FC Emmen levert huzarenstuk af

Vooraf beweerde trainer Harry Sinkgraven dat De Graafschap uit een zware klus was maar ‘niet onmogelijk.’ Waarop hij dat optimisme baseerde was op dat moment niet helemaal duidelijk maar na negentig ontstellend spannende minuten op de bijna volle Vijverberg was dat wel het geval. Tot op de botten gemotiveerd en heel de ziel en zaligheid in de wedstrijd gooien was de bedoeling geweest en die opdracht werd perfect uitgevoerd.

Hans denissen (rechts) heeft de 0-1 gescoord. Links Xander Houtkoop.

Sjors Paridaans zorgt voor rugdekking.

De Graafschap had zich de klus tegen de nummer achttien minder zwaar voorgesteld. Zo had trainer Darije Kalezich zijn topscorer Hugo Bargas voor het eerst uit de basisopstelling gelaten om Jhon van Beukering meer speeltijd te geven. In de tweede helft moest Bargas alsnog opdraven maar kon het blad niet meer wenden. FC Emmen had zich helemaal in de tegenstander vastgebeten. In verdedigend opzicht werd nauwelijks een centimeter weggegeven terwijl doelman Harm Zeinstra de wedstrijd van zijn leven keepte. FC Emmen gokte op de counter nadat De Graafschap stormachtig van start was gegaan met twee hoekschoppen in de eerste minuut. In de achtste minuut kwam de eerste gelegenheid voor FC Emmen en die werd gelijk benut. Het was een perfecte aanval over links opgezet door Angelo Zimmerman die Xander Houtkoop op weg stuurde. Houtkoop trok voor, er volgde een overstapje van Ruud ter Heide en het afwerken van Hans Denissen net buiten de zestien: 0-1. De thuisclub was even beduusd maar pakte het offensief snel weer op. Yuri Rose kopte drie minuten later net over en halverwege de eerste helft viel de gelijkmaker. Berry Powel verlengde op aangeven van Rogier Meijer de bal met het hoofd waarop Zeinstra kansloos was. De tienduizend toeschouwers verwachten vervolgens dat het bolwerk FC Emmen nu wel zou vallen maar dat gebeurde niet. Kansen waren er overigens wel, zo redde Zeinstra twee maal uitstekend waardoor FC Emmen de rust met een gelijke stand leek te halen. Het werd echter meer want in de 45e minuut kopte Ruud ter Heide de bal uit een hoekschop van Denissen langs doelman Joost Terol: 1-2.
Met Hugo Bargas voor Powel probeerde Kalezic zijn ploeg na de rust weer op het goede spoor te zetten terwijl bij FC Emmen de aangeslagen Michel Poldervaart was vervangen door Erik van der Ven die voor het eerst sinds 27 oktober weer speelminuten kreeg. De druk van De Graafschap werd tot het uiterste opgevoerd maar naarmate de doelpunten uitbleven werden de combinaties onnauwkeuriger. Wat mede te danken was aan het uitblinkende centrale duo Sander Fischer en Angelo Zimmerman, enige dissonant was Timothy Cathalina die na een uurtje dan ook werd vervangen door de pure linkerverdediger Tim Siekman.

Angelo Zimmerman is meester van de situatie.

Ruud Ter Heide (links) schuift ijskoud de 1-3 binnen.

Graafschap doelman Terol ziet toe hoe FC Emmen de 1-3 viert (Foto’s FC Emmen Media)

FC Emmen moest zich bij fasen beperken tot het wegroeien van de bal in de hoop dat de eenzame spits Ruud ter Heide er iets mee kon doen.  Dat momentje kwam dan een kwartier voor tijd en weer was het een perfect uitgevoerde counter, Hans Denissen passeerde de ver uit zijn doel gekomen Joost Terol en legde de bal richting Ruud ter Heide die het panklare hapje benutte voor zijn tweede goal van de avond: 1-3. FC Emmen ging steeds meer aan drie punten denken maar moest nog even bibberen omdat de even over het hoofd geziene invaller El Hassnaoui de achterstand tot 2-3 kon verkleinen.
De slotfase was chaotisch met een wanhopig aanvallend De Graafschap en een FC Emmen dat op een kansje  bleef loeren. Zes minuten voor het einde kwam die er ook maar Xander Houtkoop kreeg de deur niet op slot door alleen voor doelman Terol tegen hem op te schieten. Er was vervolgens nog een fraaie redding van Harm Zeinstra voor nodig om de 2-3 op het scorebord te houden. In de extra tijd kreeg ook de ingevallen Milos Malenovic een mogelijkheid maar mikte over.  Het maakte echter niets meer uit want koploper De Graafschap was in eigen huis een sensationele nederlaag toegebracht.

De Graafschap-FC Emmen 2-3. 8. Denissen 0-1, 22. Powel 1-1, 45. Ter Heide 1-2, 74. Ter Heide 1-3, 77. El Hassnaoui 2-3. Scheidsrechter: Winter. Gele kaart: Cathalina, Paridaans, Zimmerman (FC Emmen). Toeschouwers: 10202.
De Graafschap: Terol; Fränkel, Wormgoor (69. El Hassnaoui), Buijs, Nalbantoglu, Van den Ouweland (74. Kujala), Rose, Meijer, Powel (46. Bargas), Van Beukering, De Ridder.
FC Emmen; Zeinstra: Cathalina (56. Siekman), Fischer, Zimmerman, De Vries, Poldervaart (46. Van der Ven), Stroeve, Paridaans, Denissen, Ter Heide, Houtkoop (85. Malenovic).