Terug naar overzicht Terug

FC Emmen laat twee punten liggen


Al zes seizoenen achtereen had FC Emmen thuis niet van Helmond Sport gewonnen maar de zevende poging die negatieve reeks te doorbreken leek een grote kans van slagen te hebben. Bij een 1-1 stand na ruim een half uur spelen kreeg de Brabantse formatie een rode kaart te verwerken waardoor FC Emmen bijna een uur lang een man meer op het veld had staan. In het restant van de eerste helft leverde dat een groot overwicht plus een aantal kansen op zonder echter tot scoren te komen. Na de rust kreeg dit jammer genoeg geen voortzetting. FC Emmen kwam zelfs opnieuw op achterstand waardoor de nodige inspanningen moesten worden geleverd om op gelijke hoogte te komen. Dat lukte maar de winnende treffer bleef uit waardoor de negatieve serie tegen Helmond Sport op zeven werd gebracht.


Rood voor Stanley Elbers (11), Tim Siekman ligt op de grond.

Leandro Resida in duel met Roel van de Sande. (Foto’s: Boudewijn Benting).

Voor de bezoekende trainer Jan van Dijk was het gelijke spel na de snelle rode kaart voor Stanley Elbers een meevaller. ,,Je komt hier natuurlijk naar toe om resultaat te halen maar soms is een gelijkspel het maximaal haalbare. Dat was hier dus het geval. Na die kaart kwamen we in problemen maar na rust hadden we afgesproken compact te blijven spelen en proberen het tempo er uit te halen. Dat is prima gelukt en uit wat misschien een halve kans was scoorden we ook nog de 1-2. FC Emmen moest daardoor nog meer komen maar hield het tempo te laag waardoor het voor ons was te overzien.’’

Collega Joop Gall betreurde uiteraard de gemiste kans om de drie punten te pakken. ,,We wilden ons spelletje spelen met druk zetten, afjagen van de bal om fouten af te dwingen in de hoop snel op voorsprong te komen. In plaats daarvan kregen we de 0-1 om de oren wat overigens een wereldgoal was. Daarna kregen we tot aan de rust veel kansen zonder tot scoren te komen. In de rust nog gewaarschuwd van kijk uit voor de dode spelmomenten maar dan kom je toch nog op achterstand. E hebben het vervolgens matig tot slecht uitgespeeld. Tempo was te laag, we liepen uit de organisatie en te veel voor de bal. Bannink had kort voor tijd nog de 3-2 op de schoen maar ook dat lukte niet.’’

Tim Siekman en Sander Rozema verdenken een Helmonder van hands.

Said Bakkati neemt het heft in handen.

Luis Pedro en Frank Olijve houden Oumar Diouck (10) in de peiling (Foto’s: Bennie Wolbers).

Hoewel het uiteindelijk voor FC Emmen beter had kunnen en eigenlijk moeten aflopen, was het vooral in de eerste helft een attractief schouwspel. De partijen waren aan elkaar gewaagd met aan beide kanten de rechterspitsen als uitblinkers. Leandro Resida was dat bij de thuisploeg en Stanley Elbers maakte gelegenheids linksback Tim Siekman het leven zuur. Dat leidde na exact een half uur tot de 0-1. Elbers won het duel van Siekman op de punt van de zestien en haalde vervolgens ineens uit waardoor de bal in de verste hoek vloog: 0-1. FC Emmen deed echter vlot iets terug want vier minuten later fabriceerde Roland Bergkamp zijn eerste competitiegoal na een vrije trap wegens een overtreding op de bijna ongrijpbare Resida. Een minuut later vergreep Stanley Elbers zich, op de helft van FC Emmen nota bene, aan Siekman en mocht gaan douchen. FC Emmen trok het duel vervolgens naar zich toe met kansen voor Cas Peters, Alexander Bannink en tot twee maal toe zelfs voor Tim Siekman die o.a. een geweldige kopkans verknoeide.

Na de rust dacht FC Emmen op dezelfde voet door te kunnen gaan maar Helmond Sport had daar andere gedachten over. Het verdedigde massaal waardoor het steeds slordiger wordende FC Emmen de openingen niet kon vinden. De voorzetten van Said Bakkati kwamen amper meer aan en op links leverde Cas Peters een bescheiden bijdrage wat ook voor doelman Marko Meerits gold die als een zesje keepte maar eigenlijk naar de zeven toe moet. In de vijfde minuut na de pauze sloeg hij nog een vrije trap van Van de Sande tot hoekschop maar die leverde vervolgens zoveel verwarring voor de goal op dat Diouck de 1-2 kon laten aantekenen. FC Emmen moest weer een inhaalrace opstarten en dat had binnen het kwartier succes toen een aanval via Siekman en Bannink door Leandro Resida werd afgewerkt: 2-2. Er was nog tijd voldoende om de drie punten binnen te halen maar die werd slecht besteed. Wel kreeg Alexander Bannink in de 88e minuut nog een geweldige kans maar stuitte op invaller doelman James Watt, eerste doelman Van der Steen was wegens een schouderblessure vervangen. In de extra tijd verknoeide FC Emmen nog een mogelijkheid om gevaar in het strafschop te stichten. Het kreeg met een minuut te spelen een vrije trap halverwege de helft van de Brabanders maar nam daar erg veel tijd voor. Vervolgens werd die door Boy Deul genomen die de vrije trap hoog over vriend en vijand over de achterlijn joeg.

FC Emmen-Helmond Sport 2-2. 30. Lbers 0-1, 34. Bergkamp 1-1, 50. Diouck 1-2, 63. Resida 2-2. Scheidsrechter: Dieperink. Rode kaart: 34. Elbers (Helmond Sport). Gele kaart: Van Nuland, Kazlauskas (Helmond Sport). Toeschouwers: 3875.
FC Emmen: Meerits; Bakkati (83. Almeida), Luis Pedro, Seip (70. Deul), Siekman, Olijve, Bannink, Rozema, Resida, Bergkamp, Peters.
Helmond Sport: Van der Steen (46. Watt); Justiana, Van Nuland, De Regt, Van de Sande, Hutten, Visser, Diouck, Tuyp (73. Gomez), Elbers.