Terug naar overzicht Terug

FC Emmen lastig voor FC Groningen


Op de overwinning van FC Groningen viel niets af te dingen maar wat FC Emmen liet zien mocht er best zijn. De jonge honden van trainer Harry Sinkgraven dwongen de subtopper uit de eredivisie tot een behoorlijke krachtsinspanning. FC Groningen begon met een basis die in grote lijnen ook die bij de start van het seizoen zal zijn en deze formatie bleef ruim een uur op het veld staan voor dat het grote wisselen begon. Bij FC Emmen was de spoeling door blessures aanmerkelijk dunner maar er bleef voldoende kwaliteit over om er een echte wedstrijd van te maken. En dat zonder tot een overdreven defensieve instelling te vervallen.
De beginfase was echter duidelijk voor de Groningers die een reeks prima doelkansen kregen. Vooral het hart van de Emmer verdediging werd een aantal malen uit elkaar gespeeld waardoor doelman Agil Etemadi alle gelegenheid kreeg zijn kwaliteiten te tonen. Dat deed hij bij inzetten van Koen van der Laak, Serhat Koc en Fredrik Stenmark en had een keertje geluk toen Danny Holla de paal toucheerde. Maar daarna kwam FC Emmen dat uiteraard nog steeds geen ingespeeld elftal heeft beter in de wedstrijd. Na een half uur kreeg Roy Stroeve bijna een kans maar doelman Luciano was hem iets te snel af. Timothy Cathalina kwam in goede schietpositie maar zijn inzet had het midden tussen een doelpoging en een voorzet. De beste mogelijkheid was voor Pedro Beda die vanaf de zijkant werd bediend door Arjen Bergsma, de kopbal van de Braziliaanse spits werd echter gekeerd door de Braziliaanse keeper van FC Groningen.
FC Emmen leek aldus met een brilstand te gaan rusten maar moest drie minuten voor de pauze toch de 1-0 achterstand incasseren. Serhat Koc, die evenals zijn bewaker Sjors Paridaans het vorige seizoen bij FC Eindhoven speelde, raakte in eerste instantie de lat maar was in de rebound wel succesvol. FC Groningen had in de beginfase betere kansen gehad maar deze telde.
Beide partijen begonnen na de thee met exact de zelfde formaties. FC Groningen oefende echter aanmerkelijk minder druk uit dan in het eerste half uur van voor de pauze. De eerste twee mogelijkheden waren zelfs voor FC Emmen. Eerst bood Michel Poldervaart de opkomende Timothy Cathalina een goede kans maar zijn schot was niet hard genoeg om de Groningse doelman te verontrusten. Na een uur spelen viel dan de gelijkmaker. FC Emmen zette een prima aanval op die Xander Houtkoop oog-in-oog met doelman Luciano bracht. De linkerspits van FC Emmen werkte deze mogelijkheid perfect af: 1-1. FC Emmen kon de gelijke stand echter niet lang vast houden want twee minuten na de 1-1 liet de defensie zich verrassen door een lange bal van achter uit waarna het voor Gonzalo Garcia een koud kunstje was om de 2-1 te scoren. Daarna begon het wisselen, bij FC Groningen bleven alleen doelman Luciano en Gibril Sankoh staan terwijl bij FC Emmen een kwartet frisse spelers in het veld kwam. Het was soms wel aardig druk voor het Emmer strafschopgebied maar Groninger doelpunten bleven uit.


 

Xander Houtkoop op weg naar de 1-1. (Foto: Gerrit Rijkens)


In de 90e minuut was FC Emmen nog wel op weg naar de gelijkmaker. Timothy Cathalina begon aan een lange mars dwars door de Groninger verdediging maar werd kort voor de zestien door Gibril Sankoh onderuit geschoffeld. Scheidsrechter Van der Scheer liet het bij geel maar in een competitieduel was het zonder twijfel rood geweest. Voor FC Emmen resteerde een vrije trap die door Xander Houtkoop millimeters naast werd geschoten. Geen 2-2 dus maar met de uitslag en het vertoonde spel mocht FC Emmen best content zijn.
FC Emmen-FC Groningen 1-2. 42. Koc 0-1, 59. Houtkoop 1-1, 61. Garcia 1-2. Scheidsrechter: Van der Scheer. Toeschouwers: 2500.
FC Emmen: Etemadi: Bergsma (62. De Groot), Görtz, Paridaans, Bai Kamara (62. Siekman), Ripson, Poldervaart (62. De Vries), Cathalina, Stroeve (62. Wolven), Beda (82. De Blok), Houtkoop.    

 

Doelman Agil Etemadi keepte een puike wedstrijd. 

 

Roy Stroeve verliest het duel van doelman Luciano da Silva (Foto’s FC Emmen Media)