FC Emmen met miniselectie naar gelijkspel

Mocht trainer Hake met een gevoel van in de steek te zijn gelaten rondlopen, heeft hij daartoe alle reden. De omstandigheden waaronder hij moet werken zijn tamelijk uniek maar dan in negatieve zin. Er was niet eens een tweede doelman voorhanden hoewel met de gegadigde, HSC ’21 keeper Melvin Koetsier, wel persoonlijk overeenstemming is bereikt. Op het aan de pers verstrekte opstellingsformulier stond zelfs keeperstrainer Richard Moes als wissel vermeld maar dat bleek op een misverstand te berusten. Natuurlijk waren er daarnaast nog vier andere spelers wegens blessures en een schorsing niet beschikbaar maar dat is in deze fase van de competitie eerder regel dan uitzondering. Een telefoontje naar de vrienden in Heerenveen hielp ook al niet want iedereen was op reis.

De kracht van een elftal zit hem in een sterke bankbezetting. Links Marijn Sterk, rechts Michal Mravec (Foto: Gerrit Rijkens).

Ondanks alle negatieve aspecten moet er wel respect worden opgebracht voor de spelers en technische staf die zich in Oss van hun beste kant lieten zien. Er stond een zeer jong elftal in het veld die van de eerste tot en met de laatste minuut voor elkaar door het vuur ging. Ze werden bovendien voorzien van een tactisch concept dat bij de omstandigheden paste. Randy Wolters als eenzame spits en vijf middenvelders daarachter bezorgden FC Oss veel hoofdbrekens. Trainer Dirk Heesen van de thuisploeg had alle begrip voor de speelwijze van zijn opponent en voegde een blozende René Hake tijdens de persconferentie in het kleinste perskamertje van de Jupiler League de lovende woorden toe: ,,Goed gedaan, collega.’’
Voor FC Emmen is het tevens zaak voldoende punten te pakken omdat puntenaftrek wegens de financiële malaise op de loer ligt. In de eerste helft leek FC Emmen daar aanvankelijk moeite mee te krijgen omdat FC Oss goed van start ging. FC Emmen slaagde er echter snel in het tempo uit de wedstrijd te halen en kreeg bij uitvallen zelfs twee prima kansen die beiden door Kay Velda om zeep werden geholpen. FC Oss was alleen gevaarlijk kort voor rust met een vrije trap van Marcel van der Sloot maar doelman Zeinstra boog het schot om tot hoekschop.

Enzo Huntink (links) debuteerde in de basis (Foto: Gerrit Rijkens)

Na de rust was een offensief van de thuisclub eigenlijk het meest logische spelbeeld maar dat kwam er niet echt uit. FC Emmen begon opeens ook nog prima te voetballen en de kansen kwamen er ook. Een kopbal van Sander Fischer werd door verdediger Kevin Huijsman van de doellijn gehaald. De in de basis debuterende Enzo Huntink raakte met een kopstoot de binnenkant van de paal en af en toe was in de Osse defensie sprake van regelrechte paniek. Negen minuten voor het einde kwam FC Emmen dan volkomen verdiend op voorsprong. Shkodran Metaj schoot een vrije trap ineens langs het muurtje, waarbij Sander Fischer voor afleiding zorgde, langs doelman Arends: 0-1. Dolle taferelen van vreugde bij FC Emmen maar wellicht was iets meer ingetogenheid beter geweest want amper een halve minuut later werd FC Oss in de gelegenheid gesteld om via Marcel van der Sloot de gelijkmaker te scoren. Sneu voor FC Emmen dat eigenlijk een overwinningspremie verdiende maar de clubkas zou dat vermoedelijk niet kunnen trekken.

Shkodran Metaj laat zich knuffelen na de 0-1 (Foto: FC Emmen Media)

Sander Fischer (liggend) redt in de 90e minuut op een inzet van Tim Nelemans (12).(Foto: Gerrit Rijkens)

FC Oss-FC Emmen 1-1. 81. Metaj 0-1, 82. Van der Sloot 1-1. Scheidsrechter: Lindhout. Gele kaart: Van de Sande (FC Oss), Huntink, Metaj, Koenders (FC Emmen). Scheidsrechter: Lindhout.
FC Oss: Arends; Van Muyen, Huijsman, Grootfaam (89. Antonio Stankov), Kapralik, Simone, Van der Sloot, Keizer, De Ruiter (65. Koot), Bieber, Van de Sande (85. Nelemans).
FC Emmen: Zeinstra; Kunst, Görtz, Fischer, Koenders, Velda, De Groot, Bemba (65. Sterk), Huntink, Wolters (77. Mravec), Metaj.