Terug naar overzicht Terug

FC Emmen laat thuis twee dure punten liggen


 De resultaten van de concurrentie voor de play offs waren de laatste weken vrijwel voortdurend in het voordeel van FC Emmen. Het zat er in dat zoiets niet van blijvende aard was, maar thuis twee punten laten liggen tegen Achilles ’29 lag toch niet in de lijn der verwachting. De 2-2 was wel geheel onnodig en onverdiend wat bezoekende coach Francois Gesthuizen volmondig beaamde. ,,Dit zijn gestolen punten voor ons.” Oorzaken voor het gelijke spel waren gemakkelijk aan te wijzen. FC Emmen was vooral in de eerste helft de baas maar slaagde er na de pauze niet in ondanks een heel arsenaal aan doelrijpe kansen de voorsprong te vergroten. Het kreeg bij de eerste de beste Achilles ’29 aanval, na een uur spelen, een doelpunt tegen en in de extra tijd werd het zelfs nog 2-2 toen scheidsrechter Sanders FC Emmen benadeelde door in een onbedoelde actie van Tim Siekman een strafschop te zien.


Roland Bergkamp met Steven Edwards (2) in de nabijheid was de maker van de 1-0.

Cas Peters schoot de 2-0 binnen en tevens zijn 23e van het seizoen (Foto’s: Boudewijn Benting.

 Het bereiken van de play offs stond volgens velen al vast maar dat was een kwestie van de huid verkopen voordat de beer is geschoten. FC Emmen heeft nog steeds geen garantie hoewel het zeker nog niet hoeft te wanhopen. Ook de kans op de vierde periodetitel is nog steeds aanwezig. Volgende week zelf winnen in Maastricht van MVV en tegelijk een nederlaag van FC Eindhoven zou voldoende zijn. Duidelijk is wel dat FC Emmen het niet in eigen hand heeft maar dat was voor het duel tegen Achilles ’29 ook al het geval.

De wedstrijd verliep in de eerste helft volgens plan. Trainer Joop Gall: ,,Het was zoals ik graag wil zien: opjagen en kansen afdwingen. ” Spits Roland Bergkamp kreeg al na 26 seconden een kansje en was korte tijd later nog eens bij twee mogelijkheden betrokken. Zijn vierde kans was vervolgens wel raak uit een situatie die ontstond na de eerste hoekschop voor FC Emmen. Na een klein half uur kreeg FC Emmen een tegenslag te verwerken. Aanvoerder Frank Olijve was bij een botsing met  Tim Konings betrokken, hobbelde aanvankelijk nog even door maar het was zonneklaar dat hij de weg kwijt was. Een geval van hersenschudding was duidelijk, licht of zwaar moet nog worden vastgesteld maar het zou hem best op een paar weken absentie komen te staan. Met Bart de Groot als invaller bleef het overwicht van FC Emmen overeind een Cas Peters drukte dat uit in een fraaie tweede treffer vanaf een meter of dertig. ,,Een keurige 2-0 voorsprong en na de pauze moesten we dat uitbreiden”, volgens Joop Gall. ,,Maar het bleef uit ook al omdat Achilles ’29 anders ging spelen.”

Een bijzondere pose van Boy Deul. Links Achilles doelman Leon ter Wielen.

Frank Olijve maakt een aangeslagen indruk en zal korte tijd later het veld verlaten.

De belangstelling was boven gemiddeld (Foto’s: Bennie Wolbers).

FC Emmen begon na de thee wel redelijk met prima mogelijkheden voor eerst Boy Deul, hij probeert nog steeds de vorm van voor de winterstop terug te vinden, en Bannink samen met Deul na een mooie pass van Peters. Vier minuten later viel echter de 2-1 zo maar uit de lucht. Het was de eerste eigenlijk maar halve kans voor de gasten maar omdat doelman Meerits de inzet niet goed verwerkte kon Frank Wiafe van dicht bij intikken. Hoewel de wedstrijd er niet leuker op werd kreeg FC Emmen nog mogelijkheden om de stand naar een veilige voorsprong te tillen. Boy Deul mikte echter uit prima positie naast en Cas Peters knalde net over de kruising. In de extra tijd van drie minuten viel dan de gelijkmaker. ,,Het was geen strafschop”, legde Joop Gall uit. ,,De van dicht bij ingeschoten bal ging van de knie naar de arm van Siekman en daar kun je geen strafschop voor geven. Maar uiteindelijk hebben we het gelijke spel over ons zelf afgeroepen door zoveel honderd procent kansen niet te benutten.” Misschien krijgt FC Emmen met nog meer tegenslag te maken want kort voor tijd viel Roland Bergkamp uit wijzend naar de hamstrings. De medische staf van FC Emmen krijgt het druk. 

 FC Emmen-Achilles ’29 2-2. 13. Bergkamp 1-0, 30. Peters 2-0, 58. Wiafe 2-1, 90. Thoone (strafschop) 2-2. Scheidsrechter: Sanders. Gele kaart: Olijve (FC Emmen), Van Steen (Achilles ’29). Toeschouwers: 4680.
FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, Seip, Siekman, Olijve (28. De Groot), Bannink, Mannes, Deul (83. Resida), Bergkamp (90. Hagenauw), Peters.
Achilles ’29:  Ter Wielen; Koning (22. Boean), Zeller, Edwards (57. Shanwary), Verhoeven, Van Steen, Thoone, Smits, Sürmeli, Wiafe, Worm.