dat FC Emmen in de eerste helft voortdurend onder druk stond, maar de manier waarop de 1-0 viel was bepaald uniek. Doelman Harm Zeinstra stond een meter of twee, drie voor de doellijn en liet zich verrassen door een honderd procent houdbaar schot. Vanuit MVV oogpunt een wereldgoal, uit Emmer zicht een vermijdbare treffer. Ook de 2-0 was geen alledaags doelpunt. MVV mocht een vrije trap nemen net buiten de zestien en zoals gebruikelijk was daar het duw- en trekwerk in het strafschopgebied waarbij een MVV’er ten val kwam. Scheidsrechter Lindhout had zijn blik op het gebeuren gericht en wees prompt naar de elfmeter stip. Tegelijkertijd werd echter de vrije trap genomen die aan de andere kant zonder gevaar te stichten over het doel vloog. Van een doelkans ontnemen was feitelijk geen sprake want de bal was in de verste verte niet in de buurt van het muurtje waar werd geduwd. Voor rust viel ook nog de 3-0 en dat was eveneens geen normaal doelpunt. Harm Zeinstra wilde een onschuldig lijkende voorzet vanaf de linkerkant pakken, had de bal ook maar liet het speeltuig weer los. Zijn verdedigers keken stom verbaasd toe en zagen hoe MVV heel simpel op 3-0 kwam. Toegegeven, FC Emmen creëerde eigenlijk maar een goede mogelijkheid in die fase maar dat was met een schot van Kay Velda op de lat wel een echte kans. Vijf centimeter lager en het was op dat moment 2-1 geweest. In de tweede helft viel er vervolgens weinig eer meer te behalen. Meer risico nemen hield vervolgens in dat de gaten in de verdediging zo groot werden dat MVV daarvan wel moest profiteren.

Al met al dus een duel waaruit lering dient te worden getrokken en in hoeverre dat is gelukt zal dus in Tilburg moeten blijken. ,,We hebben uiteraard de wedstrijd nabesproken”, geeft trainer René Hake aan. ,,En de beelden bekeken. Duidelijk is wel dat wat we graag willen spelen niet mogelijk is, dus zullen we het anders moeten aanpakken.” In het elftal zullen deels noodgedwongen wijzigingen worden aangebracht. Sander Fischer is geschorst en voor hem kan Arsenio Halfhuid zijn debuut in de basis maken. Ook aanvaller Renaldo Jongebloet gaat voor het eerst vanaf het begin spelen. Behalve Marijn Sterk en Sander Fischer ontbreken ook nog de geblesseerden Jorrit Kunst, Matthieu Bemba en Michel Poldervaart. Jeffrey de Visscher is na het uitzitten van zijn schorsing wel weer beschikbaar.
Omdat Willem ll meestal in de eredivisie speelt zijn het aantal onderlinge duels tegen FC Emmen beperkt gebleven tot de seizoenen 1985/86 en 1986/87. In beide jaren verloor Emmen met een doelpunt verschil in Tilburg. Het huidige Willem ll moet tot nu toe genoegen nemen met een rol in de subtop. Thuis verloor Willem ll slechts twee maal, van Almere City en FC Den Bosch, en speelde de laatste drie thuiswedstrijden gelijk. De Tilburgers hebben tijdens de winterstop de selectie nog eens danig versterkt met Marc Höcher (ADO Den Haag), Istvan Bakx (RC Genk), Ruud van der Rijt (FC Eindhoven) en Jens Podevijn (Eendracht Aalst).
De wedstrijd wordt geleid door de Belgische arbiter Jonathan Lardot die twee keer eerder dit seizoen een wedstrijd in de Jupiler League floot en daarin het verbijsterende aantal van 16 gele kaarten uitdeelde