Terug naar overzicht Terug

FC Emmen maakt valse start in vierde periode


FC Emmen is de vierde en laatste periode begonnen met een 2-0 nederlaag tegen Jong PSV. De Emmenaren kwamen in het lege Jan Louwers stadion niet uit de voeten en trainer Joop Gall sprak zelfs van ‘zomeravondvoetbal.” Door het resultaat is de Drentse formatie afgezakt naar de dertiende plek.


Joop Gall bouwde wat de opstelling van de ploeg voort op die van een week eerder toen met 4-1 van Almere City werd gewonnen. Tegen de talenten van PSV werkte dat echter niet, de Eindhovenaren maakten aanzienlijk minder fouten dan de matig spelende Almeerders en gaven bijna geen kansen weg. FC Emmen stelde daar weinig tegenover en trainer Gall weet dat cynisch aan de voor de tijd van het jaar hoge temperatuur van veertien graden bij het begin van het duel. ,,Ze moesten blijkbaar wennen aan die veertien graden want het leek wel zomeravondvoetbal. We konden geen enkele aanspraak op een driepunter maken, het leek wel voorjaarsmoeheid. We hebben niet kunnen brengen wat we moesten brengen.”

Leandro Resida in duel met Joshua Brenet.

Een hoogstandje van Oebele Schokker.

De eerste helft werd afgesloten bij een 0-0 stand maar er was een duidelijk optisch overwicht van Jong PSV. De Emmenaren moesten wel vaak aan de noodrem trekken want het regende vrije trappen rond de zestien meter. Die dreiging leverde dus geen tegengoals op wel moesten Sander Rozema en Shkodran Metaj een keertje op de doellijn redding brengen. FC Emmen kwam amper aan opbouwen toe, de bal werd snel weer ingeleverd met name Quenten Martinus was daar bedreven in. Joop Gall zag uiteraard dat het niet goed was en greep in de rust in. Bart de Groot werd ingezet voor Martinus en Leandro Resida mocht laten zien dat hij op de vleugels van meer waarde kan zijn dan als middenvelder.

De bal gaat naast, zo ook doelman Peter van der Vlag.

Sander Rozema krijgt een tackle van Rai Vloet te verduren (Foto’s: Gerrit Rijkens).

De ingreep leek te werken want FC Emmen begon sterk aan de tweede helft. Resida stichtte weer als vanouds gevaar op de flank en het middenveld was met de komst van De Groot meer in balans. In de derde minuut leidde dat al tot een mogelijkheid toen een prima voorzet van Resida op maat leek voor Oebele Schokker maar de Fries kon zijn voet er net niet tegen aan zetten. De nieuwe taktische aanpak van FC Emmen had echter ook een nadeel want achterin werd meer ruimte voor snelle tegenstoten geboden en dat leidde na een kwartier tot de 1-0. Verdediger Joshua Brenet kon aan de rechterkant opstomen en zijn voorzet werd doori de ex-NAC spits Alex Schalk ingetikt: 1-0.

Met de openingsgoal van Jong PSV werd de goede fase van FC Emmen merkwaardigerwijs ook afgesloten. Jong PSV liep in de 81e minuut via een fraaie aanval over links nog uit naar een 2-0 voorsprong en wederom was Schalk succesvol in de afronding. FC Emmen was geklopt en kon alleen nog een paar speldenprikjes ten beste geven. Een vrije trap van invaller Almubaraki recht in de handen van doelman Tyton negen minuten voor tijd was er zo eentje evenals een kopbal van Alexander Bannink in de 94e minuut die door de arrogant acterende Poolse keeper over werd getikt. Ook het inbrengen van Wout Weghorst sorteerde tegen de sterke PSV verdediging geen effect. Opvallend was nog wel dat Luis Pedro in de extra tijd een overtreding veinsde en daarvoor met een gele kaart werd beloond waardoor hij komende zaterdag tegen FC Volendam mag toekijken.

Jong PSV-FC Emmen 2-0. 59. Schalk 1-0, 81. Schalk 2-0. Scheidsrechter: BaX. Gele kaart: Bannink, De Groot, Luis Pedro (FC Emmen). Toeschouwers: 150.
Jong PSV: Tyton; Brenet, Koch, Jorgensen, Heesakkers (70. Tamata), Leemans, Vloet, Van Ooijen, Van Overbeek, Schalk, Boljevic (79. Rayhi).
FC Emmen: Van der Vlag; Görtz (81. Almubaraki), Luis Pedro, Siekman, Metaj, Resida, Rozema, Bannink, Schokker (70. Weghorst), Bergkamp, Martinus (46. De Groot).