Terug naar overzicht Terug

FC Emmen maakt Senegalese voetballers blij


De Casamance is een gebied in het noorden begrensd door The Gambia en in het zuiden door Guinee Bissau. Het gebied wordt door de Senegalese overheid een beetje achtergesteld vergeleken bij de rest van het land, met name bij de hoofdstad Dakar en omgeving. Toeristisch is het echter een steeds aantrekkelijker gebied gezien de prachtige flora en fauna en het oorspronkelijk Afrikaans cultureel leven. Toeristen die er komen vertrekken er bijna nooit zonder ook plannen te hebben gemaakt om de Casamance een handje te helpen bij de economische ontwikkeling. Vele Nederlanders hebben er kinderen ‘geadopteerd’, voor wie ze jaarlijks het schoolgeld betalen. Er zijn ziekenhuisjes, scholen en andere voorzieningen gebouwd met de hulp van particulieren.


Zo ook de Emmense toeristen die vorig jaar al voetballen hadden meegenomen voor de voetbalclub Lamine Diabang in Diannah, een dorpje vlakbij Kafountine. Ze hadden toen al gemerkt hoe welkom alle materiële hulp is. Daarom nu de FC Emmen shirts. Het bestuur van de voetbalclub Lamine Diabang organiseerde een groots dorpsfeest voor de overhandiging van de shirts. Een plaatselijke radioreporter verzorgde een live-verslag. Het hele dorp was uitgelopen om de voetbalwedstrijd in de nieuwe FC shirts te volgen. En het leek wel alsof de spelers, ofschoon op plastic schoenen en soms op blote voeten, de sterren van de hemel speelden en het heelal is adembenemend!

Het enthousiasme van Lamine Diabang heeft de Emmense toeristen aangestoken. Ze willen graag verder om de sterren van het voetbalveld in Diannah te laten schitteren. Ze brengen de dankbaarheid van de Senegalese voetballers graag over aan de profclub in Emmen, maar nemen ook een wensenlijstje mee. Want welke voetbalclub wil nu geen voetballers met echte voetbalschoenen laten spelen op een eigen trainingsveld En een voetbalclub in Senegal zit anders in elkaar dan in Emmen. Het bestuur van de club doet ook van alles om de meisjes uit hun dorp economische zelfstandighheid te geven. Het heeft een oude hut ter beschikking gekregen waar nu een naaischooltjes is opgericht. Er zijn naaimachines nodig. Achter die hut is een moestuin aangelegd. Met de opbrengst van die tuin worden nu materialen voor de naaischool gekocht. Het begin is er, maar een duwtje in de rug, een blijk van solidariteit is hard nodig. Sponsors zijn van harte welkom bij de Stichting Vrienden van Kelediang, Emmen, Rabobank 1177.03.672, tnv voetbalclub Lamine Diabang, Diannah, e-mail: [email protected]