Terug naar overzicht Terug

FC Emmen maakt valse start tegen FC Zwolle


Vorig seizoen begon FC Emmen de competitie met een 4-0 verliespartij tegen RBC Roosendaal en zo gezien is de 3-0 tegen FC Zwolle een lichte verbetering. Maar dit statistische feitje zal de FC Emmen aanhang natuurlijk geen bevrediging geven. De ploeg verloor de slag op alle fronten waardoor de Zwolse formatie een heerlijk avondje beleefde. ,,Hier zit een gelukkige trainer”, kon FC Zwolle trainer Art Langeler na afloop dan ook melden. Dat hield automatisch in dat Azing Griever in een totaal andere gemoedtoestand verkeerde. ,,FC Zwolle was eigenlijk nog mild voor ons”, moest hij erkennen. De 3-0 nederlaag had gezien de andere uitslagen normaal gesproken betekend dat FC Emmen na de eerste speeldag rode lantaarndrager zou zijn maar door het punten gegoochel van de KNVB ontliep de Drentse profclub deze vernedering.
FC Emmen maakte vanaf de start een uiterst onzekere indruk. Sander Fischer bijvoorbeeld was in het afgelopen seizoen in de slotfase een lichtpunt maar kan in de ogen van trainer Griever weinig goeds doen en daar is hij voorlopig nog niet beter van geworden. Hij gaf leiding aan een verdediging die voortdurend achter de feiten aan liep. FC Zwolle vond voortdurend openingen omdat niemand bij FC Emmen in staat bleek de gaten te dichten. Op het middenveld speelde verder Angelo Zimmerman een draak van een wedstrijd. Het aantal afspeelfouten was op de vingers van twee handen niet te tellen. Dat maakte van de voorste linie natuurlijk ook een instituut dat het eigenlijk zelf maar moest uitzoeken en dat werkte dus niet. Spits Ruud ter Heide werd herhaaldelijk met lange ballen bediend terwijl hij net uit buitenspelpositie terug kuierde. De aanvoerder heeft dan ook geen enkele scoringskans gehad.
Om na veertien seconden al op een 0-1 achterstand te staan is natuurlijk ook verre van ideaal. Sjoerd Ars maakte zijn faam als goalgetter snel waar, hij speelde Sander Fischer uit na een in eerste instantie nog door doelman Zeinstra weggewerkte bal en zette zijn ploeg moeiteloos op voorsprong. De Emmer sluitpost is overigens een topper in het stoppen van de bal maar het uitschieten is nog steeds van pupillen niveau. Een foute uittrap na twaalf minuten gaf FC Zwolle de mogelijkheid op 0-2 maar Danny Schreurs schoot voorlangs. FC Emmen kreeg halverwege een doelkans toen Sjors Paridaans op een voor hem gunstige plek een vrije trap kreeg toegewezen. De linkspoot, die verdedigend al niet goed in zijn  vel stak, schoot ongeconcentreerd hoog over. FC Zwolle dreigde vervolgens compleet over FC Emmen heen te walsen. De enige Emmenaar die serieus tegenstand bood was echter doelman Harm Zeinstra die met een aantal geweldige redding een grotere achterstand voor kwam. Hij was slechts een keer kansloos op een laag schot van Danny Schreurs: 0-2.
Met debutant Bart de Groot als vervanger voor Sander Fischer probeerde FC Emmen na de rust een inhaalslag te maken. Het ging inderdaad een tikkeltje beter maar een slordigheid van Paridaans na vijf minuten spelen gaf FC Zwolle een nieuwe grote kans maar weer stond Harm Zeinstra op de goede plek. Twee minuten later kreeg Eldridge Rojer een mogelijkheid maar mikte een meter naast. FC Emmen bouwde af en toe aardig op zoals in de 61e minuut tot Angelo Zimmerman de boel bedierf door een ongelooflijke slechte pass te geven. In de 68e minuut leek FC Emmen toch te kunnen juichen toen invaller Milos Malenovic een kopkans kreeg uit een hoekschop maar de bal stuitte via de paal het veld weer in.
In de slotfase trok FC Zwolle definitief de wedstrijd naar zich toe. Albert van der Haar raakte de staander en vijf minuten voor het einde kreeg FC Zwolle een strafschop na een overtreding van Sjors Paridaans. Sjoerd Ars liet Zeinstra kansloos. ,,Deze wedstrijd komt nog te vroeg voor ons”, hield Azing Griever zijn toehoorders voor. ,,We hebben meer tijd nodig, wellicht nog vier of vijf weken.” Met een uitwedstrijd tegen Cambuur voor de boeg geeft dat de Emmer burger nog niet echt moed.

FC Emmen – FC Zwolle 0-3. 1. Ars 0-1, 33. Schreurs 0-2, 86. Ars (strafschop) 0-3. Scheidsrechter: Gözübúyük. Gele kaart: Guus de Vries, Paridaans (FC Emmen), Botteghin, Van den Berg, Ars (FC Zwolle). Toeschouwers: 3100.
FC Emmen; Zeinstra; Leonardo, Fischer (46. De Groot), Paridaans, Guus de Vries, Poldervaart (61. Malenovic), Zimmerman, Chery, Rojer, Ter Heide, Stolte (69. Denissen).
FC Zwolle: Boer: Tissingh, Van der Haar, Botteghin, Bakkati, Slot, Schreurs (84. Olijve), Reijnen, Van den Berg, Ars (89. Kluin), Van Polen (71. Bakker).  
 


Eldridge Rojer lijkt het hoofd van een Zwollenaar te raken (Foto: Henk Benting)

 

Milos Malenovic (geheel rechts) is dicht bij een doelpunt (foto: Gerrit Rijkens)

 

Harm Zeinstra is verslagen: Danny Schreurs schiet de 0-2 binnen (Foto: Gerrit Rijkens)

 

Azing Griever ziet het niet meer zitten, assistent Joseph Oosting controleert zijn horloge.

 

Leonardo (rechts) is de bal even kwijt, geheel links Bart de Groot met achter hem Richard Stolte.

 

Doelman Harm Zeinstra had over werk niet te klagen (onderste 3 foto’s: FC Emmen Media)