FC Emmen laat zich door Jong AZ verrassen

FC Emmen doet nog steeds mee om de derde periodetitel maar heeft het niet meer in eigen hand. Oorzaak was de onverwachte 2-0 nederlaag tegen Jong AZ dat FC Emmen in het begin van de competitie ook de eerste nederlaag toebracht. Komende maandag moet de beslissing vallen met nu FC Dordrecht als favoriet terwijl FC Emmen de voornaamste achtervolger is. Van de concurrenten viel Telstar af waarvoor Jong AZ in de plaats is gekomen met slechts twee punten achter koploper FC Dordrecht.

FC Emmen speelde met rouwbanden wegens het overlijden van de zesjarige dochter van oud-speler Antoine van der Linden. In de zesde minuut werd daarom geapplaudisseerd als steunbetuiging aan de familie Van der Linden.

Fc Emmen - Jong AZ Foto Boudewijn Benting Emmen km 10
Op deze wijze werd respect richting familie Van der Linden betoond.
Alexander Bannink in duel met Joris Kramer.

De tussenstanden van duels waarbij de concurrenten van FC Emmen waren betrokken gaven lang een niet ongunstig beeld maar de hoofdzaak was toch zelf aan het scoren te komen. In de eerste helft lukte dat niet hoewel de kansen zoals zo vaak wel aanwezig waren. Er waren zeker een stuk of zes goede mogelijkheden en kansen op een kans in tegenstelling tot Jong AZ dat de Emmer doelman Dennis Telgenkamp niet kon bedreigen. De mooiste kwam na twintig minuten van de linkervoet van Alexander Bannink die de onderkant van de lat teisterde. Kort daarop miste hij op een haar na een prima voorzet van Gersom Klok. Het wilde ondanks deze mogelijkheden niet echt vlotten bij FC Emmen reden waarom coach Dick Lukkien vanaf de 33e minuut Mario Bilate en Norair Mamedov aan de warming-up stuurde. Hij wachtte evenwel tot na de rust met het wisselen. De rust ging in met een dubbelblanke stand en gaf toch reden tot enige ongerustheid.

Anco Jansen kon geen uitblinkersrol vervullen.
Cas Peters aan de bal
Glenn Bijl gaat onder uit (Foto’s: Boudewijn Benting).

In de tweede helft kwam Mario Bilate de frontlinie versterken waarvoor Youri Loen moest wijken. Met hem zette FC Emmen een ware belegering in op het door Nick Olij verdedigde doel maar de bevrijdende treffer wilde maar niet lukken. De Alkmaarse doelman redde een aantal malen uitstekend en zag ook een fiks aantal slecht gemikte schoten over en naast zijn heiligdom vliegen. De tijdverstreek en de druk op de Emmenaren nam toe. Norair Mamedov kwam als vervanger van Cas Peters in het veld maar de wisselingen haalden deze keer ook niets uit. Jong AZ had eigenlijk nog geen kans gehad tot vijf minuten voor tijd een slap schot door FC Emmen verdediger Gersom Klok zodanig van richting werd veranderd dat doelman Telgenkamp kansloos was: 0-1. Er was nog vijf minuten plus drie extra tijd over om nog minimaal een gelijkspel uit het vuur te slepen maar het werd nog erger want in de extra tijd veroorzaakte Gersom Klok in zijn eigen strafschopgebied een penalty die door spits Jelle Duin in 0-2 werd omgezet.

De teleurstelling was enorm na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Bax. FC Emmen was in statistisch opzicht met afstand de beste ploeg gebleken. De thuisclub liet maar liefst 18 doelpogingen noteren tegenover slechts 2 voor Jong AZ. De hoekschoppen verhouding was 12 tegen 3 in het voordeel van de thuisclub terwijl het balbezit 60-40 procent was. In de belangrijkste statistiek, de doelpunten, liet FC Emmen het echter afweten. Jong AZ was in dat opzicht een voorbeeld van hoe het wel moest door uit anderhalve kans twee keer te scoren.
Jong AZ trainer Martin Haar had geen moeite te erkennen dat het een fortuinlijke zege was. ,,FC Emmen had duidelijk de overhand.’’ Dat had collega Dick Lukkien uiteraard ook gezien. ,,We zijn zeker tachtig procent van de tijd de bovenliggende partij geweest. Kansen waren er ook genoeg maar kwalitatief hebben we toch niet kunnen brengen wat we in ons hebben. Een teleurstellende avond die een slecht gevoel achterlaat. Het is balen maar we moeten nu komende maandag in Oss onze huid zo duur mogelijk verkopen.’’

FC Emmen-Jong AZ 0-2.  85. Jacobs 0-1, 90. Duin (strafschop) 0-2. Scheidsrechter: Bax. Gele kaart: Bilate (FC Emmen), Hardijk (Jong AZ). Toeschouwers: 4213.
FC Emmen: Telgenkamp; Klok, Veendorp, Veldmate, Bakker, Ben Moussa (81. Haydary), Bijl, Loen (46. Bilate), Peters (62. Mamedov), Jansen, Bannink.
Jong AZ: Olij; Church (90. Groot), Regeling, Van Eijden, Kramer, Hoedemakers, Jacobs (86. Kurban), Einarssen, Hardijk (76. Kaandorp), Duin, Springer.