Terug naar overzicht Terug

FC Emmen loopt tegen Jong AZ eerste nederlaag op


Aan alle goede dingen komt een keer een einde, maar dat het tegen Jong AZ zou gebeuren hadden maar weinigen voorspeld. FC Emmen verloor in Noord-Holland met 2-1 waarmee een punt achter de fraaie reeks ongeslagen wedstrijden kon worden gezet. De serie bleef daarmee op negen steken.


De openingszet van Jong AZ kwam een tikkeltje te vroeg voor FC Emmen. De klok van het knusse stadion in het winderige en kletsnatte landschap van Wijdewormer stond exact op 53 seconden toen Dabney dos Santos de bal achter doelman Dennis Telgenkamp schoof. De complete Emmer verdediging liet zich wel heel gemakkelijk uitspelen. Het was een schok voor de Emmenaren die dachten op dezelfde voet door te kunnen gaan zoals de laatste weken het geval was. Er werd getracht een snel antwoord te vinden maar dat viel niet mee. De Alkmaarse zoneverdediging liet zich niet tot avonturen verleiden en had de zaken redelijk onder controle zodat de spitsen Cas Peters en Omran Hayrary nauwelijks openingen konden vinden. Aan de andere kant stond er bij Jong AZ een trio gevaarlijke spitsen in het veld met veel eredivisie ervaring. Levi Garcia, Dabney dos Santos en Iliass Bel Hassani hebben gezamenlijk meer dan tweehonderd eredivisie duels op hun CV staan en vroegen de nodige aandacht. Na een klein half uur kreeg Levi Garcia een geweldige kans maar mikte naast. Op slag van rust kreeg FC Emmen de kans om op gelijke hoogte te komen. Michael Chacon had op aangeven van Keziah Veendorp eigenlijk moeten scoren maar zijn inzet werd door doelman Nick Olij gestopt. In de extra tijd kreeg Jeroen Veldmate nog een mogelijkheid uit de vijfde hoekschop van FC Emmen maar kreeg de bal niet goed op de schoen.

AT5W1621

Het was niet goed toeven in de Wijdewormer.

AT5W1649

Hilal Ben Moussa gaat hier plat

AT5W1662

Omran Haydary was niet gelukkig met zijn acties.

De technische staf van FC Emmen greep in de rust nog niet in en besloot met dezelfde elf spelers de tweede helft te beginnen. Het leidde niet tot aanwijsbaar resultaat en de Emmenaren hadden geluk bij mogelijkheden voor Bel Hassani, die zijn schot door Dennis Telgenkamp zag worden weggerost, en Levi Garcia die na een slordigheidje van Jeroen Veldmate een vrij schootsveld kreeg maar naast mikte. De tweede treffer voor de thuisploeg kwam er echter toch en viel in de 57e minuut toen de Emmer defensie niet thuis gaf en de vrij staande middenvelder Jamie Jacobs simpel de 2-0 liet aantekenen. Dick Lukkien besloot onmiddellijk tot een dubbele wissel. Anco Jansen en Mario Bilate kwamen in het veld voor Michael Chacon en Omran Haydary. Tien minuten voor tijd werd ook nog Michiel Hemmen ingezet voor Youri Loen. Het in de strijd gooien van alle zwaargewichten bracht FC Emmen wel een veldoverwicht maar het leverde vooreerst niet meer op dan een wegens buitenspel afgekeurde goal van Alexander Bannink.

AT5W1705

Cas Peters zat stevig in de greep.

AT5W1809

Dennis Telgenkamp geklopt.

AT5W1882

Alexander Bannink heeft gescoord maar in buitenspelpositie.

De slotfase was spannend door het opportunistische voetbal van FC Emmen. Diep in de extra tijd van vier minuten verkleinde het via een goal van Michiel Hemmen de achterstand tot 2-1. Nadat het eerst bijna 3-1 was geworden door Tijjani Reijnders, doelman Telgenkamp greep goed in,  kreeg FC Emmen alsnog een late mogelijkheid op de gelijkmaker. Het kreeg een vrije trap te nemen op een aantrekkelijke afstand en positie die geknipt leek voor vrije trappen specialist Youri Loen. Die was echter gewisseld waardoor Jeroen Veldmate zijn taak overnam. Hij schoot echter in de muur waarop scheidsrechter Christian Mulder gelijk liet inrukken.

Jong AZ-FC Emmen. 2-1. 1. Dos Santos 1-0, 57. Jacobs 2-0, 90. Hemmen 2-1. Scheidsrechter: C. Mulder. Gele kaart: Reijnders, Garcia, Dos Santos (Jong AZ), Klok (FC Emmen). Toeschouwers: 587.
Jong AZ: Olij; Opdam (65. Church), Regeling, Bakker, Kramer, Hoedemakers, Reijnders, Jacobs, Bel Hassani (71. Einarsson), Dos Santos, Garcia.
FC Emmen: Telgenkamp; Bakker, Veldmate, Veendorp, Klok, Chacon (57. Jansen), Ben Moussa, Bannink, Loen (81. Hemmen), Peters, Haydary (57. Bilate).

Statistieken Jong AZ-FC Emmen:
Balbezit: 44-56%
Doelpogingen: 11-18
Schoten op doel: 5-12
Schoten naast doel: 6-6
Vrije trappen: 16-16
Corners: 2-7
Reddingen doelman: 11-3
Gele kaarten: 2-1

AT5W1890

Mario Bilate tussen twee verdedigers in.

AT5W1977

Michiel Hemmen scoorde in de 93e minuut.

AT5W1999

Jeroen Veldmate heeft de laatste kans maar schiet in de muur (Foto’s: Gerrit Rijkens)