FC Emmen moet tevreden zijn met punt

Aan goede wil ontbrak het FC Emmen zeker niet maar aan de vurige wens om de eerste thuiswedstrijd van het seizoen in een driepunter om te zetten, kon niet worden voldaan. Het duel in een 1-1 gelijkspel en dat was een eindstand waarmee beide trainers gelet op het vertoonde spel konden leven.

FC Emmen kreeg vooraf een tegenslag te verwerken omdat spits Mario Bilate niet inzetbaar was. Hij had op de training van donderdagmorgen een voetblessure opgelopen. Als vervanger werd Michael Chacon aangewezen die natuurlijk niet als diepe spits en aanspeelpunt door het leven gaat. FC Emmen had in de voorbereiding voortdurend de kaart Bilate gespeeld en hem dan al in de tweede wedstrijd van het seizoen te moeten missen, was zuur. Michiel Hemmen zou een logische vervanger van Bilate zijn maar hij was nog niet wedstrijdfit genoeg en werd pas een kwartier voor het einde opgeroepen.

FC Emmen - FC Eindhoven FCEmmenFCEindhoven Foto Henk Benting
Het doelpunt van Nick Bakker (geheel links) wordt gevierd.

Of het ontbreken van Bilate de reden voor het wat lauwe optreden van de Emmenaren in de eerste helft was, is de vraag. De thuisclub was in elk geval niet dominant tegen het gedisciplineerd spelende FC Eindhoven. FC Emmen kreeg in de eerste helft slechts een grote kans en dat was een harde knal van verdediger Glenn Bijl in de achttiende minuut die echter door doelman Swinkels tot hoekschop werd verwerkt. FC Eindhoven kon op twee grote doelrijpe mogelijkheden worden betrapt. Jellert van Landschoot had na een half uur de eerste maar de Emmer doelman Dennis Telgenkamp stopte de inzet. De tweede kans voor de gasten was wel raak. Elton Kabangu zette perfect voor en spits Mart Lieder schoof tussen twee Emmer verdedigers moeiteloos in: 0-1. Het was tevens de ruststand en het Emmer publiek was lichtelijk teleurgesteld.

Alexander Bannink aan de bal.
Michael Chacon maakt een sprong (Foto’s: Henk Benting)

Zoals wel vaker bij FC Emmen is de ploeg in staat in het tweede deel uit het bekende andere vaatje te kunnen tappen. Die andere aanpak leidde snel tot succes. Eerst was er nog een vrije bal van specialist Youri Loen op een voor hem ideale afstand maar hij mikte een metertje over de lat. Een minuut later realiseerde FC Emmen toch de gelijkmaker. Uit een hoekschop van Youri Loen kopte Cas Peters door richting de doelmond waar Nick Bakker het laatste zetje gaf. Van een voortdurende pressie van FC Emmen was daarna echter geen sprake. FC Eindhoven liet zich niet zomaar wegzetten en kreeg ook mogelijkheden. De mooiste was een perfect ogende kopbal van Mart Lieder een kwartier voor tijd maar een fenomenale redding van Dennis Telgenkamp voorkwam een nieuwe achterstand. Even daarvoor had trainer Lukkien overigens Michiel Hemmen ingebracht en Loen naar de kant gehaald. De tweede helft was zeker boeiender dan het eerste deel en had wat FC Emmen betrof een hoogtepunt kunnen krijgen in de 84e minuut. Cas Peters kon, na een doorkopbal van Michiel Hemmen, alleen voor doelman Swinkels opduiken maar oog-in-oog met de Brabantse sluitpost miste hij de kans op de winnende goal.

FC Emmen-trainer Dick Lukkien vond dat zijn ploeg niet eens zo slecht van start was gegaan. ,,We creëerden tot een minuut of twintig echter te weinig kansen en daarna ging FC Eindhoven in verdedigend opzicht steeds beter staan en werd gevaarlijk via de counter. In de tweede helft toonde we eerst meer agressiviteit die snel leidde tot de 1-1. Daarna bloedde het een beetje dood. We hadden gehoopt meer te krijgen maar dat is niet gelukt. Wel had Cas Peters nog de kans op de 2-1 maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Dennis Telgenkamp even daarvoor de 1-2 met een geweldige redding voorkwam.’’

FC Emmen – FC Eindhoven 1-1. 37. Lieder 0-1, 50. Bakker 0-2. Scheidsrechter: Bax. Gele kaart: Bakker (FC Emmen), Da Silva (FC Eindhoven). Toeschouwers: 3540.
FC Emmen: Telgenkamp; Bijl, Veendorp, Veldmate, Bakker, Klok, Chacon, Ben Moussa (82. Huizing), Loen (75. Hemmen), Peters, Bannink.
FC Eindhoven: Swinkels; Kuiper (67. De Silva), Matthys, Loof, Horsten, DeSchilder, Van den Boomen, Van Landschoot, Kabangu, Lieder, Swinnen.