Terug naar overzicht Terug

Azing Griever laat Denissen uit de basis


Voor Azing Griever is het duel van vrijdagavond zijn 242e wedstrijd in het betaalde voetbal als trainer. Collega Art Langeler van FC Zwolle begint, over ervaring gesproken, pas aan zijn 16e wedstrijd als hoofdtrainer. De laatste wedstrijd van Griever als trainer van Emmen was op 24 oktober 1998 tegen FC Zwolle en start dus ook weer tegen de formatie uit de hoofdstad van Overijssel. Bijna twaalf jaar geleden won hij met 1-0 in Zwolle en een zelfde resultaat zou hem vrijdagavond zeer welkom zijn.  
 


Azing Griever hier in actie in een nacompetitiewedstrijd tegen FC Zwolle. 

Voor de Emmer trainer is het uiteraard een tijdelijke baan maar hij zal de ploeg toch de komende weken op het goede pad dienen te brengen. Vrijdagavond probeert hij dat te doen met een opstelling waarin Hans Denissen, de gedeeld topscorer van het afgelopen seizoen die een onopvallende voorbereiding heeft gedraaid, ontbreekt. Griever geeft de voorkeur aan Richard Stolte. Voor het overige zijn er geen verrassingen, ook spits Ruud ter Heide is weer van de partij en Eldridge Rojer maakt zijn debuut voor FC Emmen tegen zijn werkgever van het afgelopen seizoen. 

De vraag is natuurlijk hoe beide teams uit de voorbereiding zijn gekomen. FC Zwolle  had een redelijk zwaar oefenprogramma waarin het evenals FC Emmen van Jong Qatar verloor en ook SC Heerenveen bleek met 2-0 te sterk. Maar winst en een gelijkspel tegen Turkse eerste divisieploegen en een gelijkspel tegen het Spaanse Real Mallorca waren goede resultaten. Meer recentelijk werd in Spakenburg met 5-2 van zaterdagtopper IJsselmeervogels gewonnen en dat zullen maar weinig clubs verbeteren. FC Emmen begon redelijk maar zo langzamerhand kwamen er wat scheurtjes in het beeld dat de club voor ogen had. Met als gevolg een niet direct gewilde trainerswisseling en de vraag hoe de groep op de verandering reageert. De laatste oefenduels van beide teams vormen ook een opvallende gelijkenis. FC Emmen verloor met 3-1 van de beloften van PSV en FC Zwolle boekte afgelopen dinsdag een zelfde negatieve uitslag tegen de beloften van FC Groningen.


FC Zwolle is ook niet aan de economische recessie ontkomen en heeft de begroting met een half miljoen naar beneden moeten bijstellen. Het neemt niet weg dat de nummer vier van het afgelopen seizoen nog steeds een prima selectie heeft die in staat moet worden geacht bovenin een behoorlijk woordje mee te kunnen spreken.  Uit de selectie van vorig seizoen zijn wel de twee topschutters vertrokken. Eldridge Rojer en Cecilio Lopes waren gezamenlijk goed voor 20 doelpunten maar spelen nu voor respectievelijk FC Emmen en FC Dordrecht. Verder ging het talent Nick Vossebelt naar Willem ll. Maar met de komst van Sjoerd Ars is het verlies van Rojer en Lopes aardig gecompenseerd. Ars scoorde het afgelopen seizoen 16 keer voor RBC en is een garantie voor zo tussen de 15 en 20 goals. In de afgelopen vijf seizoenen scoorde hij voor drie verschillende clubs telkens 15 doelpunten of meer.

Statistisch gezien lijkt FC Zwolle in het voordeel want van de laatste tien onderlinge duels in Emmen won het zes keer. De thuisclub zegevierde slechts twee maal en twee maal werd het duel met een gelijkspel afgesloten.