Terug naar overzicht Terug

FC EMMEN MAAKT VALSE START


 Er was ongetwijfeld aan diverse scenario’s gedacht voorafgaande aan de openingswedstrijd van het seizoen. Een puntje bij Go Ahead Eagles zou aardig zijn, een zege zou een kleine sensatie zijn of hooguit een kleine nederlaag. Dat FC Emmen uiteindelijk een 6-0 afstraffing kreeg toegediend, heeft zonder twijfel bij geen enkel weldenkend mens een rol gespeeld. De 6-0 pak slaag kwam daarom als een mokerslag aan. ,,Een blamage, we hebben meegewerkt aan een Go Ahead Eagles show”, merkte een zwaar teleurgestelde coach Gerry Hamstra op.
Wat ging er mis in de redelijk gevulde Adelaarshorst. Wat het veldspel betrof deed FC Emmen eigenlijk aardig mee. In het eerste half uur was het beslist niet de mindere van de thuisclub ondanks een snel opgelopen achterstand. Na negentig minuten spelen was de hoekschoppenverhouding zelfs 11 tegen 4 in het voordeel van de Emmenaren. Met de doelkansen was het echter een andere verhaal, daar was de verhouding eerder omgekeerd, goed beschouwd nog beroerder want over de hele wedstrijd gerekend kwam FC Emmen niet verder dan een kopbal net naast van Robbie Haemhouts na een voorzet van Edgar Bernhardt. Op dat moment was er echter al 68 minuten gespeeld en was de stand reeds 04-0.
Bij de eerste twee goals, in de 6e en 31e minuut, werd het centrale deel van de defensie verrast door onnodig balverlies waardoor Rogier Wissink en Sjoerd Ars konden profiteren. Geflatteerd op dat moment maar dat werd snel anders. Doelman Thomas Villadsen redde vervolgens op een kopbal van de ongrijpbare Orlando Smeekes en vijf minuten voor de pauze had FC Emmen geluk dat arbiter Van Boekel geen strafschop zag in een actie van Robin Demeijer.
FC Emmen wankelde, bijna elke lange bal zorgde voor paniek in de verdediging. Maar vooral de razendsnelle rechterspits Orlando Smeekes, al in zijn Helmond Sport periode een nachtmerrie voor FC Emmen, kreeg te veel ruimte. Hij werd bij de bal aanname niet gestoord en eenmaal op snelheid had Mark Bevaart bijna altijd het nakijken. Dat werd in de tweede helft niet anders. Na een vrije trap op de lat van verdediger Luuk te Boekhorst kon Dominique van Dijk een minuut later een voorzet vanaf rechts zo maar intikken: 3-0. Acht minuten was er een vrijwel identieke situatie en weer maakte Van Dijk het karwei af: 4-0.
Met Edgar Bernhardt voor Morten Friis en later nog Ronald Breinburg voor Jannes Wolters en debutant Bas Dost voor Sergio van Dijk ging FC Emmen de slotfase in waarin het alleen nog maar erger werd. Hoewel de invallers Dost en Bernhardt af en toe lieten doorschemeren aan meer dan een invallersrol toe te zijn. Achter in regeerde echter de chaos bij FC Emmen dat machteloos moest toezien hoe Orlando Smeekes de wedstrijd van zijn leven speelde door in de 74e en 75e minuut twee keer te scoren. Uit een passje van hem had Dominique van Dijk zelfs de 7-0 moeten scoren maar de aanvoerder van de Deventenaren wilde het te mooi doen en mikte over.
,,Na de 3-0 was er geen houden meer aan”, analyseerde Gerry Hamstra. ,,In de voorbereiding blonken we uit door een stabiele organisatie maar daarvan heb ik hiet totaal niets gezien.”
Go Ahead Eagles-FC Emmen 6-0. 6. Wissink 1-0, 31. Ars 2-0, 54. Dominique van Dijk 3-0, 62. Dominique van Dijk 4-0, 74. Smeekes 5-0, 75. Smeekes 6-0. Scheidsrechter: Van Boekel. Gele kaart: Vosselman (Go Ahead Eagles), Bonevacia, Haemhouts, Friis (FC Emmen). Toeschouwers: 4123.
Go Ahead Eagles: Moeliker; Vosselman, Göbel, Te Boekhorst, Schotman; Wissink (84. Türk), Dominique van Dijk, Oosthout; Ahahahaoui, Ars (75. Platvoet), Smeekes (82. Ax).
FC Emmen: Villadsen; Bevaart, Van der Kruis, Wolters (76. Breinburg), Demeijer; Haemhouts, Stroeve, Bonevacia; Verweij, Sergio van Dijk (76. Dost), Friis (55. Bernhardt).