Alexander Bannink ziet doelman Dennis Gentenaar ingrijpen.

Marvin Wijks probeert zijn tegenstander uit te kappen.

Said Bakkati (rechts) in duel met Sem de Wit.

Kay Velda en Yannick de Wit (23) in het strijdgewoel (Foto’s FC Emmen Media)

Het is bijna niet uit te leggen en het klinkt ook ongeloofwaardig, maar FC Emmen had zo langzamerhand in het linkerrijtje kunnen staan als het maar een fractie van de geboden kansen had benut. Ook tegen Almere City FC, nota bene de hekkensluiter, was het weer het zelfde liedje. Trainer Joop Gall kan na afloop dan ook meestal het zelfde verhaal ten gehore brengen. ,,Het is ongelooflijk hoeveel kansen wij krijgen. Je kunt je het zelf zo gemakkelijk maken maar de ene na de andere mogelijkheid wordt om zeep geholpen. De wet van Murphy is duidelijk op ons van toepassing. Wat het voetbal op zich betreft heb ik absoluut geen klagen maar voorin zijn we niet meedogenloos genoeg. Zelfs met een man meer na de rust bleef dat zo. In de kleedkamer werd gezegd, als we nog drie uur hadden gespeeld zou er nog geen doelpunt zijn gevallen. Dan krijg je ook nog kort voor tijd een doelpunt om de oren. Hier staat een gefrustreerde trainer.”

FC Emmen begon goed in Almere, al in de vijfde minuut was Marvin Wijks met een fraaie ren dicht bij de openingstreffer maar zijn inzet draaide op een hoekschop uit. De thuisclub liet bij vlagen zien ook wel degelijk over kwaliteit te beschikken wat Charles Dissels bijvoorbeeld vijf minuten voor de pauze bewees met een knal op de lat, toch was FC Emmen wat kansen betreft in de meerderheid. Onfortuin en soms ook gebrek aan slimheid stonden treffers in de weg. Alexander Bannink had bijvoorbeeld na een half uur de 0-1 op zijn schoen toen hij na een pass van Wijks vrij op Almere goalie Dennis Gentenaar kon afstormen, maar schoot recht tegen de sluitpost op. Kort voor rust kreeg Bannink nog een mogelijkheid maar de hoek was te moeilijk en hij had beter terug kunnen leggen op een medestrijder. Met schoten van grote afstand kent FC Emmen tot dus ver ook geen succes maar dat weerhoudt sommige spelers niet het te proberen. Zelfs de kleine Marvin Wijks bezondigde zich een keertje aan een zinloze knal vanaf een meter of dertig.

Waar FC Emmen in het verleden een goede periode na de thee dikwijls afwisselde met een matige tweede helft, of andersom, was dat deze keer niet het geval. De ploeg bleef kansen creëren en kreeg bovendien nog het voordeel van een man-meer situatie. Direct na rust stond Ruud ter Heide net voor de zestien op het punt om door te breken, maar werd door centrale verdediger Gino Felixdaal gepakt. Rode kaart besliste scheidsrechter Edwin Boot terecht en de aansluitende vrije trap werd door Kay Velda via buitenkant paal naast geschoten. Verdediger Kelvin Maynard mengde zich ook in het aanvalsgeweld en mikte kort daarop over. Het was niet zo dat Almere City geen tegenweer bood, integendeel want na een klein uur spelen kopte Cees Toet uit een hoekschop snoeihard in maar Peter van der Vlag verrichtte een fraaie redding. FC Emmen bleef evenwel domineren en kreeg ondanks het nu compacte verdedigen van de thuisploeg toch kansen. Wout Weghorst zag een schot tot hoekschop worden verwerkt, Ruud ter Heide kon net niet bij een scherpe voorzet van Marvin Wijks, een kopbal van Ter Heide eindigde in een corner: het was allemaal net niet. Rond de 76e minuut waren de kansen nog duidelijker. Uit een pass van Yannick de Wit kreeg Bannink de mogelijkheid om de score te openen maar Gentenaar bleef met een mooie redding overeind. Nog in dezelfde minuut kwam Ruud ter Heide in kansrijke positie maar opnieuw was Gentenaar spelbederver. Het was vanuit FC Emmen oogpunt om radeloos van te worden en dat werd nog erger toen negen minuten voor het einde invaller Rihairo Meulens met een schot van net buiten de zestien via binnenkant paal de 1-0 liet aantekenen wat tevens de beslissing was.

De vraag bij FC Emmen is wanneer het kwartje nu eindelijk eens gaat vallen. De kans om afstand van Almere City te nemen is vergooid, aanstaande vriijdag staat een nieuwe topper in de degradatiezone op het programma als FC Eindhoven, dat een gelijk aantal punten als FC Emmen bezit, op bezoek komt. Toch gaat Joop Gall niet veel veranderen, wat op zich niet zo vreemd is. De inzet is goed, het veldspel is redelijk verzorgd en er worden genoeg kansen geschapen. Alleen op dat ene belangrijke punt van de kansenafwerking loopt het niet, nog niet.

Almere City FC-FC Emmen 1-0. 81. Meulens 1-0. Scheidsrechter: Boot. Rode kaart: 46. Felixdaak (Almere City). Gele kaart: Toet (Almere City), Bakkati (FC Emmen). Toeschouwers: 1343.
Almere City FC: Gentenaar; Lilipaly, Felixdaal, Toet, Kappenberg, Sem de Wit, Faik (73. Kip), Serrarens, Dissels, Oost (80. Resodihardjo), Van Zaanen (46. Meulens).
FC Emmen: Van der Vlag; Bakkati, Yannick de Wit, Maynard, Kunst, Wijks, Velda, Bannink, De Visscher (67. Almubaraki), Ter Heide, Weghorst.