FC Emmen levert prutswerk af in Volendam

Het had de dag van Harm Zeinstra kunnen worden. De twintigjarige Leeuwardenaar maakte zijn debuut in het betaalde voetbal als vervanger van Agil Etemadi die na de mededeling dat hij zijn basisplekje kwijt was prompt de kuiten richting Friesland heeft genomen. De nieuwe eerste doelman van Emmen zal echter met afgrijzen aan de wedstrijd in Volendam terug denken want binnen twintig minuten moest hij al drie keer de bal uit het net halen. Hij werd uiteindelijk een half dozijn keer gepasseerd waardoor het clubrecord van FC Emmen voor wat betreft de hoogste nederlaag ooit, het staat op 7-0, onaangetast bleef maar het was een dubbeltje op zijn kant.
Het was niet zo dat FC Volendam een briljante middag had maar het werd de kwakkelende formatie van trainer Edward Sturing wel erg gemakkelijk gemaakt. Verdedigend klopte er bij FC Emmen helemaal niets van: geen dekking, geen organisatie waardoor de doelkansen op een presenteerblaadje werden aangeboden en met dank werden aanvaard. Nadat eerst een kopbal van Jack Tuyp door Zeinstra nog kon worden gekeerd was het een minuut later wel raak toen Rowin van Zaanen na een vrije trap simpel inkopte. Zeinstra verrichtte nog een tweede redding maar in de veertiende minuut moest hij voor de tweede maal zwichten, nu op een diagonaal schot van Van Zaanen. Vijf minuten later werd Jack Tuyp vanaf rechts bediend en versloeg de arme Zeinstra met een lage kopbal voor de 3-0.
FC Volendam moest het vervolgens op eigen houtje doen en deed dat maar matig want FC Emmen gaf voor de thee geen verdere kansen weg. De bezoekers kregen een viertal kansjes maar die werden niet op waarde geschat. Zo rondde aanvoerder Niek Ripson een goede aanval af met een hopeloos schot vanuit een kansloze positie terwijl Hans Denissen zo vrij als een vogeltje stond. Kort voor rust was de hard werkende Milos Malenovic dicht bij een tegentreffer maar zijn kopbal ging via de vuist van doelman Zwarthoed over de lat.
Na de thee en de zondaagse preek van trainer Harry Sinkgraven toog FC Emmen richting het Volendamse doel maar doelpogingen van Erik van der Ven en Milos Malenovic bleven in de goede bedoelingen steken. ,,Na rust ging het in het eerste kwartier wel redelijk”, vind Sinkgraven. ,,Maar na de 4-0 was het natuurlijk eigenlijk alleen maar wachten op het laatste fluitsignaal.” Dat laatste bleef nog een poosje uit waarvan FC Volendam gebruik maakte door nog twee maal te scoren. Bij bijna elke dieptepass werden de Emmer verdedigers er uit gelopen zodat Jack Tuyp moeiteloos de 5-0 kon scoren. Melvin Platje, tot deze middag de topscorer van de thuisploeg. mocht vervolgens het halve dozijn volmaken. Een doelpunt dat voor een deel op naam van Sofian Akouili kon worden geschreven die op eigen helft een tegenstander ver het hoofd zag.
In twee achtereenvolgende uitwedstrijden heeft FC Emmen nu elf goals om de oren gekregen. Aanstaande vrijdag komt Excelsior, de leider in de derde periode, op bezoek. Hopelijk geeft een thuiswedstrijd de ploeg wat meer moed anders is het leed niet te over zien.

FC Volendam-FC Emmen 6-0. 8. Van Zaanen, 14. Van Zaanen 2-0, 19. Tuyp 3-0, 61. Van Zaanen 4-0, 65. Tuyp 5-0, 73. Platje 6-0. Scheidsrechter: Van Meenen. Gele kaart: De Wit (FC Volendam), De Vries (FC Emmen). Toeschouwers: 3573.
FC Volendam: Zwarthoed: Meijers, De Wit (75. Arz), Schilder, Maynard, Van Dijk (82. Ajnane), Hofstede, De Lange, Van Zaanen (70. Sluijter), Tuyp, Platje.
FC Emmen: Zeinstra: De Vries, Paridaans, Bergsma, Cathalina, Van der Ven, Ripson, Akaouili (79. Poldervaart), Houtkoop, Malenovic, Denissen.