FC Emmen laat tegen FC Oss twee punten liggen

Om met een positieve noot te beginnen: door het gelijke spel is FC Emmen naar de zestiende plaats geklommen omdat het Telstar op doelsaldo is gepasseerd. Die zestiende plek is de hoogste klassering die FC Emmen dit seizoen heeft bereikt! Maar minder leuk was het feit dat de ploeg heeft verzuimd meer afstand van de gevaarlijke zone te nemen. Een 3-1 ruststand zou normaal gesproken toch rust kunnen geven maar daarvan was niets te bespeuren. Vooral het middenveld schoot schromelijk te kort waardoor FC Oss steeds weer de gelegenheid kreeg om de defensie van de thuisploeg onder druk te zetten.
Toch begon voor FC Emmen de wedstrijd ideaal. Al na een kwartier spelen stond er een 2-0 stand op het scorebord: een ongekende weelde. In de achtste minuut haalde Xander Houtkoop van ongeveer de punt van het strafschopgebied snoeihard uit en keeper De Vogt was kansloos. In de vijftiende minuut lanceerde Hans Denissen een van zijn befaamde vrije trappen die met veel moeite door De Vogt werd gestopt. In dezelfde minuut nog viel toch de 2-0. Hans Denissen zette Ruud ter Heide in scoringspositie en de spits weet wel wat hij met dergelijke mogelijkheden moet doen: 2-0. Onder tussen was al een beetje te bespeuren dat doelman Harm Zeinstra zijn dag niet had. Al een keer of drie waren zijn uittrappen ver onder de maat maar in de negentiende minuut ging het helemaal fout. Hij nam te veel tijd en schoot vervolgens in paniek tegen spits Tim Peters op waarna de bal in eigen doel caramboleerde: 2-1. Een blooper waarvan elke keeper nachtmerries krijgt. De tegengoal zorgde er voor dat FC Emmen uit balans raakte. Het speelde verkrampt en de gasten kregen vijf minuten na de 2-1 de kans op de gelijkmaker. Tim Peters kwam vrij voor Zeinstra te staan maar deze keer behoedde de goalie zijn ploeg voor een tegengoal door de inzet met de voet te keren. In het laatste kwartier voor de rust leek alles nog goed te komen met FC Emmen. Ruud ter Heide zag een inzet door doelman Wilko de Vogt gestopt maar zeven minuten voor de pauze frommelde hij na een voorzet van Xander Houtkoop de bal achterover vallend in het doel:  3-1. Bijna had Hans Denissen de 4-1 op zijn naam gebracht maar het lobje waarmee hij De Vogt wilde verschalken was net niet goed genoeg.

Ruud ter Heide scoort weer.

Xander Houtkoop pegelt de 1-0 langs doelman Wilko de Vogt.

De treffer van Xander Houtkoop wordt gevierd. (Foto’s Boudewijn Benting)

Wat het niveau betreft was het duel af en toe een parodie op voetbal maar spannend was het wel. FC Oss, al dertien wedstrijden achtereen zonder overwinning, haalde alles uit de kast. FC Emmen was volgens trainer Harry Sinkgraven daarover ingelicht maar de wijze woorden haalden niets uit. Met de spitsen van FC Emmen was deze avond niet veel mis, ook de achterste lijn deed het behoorlijk maar het trio middenvelders en in laatste instantie doelman Zeinstra haalden het niveau danig naar beneden. Met de geblesseerden Buurmeijer, Stroeve en Poldervaart was er natuurlijk niet veel keus meer. De herstelde Niek Ripson zat aanvankelijk nog op de bank wat ook gold voor Angelo Zimmerman die centraal achterin in voorgaande duels  een prima indruk had achter gelaten. Kort nadat FC Oss middels een bekeken kopstoot van de ingevallen Johan Plat op 3-2 was gekomen loste Zimmerman op het middenveld Sjors Paridaans af, een opmerkelijke keuze omdat Paridaans eigenlijk de minst zwakke van het trio was. Een kwartier voor tijd loste Ripson de onopvallend spelende Patrick Lip af. Ripson had vier duels wegens een armblessure moeten overslaan maar kan komende vrijdag gelijk weer rusten omdat hij zijn vijfde gele kaart kreeg van scheidsrechter Jeroen Sanders. De arbiter was trouwens in het laatste half uur de gebeten hond bij alles wat FC Emmen was omdat het voortdurend vrije trappen regende op de Emmer helft. Sanders is de gulste gele kaartengever in de Jupiler League en met vijf stuks zat hij aardig op zijn gemiddelde. Ze waren trouwens niet altijd incorrect. Zo kreeg Rahim Ouedraogo, die nota bene in de uitwedstrijd tegen FC Omniworld van dezelfde Sanders rood kreeg, een domme gele kaart omdat hij zijn veters ging strikken en daarmee het nemen van een vrije trap blokkeerde.
FC Emmen kon op deze manier spelend het doel niet schoon houden. Een nieuwe flater van Zeinstra liep nog met een sisser af, tien minuten voor tijd redde Guus de in plaats van de onzekere Zeinstra maar in de 89e minuut van de reguliere speeltijd tekende Tim Peters voor de onvermijdelijke 3-3. Er volgde een royale extra tijd van vijf minuten maar de 3-3 kwam daarin niet meer in gevaar.

FC Emmen – FC Oss 3-3. 8. Houtkoop 1-0, 15. Ter Heide 2-0, 19. Peters 2-1, 38. Ter Heide 3-1, 62. Plat 3-2, 89. Peters 3-3. Scheidsrechter: Sanders. Gele kaart: Ouedraogo, Ripson (FC Emmen), Bossman, Jacobs, Zafarin (FC Oss). Toeschouwers: 1841.
FC Emmen: Zeinstra; Leonardo, Ouedraogo, Fischer, De Vries, Lip (76. Ripson), Paridaans (66. Zimmerman), Van der Ven, Denissen, Ter Heide (89. De Blok), Houtkoop.
FC Oss: De Vogt; Van Hintum, De Wagt, Jacobs, Ebergen, Van der Kooy, Zafarin, Haklander, Moutawakil (51. Plat), Peters, Bossman (46. Van der Wal).