Terug naar overzicht Terug

FC Emmen moet de punten aan Cambuur laten


 FC Emmen had het plan opgevat om SC Cambuur een bijzonder lastig avondje te bezorgen. Het slaagde gedeeltelijk in die opzet want vooral de eerste helft was bijzonder boeiend.  Een mooie Engelse wedstrijd zonder technische hoogstandjes meenden de trainers Joop Gall en Henk de Jong. Nu wordt dat laatste niet zo zeer verwacht in de Jupiler League maar strijdlust en opportunisme kunnen een wedstrijd behoorlijk opleuken en dat was ook het geval. De vierduizend kijkers, voor een maandagavondwedstrijd een uitzonderlijk aantal vooral door de inbreng van de Cambuur supporters, genoten met volle teugen. SC Cambuur ging flitsend van start en had binnen vijf minuten al drie hoekschoppen afgedwongen. Het werd sensationeel zo rond de 25e minuut. Eerst teisterde Martijn Bartop met een ferme uithaal de lat en amper een minuut later deed Wout Weghorst hetzelfde aan de andere kant met een kopbal uit een voorzet van Eldridge Rojer.

 


Wout Weghorst heeft zojuist de 1-0 gescoord.

 

Eldridge Rojer in een fel duel verwikkeld met Martijn van der Laan (links). Foto’s: Boudewijn Benting) 

 Na ruim een half uur nam FC Emmen brutaalweg de leiding. Uit een chaotische situatie in het strafschopgebied van SC Cambuur kwam Wout Weghorst als winnaar tevoorschijn en hij prikte FC Emmen naar 1-0. ,,Voor dat we er van konden genieten stond de gelijkmaker al op het bord’’, verzuchtte FC Emmen coach Gall. Het was Michiel Hemmen die de 1-1 voor zijn rekening nam. Hij werd door Mart Dijkstra de diepte ingestuurd en glipte tussen Antoine van der Linden en Shkodran Metaj door. Hemmen was na een blessureperiode nog niet aan een basisplaats toe omdat Barto het ook uitstekend deed maar kwam halverwege de eerste helft in het veld voor Mohamed El Makrini die al geel had gehad en solliciteerde naar een tweede prent. De komst van Michiel Hemmen bleek achteraf bepalend voor de overwinning van SC Cambuur. SC Cambuur interim-trainer Henk de Jong was blij dat de gelijkmaker zo snel was gevallen. ,,Dat was ons geluk. Als het langer had geduurd zouden we het veel moeilijker hebben gehad.’’

 

Peter van der Vlag ziet een schot van Martijn Barto op de lat belanden.

 

Amper een minuut later kopt Wout Weghorst eveneens op de lat (Foto’s: Gerrit Rijkens)

 

Na rust, bij FC Emmen had Anmar Almubaraki de plaats van Norair Mamedov ingenomen, bleef het spannend tot ongeveer een uur spelen. De ruimte die FC Emmen regelmatig bood werd de ploeg fataal toen Martijn Barto aan de aandacht ontsnapte en de desperate reddingspoging van Antoine van der Linden mislukte. Doelman Peter van der Vlag werd vervolgens koeltjes uitgespeeld. Met Ruud ter Heide voor Rutger Worm ging FC Emmen de slotfase in maar een overtuigend slotoffensief kwam niet van de grond. Het moest zelfs een derde tegentreffer toestaan toen Barto zijn partner Michiel Hemmen aanspeelde die vrij baan kreeg en SC Cambuur in veilige haven bracht. Daarna was er nog een kansje voor Wout Weghorst maar die eindigde in een hoekschop.

 

De twaalfde man van SC Cambuur.

 

Matias Jones in duel met Wout Droste. Links Oebele Schokker en uiterst rechts Martijn Barto (Foto’s: Bennie Wolbers)

Komende vrijdag staat de return in Leeuwarden op het programma voor ongetwijfeld een volle bak. FC Emmen trainer Joop Gall beloofde al vast geen cadeautjes mee te nemen. ,,Wij zijn zo vrij om te trachten onze sportieve plicht na te komen. Dat is ons vanavond niet gelukt.’’ Dat laatste kan ook anders worden geïnterpreteerd want FC Emmen heeft er alles aan gedaan om het SC Cambuur lastig te maken. Het was alleen net niet goed genoeg maar dat was na een toch als kijkspel geslaagde avond absoluut geen verwijt.

FC Emmen-SC Cambuur 1-3 (1-1). 32. Weghorst 1-0, 33. Hemmen 1-1, 60. Barto 1-2, 81. Hemmen 1-3. Scheidsrechter: Honig. Gele kaart: Almubaraki ()FC Emmen), El Makrini, Van der Laan (SC Cambuur). Toeschouwers: 3985.
FC Emmen: Van der Vlag; Metaj, Van der Linden, Almeida, Velda, Mamedov (46. Almubaraki), Worm (70. Ter Heide), Jones (79. Wijks), Weghorst, Rojer.
SC Cambuur: Nienhuis; Bijker, Van der Laan, Dijkstra, Droste, Bakker, El Makrini (23. Hemmen), Rose, De Leeuw, Barto, Schokker (68. Diemers).